Index

PURPOSE DRIVEN CHURCH   Biserica condusa de scopuri

Seminarul nr. 7

Cum să-i însufleţeşti pe credincioşi la slujire?

invatatura  
pastorului Rick Warren  

(Acesta este un transcript al conferintei, nu o traducere a cartii "Purpose driven Church". 
Va rog sa aveti intelegere pentru calitatea textului).

Cum sa faci dintr-un "membru" un slujitor veritabil ?

Cred ca cea mai mare problema pe care o au bisericile noastre este aceea de a echipa fiecare membru pentru a fi un slujitor. Cred ca, daca am face asta, bisericile noastre ar creste si ar fi foarte sanatoase. Adevarul trist este ca, în multe biserici, multi crestini nu fac absolut nimic în afara de frecventarea bisericii. Cum poti transforma membrii bisericii în niste slujitori ? Cum poti transforma o audienta în armata lui Dumnezeu ? Cum poti transforma consumatorii in contribuabili ?  În primul rând, trebuie sa-i înveti pe oameni adevarurile în ce priveste slujirea unui madular. 

I. Predica DESPRE  baza biblica pentru slujirea laicilor
Biblia ne spune în Romani12, ca fiecare crestin trebuie sa fie un slujitor, ca fiecare crestin trebuie sa aiba un loc în care sa slujeasca. Nu înseamna ca fiecare crestin este un pastor, ci înseamna ca Dumnezeu a facut ca fiecare dintre noi sa aiba un loc de slujire în trupul lui Hristos. 

A fi crestin înseamna a fi un slujitor. Isus spunea: "Am venit sa slujesc si sa-mi dau viata ca rascumparare pentru multi." Daca vrem sa fim ca Isus Hristos, trebuie sa dam si sa slujim asa cum a facut Isus. În armata lui Dumnezeu nu exista "voluntari". Slujirea pentru Hristos nu este "optionala." Daca esti crestin, Dumnezeu asteapta ca tu sa slujesti altora în numele lui Isus. 

Biblia ne mai spune ca fiecare lucrare este importanta. Uneori credem ca oamenii care predica si învata în biserica sunt cei mai importanti. Dar nu este adevarat. Adevarul este ca, trupul lui Hristos are nevoie de fiecare madular. Si mâna nu-i poate spune piciorului: "Nu am nevoie de tine." Iar urechea nu-i poate spune ochiului: "Nu am nevoie de tine." Noi depindem unul de altul, si avem nevoie unul de altul pentru a duce la îndeplinire ce vrea Dumnezeu sa faca biserica. 

Exista cinci factori pe care Dumnezeu îi foloseste ca sa ne modeleze pentru o slujire eficienta
Acum, de unde stiu ce fel de slujire trebuie sa fac ? Trebuie sa-i învatam pe oameni ca Dumnezeu i-a format într-un mod unic pentru o lucrare. Exista cinci factori pe care Dumnezeu îi foloseste ca sa ne formeze, ca sa ne modeleze pentru o slujire eficienta. Dati-mi voie sa va explic acesti factori.

1. Daruri spirituale (1 Cor. 12; Rom. 8; Efes. 4)
Primul lucru pe care El îl foloseste pentru a te forma sunt darurile spirituale pe care ti le da. În momentul în care devii un credincios, primesti niste daruri spirituale. Acestea sunt mentionate în cartile Romani, Efeseni si I Corinteni. Biblia ne spune ca unii au darul de a învata, altii au darul de întelepciune, altii au darul de a încuraja si ajuta, si altii au alte daruri. Deci, trebuie sa-i ajutam pe oameni sa-si descopere… darurile spirituale, pentru ca, daca tu ai darul de a învata, atunci tu trebuie sa fii învatator în biserica. Daca ai darul de a conduce, atunci trebuie sa fii conducator în trupul lui Hristos. 

2. O chemare (pasiune) (Mat. 12:34; Prov. 4:23; Ps. 37:4)
Dar nu ai primit numai daruri. Biblia ne mai spune ca Dumnezeu îti da o chemare unica. Asta este ce îti place sa faci. Ai observat ca sunt lucruri pe care pur si simplu îti place sa le faci ? Si sunt altele de care nu prea îti pasa. Sunt unele lucruri fata de care esti foarte încântat si altele fata de care nu ai nici un interes. De unde crezi ca vine asta ? Acea dorinta înnascuta vine de la Dumnezeu. Si Dumnezeu ne da fiecaruia chemari diferite, pe plan emotional si fizic. 

Stiai ca fiecare fiinta umana are bataile inimii unice? Asa cum ai amprente unice, asa ai batai ale inimii unice. Dumnezeu ne da, de asemenea, niste emotii unice. De aceea îti plac unele lucruri care nu plac altora, iar ceea ce le place altora  nu-ti place tie. Dumnezeu da fiecaruia interese diferite pentru ca tot ceea ce trebuie facut în lume sa se faca. 

Sa spunem, de exemplu, ca eu am darul de a învata. Dar, chemarea pe care o am eu va influenta modul in care imi voi exercita acel dar. De exemplu, daca am darul de învatator, dar am o chemare pentru copii, sau pentru oameni saraci sau am o chemare pentru a lucra cu adolescentii, aceasta va determina felul în care îmi voi folosi darul spiritual. Deci, primim daruri de la Dumnezeu, dar primim si o chemare. Ea se identifica prin ceea ce îmi place sa fac.

3. Abilitati native (Exod 31:3; 1 Cor. 12:5)
Al treilea lucru la care trebuie sa ne uitam sunt abilitatile noastre. Dumnezeu ne da fiecaruia abilitati înnascute. Unii oameni se pricep foarte bine la animale. Altii se pricep la mecanica, la repararea aparatelor sau a masinilor. Altii sunt foarte buni în folosirea cuvintelor, ei pot fi buni gânditori sau vorbitori sau scriitori. Altii stiu sa lucreze cu oamenii. Altii se pricep sa lucreze cu teorii foarte abstracte, iar altii se pricep sa lucreze cu idei si lucruri foarte concrete. De ce este asa ? Pentru ca Dumnezeu ne-a facut diferiti, cu un scop. El ne da abilitati diferite. Unii sunt buni la calcule, iar altii nu prea se pricep asa de bine la calcule. Aceste abilitati nu le primesti numai pentru a le folosi pentru tine însuti. Ci, Dumnezeu ti-a dat aceste abilitati cu un scop, la fel cum ti-a dat darurile spirituale si chemarea. Iar acest scop este de a-L sluji, de a-L sluji printr-o lucrare anumita.

4. Personalitate (1 Cor. 2:11)
Al patrulea lucru care îti determina slujirea este personalitatea. Dumnezeu ne da niste personalitati diferite. Unii oameni sunt foarte exuberanti si le place sa vorbeasca cu oamenii, sa fie în grupuri mari si sa fie în centrul atentiei, în timp ce alti oameni au o personalitate foarte timida, sunt mai retrasi, si le place sa vorbeasca mai degraba cu o singura persoana decât cu un grup mare. Unor oameni le place sa faca acelasi lucru la nesfârsit. Le place rutina, le place sa faca acelasi lucru la fel, în fiecare zi. Altor oameni le place varietatea si doresc sa faca ceva diferit în fiecare zi. Aceasta nu este o chestiune de bine sau rau. Ci, acesta este modul în care Dumnezeu te-a creat. Si personalitatea ta este o mare parte din ceea ce te face pe tine sa fii tu. Este unul dintre lucrurile la care trebuie sa privesti când descoperi ce vrea Dumnezeu sa faci tu, si care ar trebui sa-ti fie locul în trupul lui Hristos. 

Privesc deci la darurile mele spirituale, la lucrurile care îmi place sa le fac, la abilitatile mele înnascute, si la personalitatea mea.

5. Experientele (Rom. 8:28; 2 Cor. 1)
Ultimul lucru la care trebuie sa privesti sunt experientele pe care le-ai avut. Dumnezeu nu iroseste niciodata o experienta. Sunt patru feluri de experiente pe care le-ai avut si care determina care ar trebui sa fie slujirea ta în biserica. 

Patru feluri de experiente care te pregatesc pentru slujire

1. Educationale
Dumnezeu se uita la experientele tale educationale. Nu ma refer numai la absolvirea unei scoli. Ma refer la lucrurile pe care le-ai învatat în viata - lucrurile învatate de la parinti, de la rude, de la matusi si unchi, de la frati si surori, si lucrurile învatate de la prieteni. Acestea sunt experientele educationale. 


2. Vocationale
Apoi, Dumnezeu foloseste experientele profesionale, slujbele pe care le-ai avut, si iscusinta pe care ai dobândit-o în slujbele avute de-a lungul anilor. Dumnezeu foloseste experientele spirituale pentru a te forma si a te face o persoana eficienta în slujire. 

3. Spirituale
El foloseste experientele spirituale, cum ar fi: vremurile de dedicare lui Dumnezeu, poate serviciile din biserica, sau experientele spirituale avute într-o tabara sau o conferinta, experientele avute citind o carte, sau ascultând o caseta sau un seminar, sau primind un cuvânt din partea unui crestin. Toate aceste experiente ti-au schimbat intr-o oarecare masura viata. 

4. Dureroase
Dar cel mai important este ca Dumnezeu foloseste niste experiente dureroase pentru a ne forma. Stiati ca Biblia spune în II Corinteni, capitolul 1, ca Dumnezeu, în mod intentionat, ne trece prin probleme, încercari si dificultati în viata?

El ne trece prin acele experiente si ne mângâie în tristetea si suferinta noastra, pentru ca, apoi, si noi, la rândul nostru, sa-i mângâiem pe altii cu aceeasi mângâiere pe care am primit-o.

Domnul nu iroseste niciodata o suferinta. Si unul dintre modurile în care poti afla care trebuie sa fie slujirea ta în biserica si în lume este sa privesti la suferintele prin care ai trecut în timpul vietii. 

De exemplu, cine poate ajuta mai mult un parinte care si-a pierdut fiul, decât un alt parinte care si el si-a pierdut fiul la un moment dat în viata ? Cine poate ajuta mai mult pe cineva care are, sa zicem cancer, decât altcineva care a avut si el cancer ? Cine poate ajuta mai mult pe cineva care este dependent de droguri sa-si revina, decât altcineva care a avut si el aceasta problema ? Si, cine poate ajuta mai mult pe cineva a carui sotie a murit, sau a divortat, decât un sot a carui sotie a murit, sau a divortat ? Ce vreau sa spun este ca atunci când privesti la viata ta, trebuie sa te uiti în urma si sa analizezi toate experientele dureroase pe care le-ai avut, pentru ca Dumnezeu deseori doreste sa foloseasca chiar lucrul care te-a ranit cel mai mult pentru ca tu sa-i ajuti pe alti oameni.

Când îi înveti pe oameni despre slujirea fiecarui credincios, trebuie sa-i înveti un concept important - acela ca Dumnezeu i-a creat si i-a format în mod unic, folosind daruri, personalitati, chemari si experiente pentru a-i face sa devina oamenii pe care El le ii doreste si care sa slujeasca in Biserica in felul in care a hotarit El. 

II. planificati un curs lunar în care sa învete cum sa-si descopere  forma  pentru slujire

1. Incepe un curs lunar despre slujire
Cum îi înveti asta pe oameni ? A doua sugestie este sa planificati un curs lunar în care sa învete cum sa-si descopere darurile spirituale, chemarea spirituala, si aceste lucruri despre care tocmai am vorbit. Trebuie sa predati acest curs în mod regulat, pentru ca, atunci când vin oameni noi în biserica, sa poata descoperi adevarurile care îi vor ajuta sa descopere lucrarea lor în biserica. În Biserica Saddleback, biserica pe care o pastoresc, predam acest curs în fiecare luna, si oamenii învata adevarul biblic ca fiecare crestin trebuie sa aiba o lucrare, si acea lucrare este bazata pe felul în care ne-a creat Dumnezeu.

2. Stai de vorba cu fiecare membru despre slujirea lui
Dupa acel curs, unul dintre pastori sau lideri va sta de vorba cu fiecare dintre cei care au luat parte la curs si îi va întreba ce au învatat pentru viata lor si care vad ei ca ar fi rolul lor în biserica. 

        * Ajuta-i sa inceapa slujiri adecvate formei lor specifice
Vor fi ajutati sa dezvolte lucrari bazate pe felul în care au fost formati. Odata, o femeie a venit la mine, si mi-a spus: "Frate pastor Rick, cred ca avem nevoie de o lucrare de rugaciune." Eu i-am spus: "Dumneavoastra chiar aveti o chemare pentru asta, nu-i asa ?" Si ea a spus: "Da, cred ca e nevoie de rugaciune." Iar eu i-am spus: "Perfect ! Dumneavoastra veti conduce aceasta lucrare." Si, ea a întrebat: "Eu ?" I-am spus: "Da, de ce nu ?" Si ea a spus: "Tocmai mi-a venit aceasta idee." Apoi, i-am spus: "Simplul fapt ca vi-a venit aceasta idee… arata ca Dumnezeu lucreaza la inima dumneavoastra si ca ar trebui sa fiti persoana care sa înceapa aceasta lucrare." Si astfel am început noi lucrarea de rugaciune.

Alta data, o femeie a venit la mine si mi-a spus: "Frate pastor Rick, trebuie sa înfiintam un grup de sprijin pentru oamenii care mor de cancer." Si i-am spus: "Este o idee excelenta. Ce-ar fi sa îl înfiintati chiar dumneavoastra ?" Iar ea mi-a spus: "Eu nu pot sa fiu lider." I-am spus: "Nu se stie niciodata. Ce-ar fi sa anuntati în biserica ca înfiintam o noua lucrare pentru oamenii care au cancer. Ajutati la organizarea ei, si vom vedea ce se va întâmpla." Si astfel s-a pus aceasta lucrare în functiune.

Un om a venit la mine odata si mi-a spus: "Stiti, frate pastor, eu nu stiu sa cânt, sau sa învat din Biblie, dar am îndemânare. Stiu sa repar constructii si multe alte lucruri. Vreau sa înfiintam o lucrare pentru a face reparatii pentru oameni, gratuit." Si, astfel a început aceasta lucrare, iar astazi sunt multi alti oameni implicati în ea.

Un alt om a venit la mine si mi-a spus: "Vreau sa începem o lucrare de reparare a masinilor. Sunt mecanic si stiu sa repar masini." Si asa a început si aceasta lucrare.

Astazi, în biserica noastra, avem peste 150 de lucrari diferite care au fost începute, individual, de membri bisericii. 

                  * Da voie oamenilor sa fie creativi
Acesta este urmatorul lucru pe care vreau sa vi-l spun. Trebuie sa le dati voie oamenilor sa fie creativi. Dati-le voie oamenilor sa înceapa lucrari la care se pricep. Nu spuneti: "Nu putem începe asta pentru ca nu mi-a venit mie ideea. Eu sunt pastorul." Lasati-i pe oameni sa vina cu idei, si oamenii vor fi creativi în masura în care îi lasi sa fie.

Avem, asa cum am mai spus, peste 150 de lucrari diferite în biserica noastra. Îi lasam pe oameni sa ia parte la acel curs, sa-si descopere forma lor spirituala pentru slujire si apoi sa înceapa lucrari noi, în mod individual. 

               * Da voie oamenilor sa-si schimbe slujirea fara reprosuri
Este important, de asemenea, sa-i lasi pe oameni sa schimbe lucrarile, sau sa renunte la unele si sa înceapa altele, fara ca sa se simta vinovati sau tristi pentru asta. Uneori, în multe biserici, le cerem oamenilor sa slujeasca, poate sa lucreze cu copiii sau sa serveasca la mese, si, dupa o vreme, ei se satura de asta. Si poate vor sa încerce sa faca ceva nou, sau sa faca altceva, pentru ca, poate simt ca nu-si folosesc toate talentele si darurile. Uneori, au nevoie doar de o pauza si putin timp liber. Dar, trebuie sa le dati voie oamenilor sa aiba experiente, sa încerce lucrari. Si, daca nu se simt potriviti acolo, pentru o lucrare, pot încerca alte lucrari, si apoi încearca altele pâna când, în final, vor gasi locul în care se integreaza cel mai bine.

                * Nu obliga pe nimeni sa faca ceva pentru care nu este potrivit
Da-mi voie sa îti spun, frate pastor, de ce e bine sa faci asta. Daca îi obligi pe oameni sa se angajeze în lucrari, sau pozitii sau slujbe, în biserica ta, pentru care nu sunt daruiti sau modelati spiritual, atunci va trebui sa îi motivezi, sa-i presezi, sa-i încurajezi sa mearga înainte, pentru ca ei nu fac ceea ce le place cu adevarat sa faca. În schimb, daca vei lasa ca în biserica ta fiecare sa descopere cum l-a proiectat Dumnezeu, si cum l-a modelat Dumnezeu pentru slujire, si daca vei petrece timp ajutându-i pe oameni sa afle ce le place si ce daruri si talente au si vei rezerva un loc pentru ei, odata ce au început o lucrare, nu vor mai avea nevoie sa fie motivati. Pentru ca vor fi motivati pur si simplu de bucuria slujirii lor. Vor fi motivati pentru ca sunt ceea ce Dumnezeu i-a facut sa fie. Dumnezeu ne-a facut pe fiecare ca sa jucam fiecare un anumit rol în lume. Si, când descoperim acel rol, când noi descoperim scopul nostru, cand noi descoperim lucrarea noastra si misiunea în lume, avem un sentiment extraordinar. 

Îmi amintesc ca atunci când am descoperit ca Dumnezeu mi-a dat darul de a învata, si am început sa învat, oamenii îmi spuneau: "Stii, Rick, Dumnezeu te binecuvânteaza atunci când ne înveti." Asta m-a facut sa ma simt bine si am început sa-mi dau seama ca pentru asta am fost lasat pe acest pamânt. Asta mi-a dat mie sens si mi-a dat înteles vietii.

Astazi, multi oameni nu au nici un sens în viata, un scop, pentru ca nu au aflat pentru ce au fost facuti. Nu si-au descoperit lucrarea si misiunea lor în lume. 

Deci, trebuie sa îi lasati pe oameni sa experimenteze. Singurul mod în care poti afla ce stii sa faci, este sa încerci diferite lucruri. Când m-am predat lui Hristos, m-am gândit ca poate ar trebui sa fiu un muzician pentru Hristos, ca voi conduce lauda si închinarea. Îmi place sa cânt. Dar era o singura problema. Nimanui nu-i placea sa ma asculte. Nimanui nu-i placea cum cântam. Si mi-am dat seama foarte repede ca nu am fost daruit sa cânt. Dar, apoi, când am început sa-i învat pe oameni din Biblie, si când am vazut ca Dumnezeu binecuvânta asta si ca vietile erau schimbate prin asta, am stiut ca pentru asta m-a creat Dumnezeu.

3. Cere angajarea personala intr-o anumita slujire pe trimp de un an
În biserica noastra, când oamenii participa la acel curs de descoperire a lucrarii, le cerem sa se angajeze în acea lucrare, timp de un an, dar nu le cerem si sa respecte acel angajament. Daca dupa jumatate de an cineva spune: "Asta nu e pentru mine. Trebuie sa fac altceva. Trebuie sa slujesc în alta lucrare", îi dam voie sa-si schimbe locul de slujire. Experimenteaza diferite lucrari si descopera ceea ce Dumnezeu vrea ca ei sa fie. Daca vei face asta, vei descoperi ca biserica nu numai ca va creste, dar vei vedea ca povara slujirii îti este usurata, si nu vei mai duce totul de unul singur. 

Când am înfiintat Biserica Saddleback, eu faceam aproape totul, pentru ca eram un grup de numai sapte oameni. Eu pregateam biserica pentru serviciu, în fiecare saptamâna. Eu aranjam scaunele. Eu faceam programul, eu pregateam predica, si eu aprindeam luminile si le stingeam la terminarea serviciului. Eu maturam, ridicam toate scaunele si faceam curatenie. Eu faceam totul. Si, pe masura ce biserica crestea, am început sa ma simt din ce în ce mai obosit, pentru ca eu încercam sa fac toata lucrarea. Oamenii veneau la mine si se asteptau sa gaseasca toate raspunsurile. Eu predicam, eu dadeam învatatura, eu ma ocupam de rugaciune, eu faceam botezurile, consilierea, eu vizitam bolnavii. Si, pe masura ce biserica crestea, energia a început sa-mi scada. 

Când biserica a ajuns sa aiba în jur de patru sute, sau cinci sute de oameni, eram pe punctul de a renunta. Eram foarte descurajat si întristat si în acea saptamâna am fost gata sa renunt. Le-am vorbit membrilor bisericii într-o miercuri seara si le-am spus: "Stiti, nu mai pot continua. Responsabilitatile sunt tot mai multe pentru ca biserica a crescut, iar eu încerc sa împlinesc nevoile fiecarui individ în parte. Nu o pot face. Dar, citind Biblia, am descoperit ca nu eu trebuie sa fac toata lucrarea. Biblia ne spune în Efeseni ca pastorii si învatatorii trebuie sa-i echipeze pe credinciosi, pentru slujirea lor în lucrare. Nu este datoria mea, ca si pastor, sa fac lucrarea. Datoria mea este sa instruiesc fiecare credincios din biserica, pentru lucrarea lui. Nu pot sa le fac eu pe toate. Biserica nu a fost lasata sa fie responsabilitatea unui singur om, în care un pastor sa le faca pe toate si sa împlineasca nevoile fiecaruia. În schimb, trebuie sa-i las pe altii sa-si descopere lucrarea. Apoi, pot sa continui sa fac ceea ce Dumnezeu m-a chemat sa fac. "

Gasim asta în Faptele Apostolilor, unde ucenicii spuneau: "Nu este potrivit pentru noi sa lasam Cuvântul lui Dumnezeu ca sa slujim la mese. Alegeti dintre voi sapte barbati, vorbiti de bine, plini de Duhul Sfânt si întelepciune pe care îi vom pune la slujba aceasta. Iar noi vom starui necurmat în rugaciune si în propovaduirea Cuvântului." 

În acea seara, le-am spus: "Vom face o întelegere. Daca veti face lucrarea bisericii asa cum Dumnezeu va porunceste sa o faceti, voi veti face lucrarea, iar eu voi face ceea ce Dumnezeu vrea ca sa fac, adica ma voi ruga, ma voi pregati, va voi învata si voi studia. Si daca voi veti face lucrarea, eu ma voi asigura ca voi sa fiti hraniti spiritual. Si, în fiecare saptamâna, veti veni stiind ca am petrecut ore în studierea Cuvântului lui Dumnezeu si ca am pregatit mesaje puternice, pentru a va ajuta sa cresteti în Domnul. Pentru ca, voi veti face lucrarea, iar eu va voi instrui cum sa o faceti." 

În acea seara, ei mi-au spus: "Este un lucru bun. Suntem de acord." Ne-am dat mâinile, ne-am rugat împreuna si am semnat chiar si un legamânt. Si, dupa ce am facut asta, Biserica Saddleback… a început sa creasca extraordinar de mult. 

Pentru ca o biserica sa creasca, doua lucruri trebuie sa se întâmple:
De ce s-a întâmplat asa ? Pentru ca nu mai încercam sa controlez totul. Dati-mi voie sa va spun ceva foarte important. 

Pentru ca o biserica sa creasca, doua lucruri trebuie sa se întâmple. Pastorul trebuie sa cedeze controlul si credinciosii trebuie sa cedeze controlul. 

1. Pastorul trebuie sa cedeze controlul  slujirii
Pastorul trebuie sa cedeze controlul lucrarii pentru ca, pe masura ce biserica creste, el nu le poate face pe toate. 

2. Membrii trebuie sa cedeze controlul  conducerii
Si credinciosii trebuie sa cedeze controlul conducerii. Trebuie sa-i permita pastorului sa conduca si sa hraneasca. El trebuie sa conduca si sa hraneasca turma lui Dumnezeu. 

Pastorul trebuie sa-i permita fiecarui membru sa aiba propria lucrare si sa faca ceea ce Dumnezeu vrea. Când am facut asta, mi-a fost foarte teama. Ca pastor, m-am temut ca daca îi voi lasa pe altii sa faca lucrarea în biserica, ei vor face o multime de greseli. Dar, într-o zi, Dumnezeu mi-a zis: "Dar, Rick, tu nu faci greseli ?" I-am spus: "Ba da." Si, Dumnezeu mi-a zis: "Nu asa ai învatat ?" I-am spus: "Ba da." Si mi-a mai spus: "Atunci, de ce nu-i lasi si pe altii sa învete ? Nu-i lasi sa creasca. Nu-i lasi sa se dezvolte pentru ca nu-i lasi sa creasca. Nu-i lasi sa învete." 

Învatam prin greseli. Iata ce as vrea sa va spun, ca si pastor: Lasati-i pe cei din biserica voastra sa faca greseli. Nu încercati sa le faceti pe toate. Lasati-i sa greseasca, pentru ca asa crestem si ne dezvoltam. Si când cineva vine cu o idee si spune: "Mi-a venit o idee pentru o noua lucrare în biserica noastra", spuneti-i: "De ce nu ? Sa încercam." Poate nu va merge, dar lasati-i sa descopere asta. În loc sa spun: "Asta nu va merge", este mult mai bine sa-i las sa descopere singuri asta, pentru ca asa vor creste si asa vor învata. 

II. Incredinteaza oamenilor  responsabilitati
Daca veti lasa ca fiecare membru sa slujeasca în biserica voastra, trebuie sa învatati sa aveti încredere în oameni. Oamenii vor raspunde în functie de câta responsabilitate le încredintati. Daca îi tratati pe oameni ca pe copii, niciodata nu vor creste. Dar, daca le încredintati niste treburi si responsabilitati majore, si daca îi veti lasa sa ia decizii si sa faca greseli în lucrare, atunci veti descoperi ca vor creste, si va creste si biserica. 

Veti descoperi ca oamenii vor fi creativi, 
daca îi lasati sa fie asa. 

De multe ori, ne este atât de teama ca lucrurile vor scapa de sub control,… si de aceea nu-i lasam pe oameni sa încerce lucrari noi în biserica. Dar uneori acea lucrare noua îi aduce pe oameni la Hristos. Deci, va provoc sa-i lasati pe altii sa se ocupe de slujire, si unul dintre scopurile voastre primordiale sa fie acest lucru. 

Asa cum v-am spus, când am început cu Biserica Saddleback, eu faceam totul în biserica. Dar, scopul meu, în fiecare an, era sa las din ce în ce mai mult slujirea în seama altora. Iar acum fac din ce în ce tot mai putin, si îi las pe altii sa faca tot mai mult. Iar eu îmi petrec timpul facând ceea ce Dumnezeu vrea ca sa fac, adica, studiind Cuvântul lui si pregatind aceste mesaje, pentru ca oamenii sa fie hraniti spiritual.

III. Tine mereu inaintea ochilor lor  viziunea  clara
Daca îi veti ajuta pe oameni sa creasca în slujire, trebuie sa le reamintiti mereu viziunea, pentru ca oamenii uita. Uitam repede care este voia lui Dumnezeu pentru vietile noastre. Trebuie sa recrutam oameni pentru o cauza care este mai mare decât noi însine, sa-i recrutam pentru Împaratia lui Dumnezeu. 

Este o istorisire în cartea lui Neemia, capitolul 4. Stiti povestea lui Neemia, caruia Dumnezeu i-a spus sa reconstruiasca zidul în jurul Ierusalimului. Era o sarcina foarte grea. Neemia i-a organizat pe oameni si i-a implicat pe toti în reconstruirea acestui zid. Biblia spune ca, dupa ce zidul a fost construit pâna la jumatate, oamenii s-au descurajat. 

Le-au trebuit cincizeci si doua de zile ca sa construiasca zidul, deci înseamna ca s-au descurajat dupa vreo douazeci si cinci sau douazeci si sase de zile. Lucrul acesta li se întâmpla oamenilor în mod obisnuit. În mijlocul unui proiect ne descurajam. N-ai obosit, în timp ce zugraveai un perete, dupa ce l-ai zugravit pâna la jumatate ? Sau, când ai vrut vreodata sa urci un munte, nu ai obosit la jumatate sau într-o lunga calatorie sa vrei sa renunti pe la jumatatea drumului ? Asta au experimentat si oamenii lui Neemia. Dupa ce au construit pâna la jumatate, s-au descurajat.

Ce a facut Neemia ? Nu a renuntat. Nu i-a trimis pe oameni înapoi acasa. Nu a spus: "Nu va merge. Suntem niste ratati, deci haideti sa renuntam." În schimb, le-a dat o noua viziune si i-a provocat sa vada ce urma sa se întâmple dupa terminarea zidului. I-a inspirat si i-a motivat din nou sa-si reaminteasca viziunea. Asta trebuie sa facem si noi pentru implicarea oamenilor în lucrare. 

         Principiul lui Neemia: Viziunea trebuie reimprospatata la fiecare 26 de zile

Eu numesc asta Principiul lui Neemia. Principiul este acela ca viziunea trebuie sa fie reamintita la fiecare douazeci si sase de zile, adica la jumatatea timpului necesar pentru construirea zidului în cincizeci si doua de zile. 

Asta înseamna ca, o data pe luna, trebuie sa le spui oamenilor: "De aceea Îl slujim pe Isus, de aceea îl iubim pe Domnul, de aceea dam din banii nostri, energia si timpul nostru. Pentru ca ceea ce facem va conta pentru vesnicie." 

Eu nu ma scuz în fata oamenilor când le spun ca cel mai important lucru pe care îl pot face cu vietile lor este sa faca parte din biserica si sa se implice în lucrare. Pentru ca orice vei face pentru Domnul, va depasi orice altceva. Va depasi în importanta familia ta, va depasi cariera ta, va depasi totul. Pentru ca lucrurile despre care vorbim vor face o schimbare pentru eternitate. 

Imagineaza-ti ca vei ajunge în Rai si cineva va veni la tine si va spune: "Vreau sa-ti multumesc ca sunt în rai datorita tie. Sunt aici datorita tie." Nu va fi o bucurie mai mare decât aceea de a simti ca ai facut o schimbare în viata cuiva pentru vesnicie. 

Deci, când le vorbesti oamenilor, fa-i sa vada ca ceea ce fac pentru Domnul în lucrare este mult mai important decât slujbele lor, si decât orice altceva, pentru ca ramâne pentru vesnicie. 

Vreau sa va istorisesc ceva, care cred ca va ilustra asta. Acum câtiva ani am auzit de un om din biserica mea care s-a îmbolnavit foarte grav. A avut o operatie pe cord. Si am spus: "Îi voi face o vizita la spital." Asa ca m-am dus la spital ca sa-l vad. 

În mod normal, eu nu vizitez oamenii la spital, pentru ca biserica noastra a devenit atât de mare, încât uneori avem câteva sute de oameni în spital, într-o singura saptamâna. Avem alti pastori, si slujitori si lideri de grupuri mici care fac toate vizitele la cei în nevoie. Pentru ca eu singur nu pot vizita pe toti într-o biserica atât de mare. Dar, omul acesta era unul dintre primii membri ai bisericii noastre, asa ca, mi-am spus: "Voi merge sa-l vad pe Walt." 

Când am intrat la el, si când l-am vazut, avea o multime de echipamente medicale conectate la trupul sau, dupa operatie. Statea pe patul de spital si m-a întrebat: "Frate pastor Rick, ce faci aici ?" I-am raspuns: "Am venit sa te vad." În timp ce vorbeam cu el, mi-am dat seama ca nu fusese nevoie sa-l vizitez pentru ca cinci slujitori laici, nu pastori, cinci oameni care slujeau în lucrarea din biserica noastra îl vizitasera în ultimele douazeci si patru de ore. 

Când am iesit afara din acel salon de spital, lacrimi au început sa-mi curga pe obraz, pentru ca m-am gândit: "Asta era. Asta a vrut Dumnezeu sa fie biserica. Dumnezeu niciodata nu a vrut ca în biserica un singur om sa viziteze pe toata lumea si sa poarte de grija tuturor." 

În peste cincizeci de locuri din Biblie se spune ca trebuie sa ne iubim unii pe altii, sa avem grija unii de altii, sa ne încurajam unii pe altii, sa ne ajutam si sa ne rugam unii cu altii. Trupul lui Hristos trebuie sa aiba grija de el însusi. 

Daca îi veti ajuta pe oameni sa-si descopere lucrarea, veti descoperi, ca sarcina voastra va fi tot mai usoara, ca biserica va fi mai sanatoasa si va creste, pentru ca Dumnezeu lucreaza în vietile oamenilor. 

În încheiere, as vrea sa ma rog special pentru ca Dumnezeu sa va foloseasca în ridicarea multor, multor slujitori în biserica voastra, care sa împartaseasca povara lucrarii Lui.

"Tata Ceresc, vreau sa-ti multumesc ca ai facut ca biserica sa nu fie slujita de o singura persoana, si ca doresti ca fiecare crestin sa creasca în credinta lui pentru ca sa-si descopere lucrarea bazat pe forma lui spirituala. Si ma rog ca acei care vizioneaza aceasta conferinta, sa înceapa sa îsi descopere darurile spirituale, dorintele, abilitatile, personalitatea si experientele unice pe care Tu le-ai dat, pentru a-i face eficienti în slujirea Ta. Si ma rog ca rezultatul acestui lucru sa fie o mare trezire în aceasta natiune. În numele lui Isus m-am rugat. Amin.