1. SISTEMUL NERVOS, CAPODOPERA CREATIEI DIVINE

Ce lucrare desavarsita este sistemul nervos uman! Fiecare din organele corpului omenesc marturiseste despre intelepcinea divina a Creatorului (niciunul dintre ele nu se poate nici macar compara cu vreuna dintre culmile de reusita al creatiei mintii omenesti). Fiecare dintre ele este in sine o opera de arta pe care nici o minte omeneasca n-ar fi putut-o concepe. Dintre toate insa, capodopera intregii creatii dumnezeiesti este incomparabilul sistem nevors uman.

Daca i-am cauta vreo asemanare in realizarile omenesti ar trebui sa-l comparam cu un urias complex telefonic. Dintr-un sector central (creierul cu milionale lui de celule) milione de cai de comunicare se indreapta spre fiecare dintre organele motoare, si dincolo de ele pana la nivelul pielii unde se rasfira incae o data pentru a forma o vasta retea terminala. Orice gand elaborat in creier poate produce impulsuri care sunt dirijate apoi corect pe trasee nervoase inspre orice zona a organismului. Si invers, orice senzatie sau stimul primit din partea mediului inconjurator este colectat si transmis instantaneu pe aceleasi treasee nervoase inspre "analizatorul" central. Un continuu dute-vino intr-un sistem de decizie-comunicare-informare perfect elaborat.

In afara creierului si a maduvei spinarii care constituie

1. Sistemul nervos central (numit si "cerebro-spinal") si alcatuit din:

A. Sistemul nervos propriu-zis (creier si maduva spinarii)

B. Sistemul nervos periferic (nervii cranieni si rahidieni) care este in slujba actelor voluntare si a senzatiilor psihice ale omului,

mai exista si

2. Sistemul nervos autonom (reflex), numit si al "vietii vegetative" compus in esenta din fibre nervoase situate de-alungul coloanei vertebrale. Acesta comanda activitatile spontane ale organelor interne, ale vaselor si glandelor si influenteaza de asemenea si metabolismul, circulatia si respiratia.

In realitate, cele doua sisteme nervoase, numite separat, sunt strans legate intre ele si deci interdependente. Toate functiile de ordin fizic depind in mare masura de evolutia si conditia starii noastre psihologice.

Cu adevarat o opera de arta unica! Ramanem muti de adimiratie in fata acestei minunatii, pe care n-o putem nici cuprinde, nici stapani si exclamam odata cu psalmistul David: "Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile tale, si ce bine vede sufletel meu lucrul acesta" (Psalm 139:14).

Este de la sine inteles ca un ansamblu atat de complex reactioneaza cu maximum de sensibilitate fata de tot, inclusiv si fata de ceea ce ii dauneaza. Nervii pot fi obositi nu numai printr-o suprasolicitare psihica sau intelectuala, nu numai printr-o supraexcitare datorata consumului de alcool sau tutun, ci si prin tulburari de ordin launtric, prin tensiuni psihologice nesanatoase - in special atunci cand omul este stapanit de resentimente sau temeri.

Dusmanul ereditar al omului, ne’mpacatul si ne’nduplecatul Satan, stie si el toate acestea si de aceea unele dintre atacurile sale preferate sunt indreptate asupra sistemului nostru nervos. "El joaca pe nervii nostri ca pe clapele unui pian". Pe un instrument atat de sensibil, pregatit de Dumnezeu pentru armonii si partituri ceresti, el reuseste adesea sa produca disonante devastatoare.

Trebuie sa ne pazim pe noi insine si sa-i acordam sistemului nostru nervos cea mai mare atentie de care suntem in stare. Dumnezeu ne-a incredintat un instrument cu o finete extraordinara, iar noi avem obligatia sa-l pastram in cea mai buna stare si sa-l ferim de ceea ce ii poate provoca prejudicii. Nu putem face orice cu nervii nostri! Si ei sunt proprietatea lui Dumnezeu de care intr-o zi vom da socoteala.

Sa incredintam Domnului nervii nostri. Atunci ei vor fi in afara de orice pericol. Chiar si nervii slabiti vor primi iarasi putere si vor fi paziti de alte atacuri ale celui rau.

Cand spunem despre cineva: "Este nervos" sau "este nervoasa", expresia noastra poate avea trei sensuri posibile. Persoana despre care vorbim:

1 - sau sufera de o oboseala a sistemului nervos

2 - sau sufera de o slabire congenitala a sistemul nervos

3 - sau sufera de o nervozitate de ordin psihic.


 - Introducere
 - Sistemul nervos, capodopera creatiei divine
 - Un sistem nervos obosit
 - Fragilitatea nervoasa congenitala
 - Nervozitatea de origine psihica