Index

PURPOSE DRIVEN CHURCH   Biserica condusa de scopuri

Seminarul nr. 5

Cum sa transformi musafirii in "membrii" ?

invatatura  
pastorului Rick Warren  

(Acesta este un transcript al conferintei, nu o traducere a cartii "Purpose driven Church". 
Va rog sa aveti intelegere pentru calitatea textului).

transformarea musafirilor in membrii

Biblia foloseste multe ilustratii pentru a descrie biserica. Biblia spune ca biserica este un trup, Trupul lui Hristos. Biblia numeste biserica Mireasa lui Hristos. Biblia o mai numeste turma de oi, Turma lui Dumnezeu, si Armata lui Dumnezeu. Dintre toate, descrierea mea preferata este aceea de "familie a lui Dumnezeu." Noi suntem "familia lui Dumnezeu."

În Efeseni 2:19, se spune: "Voi nu mai sunteti nici straini, nici oaspeti ai casei, ci sunteti împreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu." Biblia spune ca noi suntem membri familiei lui Dumnezeu. Aceasta este o parte vitala a ceea ce înseamna sa fii crestin. Un alt verset, Romani 12:5 spune: "Si noi care suntem multi, alcatuim un singur trup în Hristos; dar, fiecare în parte, suntem madulare unii altora." Fiecare madular apartine celorlalte. 

Acesta este cel de-al doilea nivel al devotamentului dupa ce oamenii devin crestini. În primul rând, devii crestin dedicându-te lui Hristos. Dar, apoi, devii un membru al familiei bisericii, dedicându-te celorlalti credinciosi. Este cel de-al doilea pas spre maturitatea crestina. Ca si lideri de biserica, noi trebuie sa învatam oamenii ca ei nu trebuie sa fie dedicati numai lui Hristos, ci si familiei Sale, trupului Sau, bisericii lui Dumnezeu. Cum facem ca musafirii sa devina membrii în unitate vitala cu ceilalti credinciosi ? 

Cum facem ca oamenii sa fie dedicati nu numai lui Hristos, ci si ceilalti crestini din trupul lui Hristos ? As vrea sa va dau aici câteva sugestii

I.    Creati un climat în care oamenii sa doreasca sa fie o parte a familiei crestine din biserica voastra.  
In primul pas, trebuie sa incepi cu cel care conduce. Iti sugerez sa creiezi un climat care sa-i faca pe oameni sa doreasca sa devina o parte din biserica ta. Cum se creeaza acest climat ? Care este atmosfera care îi face pe oameni sa spuna: "Vreau nu numai sa frecventez din cand in cand aceasta biserica, ci sa si devin un membru al ei, o parte a familiei lui Dumnezeu care se aduna aici ?"

Oferiti oamenilor doua lucruri: dragoste si acceptare. Acestea sunt cele doua lucruri dupa care tânjesc toti oamenii. Tânjesc dupa dragoste si dupa acceptare. Sunt doua dintre cele mai profunde nevoi ale fiintelor umane. Avem nevoie de dragoste si acceptare. Nu este de mirare ca Biblia spune ca biserica este cea care trebuie sa ofere aceste lucruri. În Ioan 13:35, Isus spune: "Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii." Nu este suficient sa-L iubim numai pe Dumnezeu, trebuie sa ne iubim si unii pe altii. Trebuie sa fim dedicati unii altora la fel ca si lui Isus Hristos. Aceasta este esenta adevarata a partasiei. Iar partasia este, asa cum am aratat, unul din cele cinci scopuri ale Bisericii. 

Biblia mai spune în Romani 15:7: "Primiti-va unii pe altii asa cum v-a primit si Hristos pe voi." Tot asa cum Hristos ne-a dat har si ne-a primit în familia Lui, si noi trebuie sa-i primim pe altii în familia lui Dumnezeu. Trebuie sa-i iubim ca pe fratii si surorile noastre în Hristos. Biblia spune ca daca spun ca-L iubesc pe Dumnezeu si nu-mi iubesc aproapele, ma insel singur. 

Trebuie sa cream o atmosfera unde sa existe dragoste si acceptare. 

Bisericile care cresc, iubesc, iar cele care iubesc, cresc.

 Daca vreti ca biserica voastra sa fie sanatoasa si sa creasca, trebuie sa o organizezi ca pe o familie, nu ca pe o afacere, nu ca pe un club, nu ca pe o organizatie sau institutie.

As vrea sa va spun ceva acelora care sunteti pastori, presbiteri si conducatori de biserici. Va voi arata câteva metode prin care puteti crea acest spirit de familie în biserica voastra. În primul rând, trebuie sa va pese de oameni si sa le aratati asta prin tot ceea ce faceti. Exprimati-va dragostea in mod concret si public. Nu este de mirare ca unele biserici nu cresc, atata timp cat pastorul sau liderii bisericii au o comportare rece nu numai fata de vizitatorii bisericii, ci si fata de membri ei. Daca vrei sa stii câta caldura este în biserica ta, masoara-ti mai întâi temperatura proprie. Verifica-ti temperatura sentimentelor tale fata de cei din jur. Multi lideri de biserica, prin faptele si atitudinile lor ii fac pe vizitatori sa nu doreasca sa devina membrii ai Bisericii. Daca vrei sa fi un lider dupa inima lui Dumnezeu, fii un pastor de suflete; fii abordabil si natural, zambeste si fii cu bratele deschise pentru cei din jur. 

Un alt lucru pe care îl puteti face pentru a încalzi atmosfera în biserica voastra este memorarea numelor. Învata numele membrilor bisericii tale si saluta-i pe nume. Nimic nu-i face mai fericiti pe oameni decât faptul ca le rostesti numele. Lucrul este cu atat mai valabil pentru vizitatorii care ti-au calcat pragul doar de doua, trei ori. Cred ca ar trebui sa va faceti un obicei din a-i saluta pe oameni înainte si dupa fiecare serviciu divin al bisericii. Mergeti printre ei si faceti-i sa simta ca îi iubiti si ca va pasa de ei.

Apoi, atingeti-i pe oameni cu un gest fratesc. Biblia spune sa ne salutam unii pe altii printr-o sarutare sfânta. Majoritatea oamenilor din tarile civilizate nu mai fac asta, dar stiu ca este putere în atingerea oamenilor - intr-o strângere de mâna, intr-o îmbratisare, intr-o bataie usoara pe umar. Uneori, când îmi exprim dragostea fata de cineva în biserica noastra, ma întreb: "Când i s-a aratat oare afectiune ultima oara?" Unii oameni îmi spuneau: "Stii, frate pastor, singura afectiune fizica pe care o primesc: îmbratisari, cuvinte încurajatoare, este cea pe care o primesc la biserica, în fiecare duminica." 

Ca lider, tu vei da tonul! Daca creezi un climat de partasie prin gesturile si cuvintele tale, cei din jur iti vor urma fara indoiala pilda.

II.    VORBESTE DESPRE IMPORTANTA MEMBRALITATII
Un al doilea lucru pe care îl puteti face pentru transformarea musafirilor in membrii este sa le vorbiti deschis despre importanta acestui lucru. Spuneti-le care este importanta apartenentei la familia lui Dumnezeu. Asa cum am spus, diferenta dintre un musafir si un membru este diferenta între consacrare si lipsa de consacrare. Biblia ne spune ca Hristos a iubit biserica si si-a dat viata pentru ea. Tot asa si noi, cu cât crestem mai mult in cunoasterea lui Hristos, cu atat vom iubi mai mult biserica si vom fi mai dedicati ei. Ori de cate ori vei întâlni pe cineva care spune: "Sunt crestin, dar nu am nevoie de biserica," sa sti ca ai de a face cu o persoana lipsita de maturitate crestina. Domnul Isus a considerat Biserica atât de importanta ca a fost gata sa moara pentru ea. 

Când vorbiti despre importanta apartenentei la familia lui Dumnezeu, spune-ti oamenilor ca termenul de "biserica" este folosit cu doua sensuri in Noul Testmment. Mai întâi, este folosit în sens de biserica universala: "biserica lui Dumnezeu". Ea cuprinde fiecare credincios care a trait vreodata de-a lungul istoriei, de pe fiecare continent, din fiecare tara. Acest sens este folosit doar de doua sau trei ori în tot Noul Testament. De cele mai multe ori, când vezi cuvântul "biserica" în Noul Testament, el se refera la o familie locala de credinciosi. Biserica este grupul de crestini care se aduna în casa aceea, în orasul acela, in tinutul acela. Gasim astfel de biserici locale precizate cu numele: biserica din Filipi, biserica din Corint, biserica care se aduna în casa lui Dorca, si asa mai departe. Fiecare om care devine membru in Biserica universala, trebuie sa gaseasca o familie locala de credinciosi careia sa ii apartina. 

Viata crestina este alcatuita din trei parti si, daca doresti sa ajungi ceea ce te vrea Dumnezeu, trebuie sa fii implicat in toate cele trei aspecte ale vietii crestine.

1. Credinta
Prima parte este credinta. Biblia spune în Faptele Apostolilor 16:31: "Crede în Domnul Isus si vei fi mântuit." Prin credinta devii o parte a familiei lui Dumnezeu. Dar asta nu este tot! 

2. Apartnenta
A doua parte a vietii crestine este "apartenenta" .  Biblia spune ca noi suntem parte a "casei lui Dumnezeu" fiind destinati sa locuim împreuna cu toti ceilalti crestini. Dumnezeu nu a intentionat niciodata ca tu sa treci prin viata de unul singur. El te-a asezat alaturi de alti oameni din familia Lui pentru a te ajuta. Aceasta este binecuvantarea partasiei, oferta unui sprijin de care ai nevoie pentru a propaso în viata crestina. 

3. Cresterea
A treia parte a vietii crestine este "devenirea", cresterea spirituala. Ea este un proces treptat care se desfasoara pe tot parcursul vietii crestine. Tu devii ceea ce Dumnezeu te-a destinat sa fi inca din vesnicie. Biblia spune în Romani 8:29 ca, de la bun început, Dumnezeu a hotarât ca acei care vin la El sa ajungem ca Fiul Lui, Isus Christos:

"Caci, pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau, pentru ca El sa fie cei intai nascut dintre mai multi frati." Dumnezeu vrea ca noi sa crestem si sa ajungem la ceea ce ne-a destinat El sa fim.

Avantajele apartenentei la o familie a bisericii locale 

Exista niste avantaje ale apartenentei la biserica locala. Am sa va dau citeva dintre ele. 
1.  În primul rând, ea ma identifica ca si credincios adevarat. Când ma identific cu alti crestini spun prin aceasta: "Nu mi-e rusine sa spun ca sunt crestin. Sunt mândru sa ma identific ca parte a familiei lui Dumnezeu. 

2.  În al doilea rând, primesc sprijin si încurajare. Totii avem nevoie de asa ceva. Biblia spune ca trebuie sa ne purtam poverile unii altora. Trebuie sa ne încurajam unii pe altii. Biblia spune: "Sa nu parasim adunarea noastra, cum au unii obicei: ci sa ne îndemnam unii pe altii".

3.  În al treilea rând, familia bisericii îmi ofera un loc unde pot sa-mi descopar si sa-mi dezvolt darurile spirituale si lucrarea la care sunt chemat. Biserica este un loc unde îti poti folosi darul de învatare, darul de slujire, darul de bunatate, darul darniciei sau darul de conducator. Toate acestea trebuie facute în familia bisericii. 

4.  În al patrulea rând, sunt pus sub protectia spirituala a unor lideri evlaviosi. Biblia ne spune în Evrei 13:17, ca pastorii si liderii bisericii trebuie sa vegheze asupra sufletelor celor pe care îi au în grija în familia bisericii. 

5.  În al cincilea rând, apartenenta la o biserica locala ma ajuta sa fiu constient ca trebuie sa cresc. Stiati ca expresia "unii pe altii" este folosita de peste 50 de ori în Noul Testament ? Biblia spune ca trebuie sa ne iubim unii pe altii, trebuie sa ne încurajam unii pe altii, trebuie sa ne sprijinim unii pe altii, trebuie sa ne sfatuim unii pe altii si trebuie sa ne rugam unii pentru altii. Aceasta este slujirea reciproca, de la credincios la credincios. Trebuie sa avem grija unii de altii, iar prin responsabilitate si constiinciozitate vom putea creste in maturitate spirituala. 

Acestea sunt unele dintre avantajele pe care trebuie sa le prezentam oamenilor care înca zabovesc sa se faca membrii ai bisericii. Poate ca unii dintre ei sunt deja crestini, dar nu s-au atasat inca bisericii. Trebuie sa stam de vorba cu ei, sa le împartasim aceste avantaje si sa-i indemnam sa ni se alature.

II.   Alcatuieste un plan pentru asimilarea MEMBRILOR noi 
Un al treilea lucru, pe care trebuie sa-l faceti pentru transformarea musafirilor in membrii, este sa dezvoltati un plan prin care sa-i primiti bine pe noii veniti. Fiecare biserica este unica. La fel cum amprentele degetului meu sunt unice, fiecare biserica are amprentele ei. Ea are o istorie unica, are o cultura unica, are un ritm de crestere unic. Datorita acestui fapt, planul tau va fi neaparat diferit de cel al altor biserici. 

Exista insa cateva intrebari pe care fiecare biserica trebuie sa si le puna. As vrea sa va prezint câteva dintre aceste întrebari. Biblia ne spune în Proverbe 20:18: "Planurile se pun la cale prin sfat!". Iata câteva sfaturi pe care vreau sa vi le dau, cateva întrebari pe care trebuie sa vi le puneti. 
Ca lideri ai bisericii, trebuie sa va întrebati:

Intrebari pe care trebuie sa ti le pui:

*  "Ce asteapta Dumnezeu de la membri acestei biserici ?" Ati putea studia Noul Testament împreuna ca sa gasiti raspunsuri la aceasta întrebare. Veti gasi cu siguranta o lista cu lucrurile pe care le asteapta Dumnezeu de la membrii bisericii. 

* Ce astept eu de la cei care sunt in adunarea mea ?

"Ce fel de oameni sunt în adunarea voastra si care sunt problemele lor specifice? Care este sfera lor de interes ? 

"Care sunt interesele lor si cum puteti face ca apartenenta lor la biserica sa fie mai plina de sens?" 

"Ce putem oferi noilor veniti? Cum ii pitem face sa se simta iubiti si acceptati in randul nostru?" Cum putem sa-i ajutam in problemele lor?

* Ce fel de slujiri putem oferi membrilor nostri ?

* Cum putem imbunatati ceea ce le oferim membrilor din biserica ?

Daca veti lasa ca mintea sa fie creativa si îi veti cere Duhul Sfânt sa va inspire, El o va face si veti descoperi moduri noi prin care îi veti putea ajuta pe cei ce vin sa fie membrii ai bisericii voastre. Cunosc biserici care ofera membrilor bisericii tot felul de clase; de la cursuri de scoala pentru copiii lor, la mâncare dusa celor bolnavi si la haine impartite celor saraci. În biserica mea, avem peste 150 de lucrari diferite prin care încercam sa avem grija de nevoile membrilor din biserica noastra. 

CINCI INTREBARI ALE CELOR CE NE VIZITEAZA
Trebuie sa va dati seama ca, atunci când vin la biserica, cei proaspat convertiti au o serie de întrebari care le framanta mintea si le tulbura inima. Faptul ca L-au primit pe Hristos nu înseamna automat ca se vor grabi sa se faca si membrii în adunarea voastra. De obicei, astfel de oameni vor sa sa stie cam cinci lucruri înainte de a deveni o parte a bisericii voastre.

1. Ma voi putea integra aici ? (acceptare)
Prima întrebare pe care si-o pune cineva care este gata sa se alature unei biserici este una de acceptare si compatibilitate: "Ma voi integra printre ei? Ma vor accepta ei pe mine?" Cel mai bun mod de a te asigura ca oamenii se integreaza în biserica este înfiintarea grupurilor mici. Vom vorbi mai mult despre asta în sesiunile viitoare. Trebuie sa înfiintezi grupuri mici în care oamenii sa simta ca problemele lor sunt cunoscute si aduse în rugaciune. Nu trebuie sa-i cunosti pe toti dintr-o biserica pentru ca sa simti ca este familia ta. Dar trebuie sa cunosti pe cineva. Trebuie sa cunosti macar 5, 6, sau 10 oameni si sa simti ca ei vor deveni "familiuta" ta din biserica. 

2. Vrea cineva sa ma cunoasca ? (prietenie)
A doua întrebare pe care si-o pune este: "Vrea cineva sa ma cunoasca?" 
Aceasta este o întrebare referitoare la prietenie. Oamenii nu cauta numai o biserica prietenoasa, ci si prieteni. Ei vor sa afle daca acolo sunt oameni carora sa le pese de ei. Iata de ce trebuie sa creezi oportunitati pentru ca oamenii sa dezvolte relatii de prietenie în cadrul bisericii. Asa ceva nu se intampla la voia întâmplarii. Bateti-va capul sa puneti la cale tot felul de evenimente, activitati si intalniri în care oamenii sa faca cunostinta unul cu altul. Puteti chiar sa le oferiti oamenilor sa-si scrie numele pe ecusoane care sa le inlesneasca o mai rapida cunoastere.

3. Este nevoie si de mine? (pretuire)
A treia întrebare este: "E nevoie de mine aici?" Întrebarea vizeaza valoarea. Oamenii vor sa se alature unei biserici la care stiu ca îsi pot aduce contributia personala. Ei se intreaba: "E nevoie de mine ?" Vor sa simta ca aduc o schimbare prin faptul ca vin acolo. Trebuie sa le aratati ca biserica are nevoie de ei si ca îi poate folosi într-o lucrare în trupul lui Hristos. Toti vrem sa stim ca suntem importanti si folositori celor din jurul nostru.


4. Ce cistig daca ma alatur lor ? (beneficiu personal)
A patra întrebare este: "Ce castig daca ma alatur acestei biserici ?" Aceasta este o întrebare referitoare la beneficii. Trebuie sa sti sa explici motivele biblice pentru pentru integrarea în biserica, despre care tocmai am vorbit. 

5. Ce mi se cere ?
A cincea întrebare este: "Ce mi se va cere daca devin membru al acestei biserici ? Ce se astepta de la mine ?" Oamenii au dreptul sa stie ce se astepta de la ei, daca se vor alatura bisericii tale.

IV.  Initiaza o clasa de membralitate
Al patrulea lucru pentru transformarea musafirilor in membrii este  începerea unui curs dedicat noilor membri. În acest curs le veti explica tot ce trebuie sa stie ei despre biserica, îi veti face sa se simta bine intre ceilalti credincioşi, şi-i veţi ajuta sa-si gaseasca locul în adunare. O sumedenie de studii au aratat ca felul în care devin oamenii membri în familia bisericii, influenteaza în mare masura eficienta lor viitoare. Din acest motiv, eu cred ca cel mai important curs predat într-o biserica este cel pentru cei ce vor sa-L primeasca pe Domnul şi să devină membrii bisericii. Un curs bun pentru viitorii membrii va da nastere unei biserici puternice. 

Cred ca pastorul trebuie ar trebui sa predea macar o parte din acest curs. El ar putea sa-l împarta cu alţi lideri ai bisericii, dar trebuie sa predea macar o parte din el. In felul acesta, noii  veniti vor avea ocayia sa cunoasca viziunea ta în lucrare, dragostea ta pentru oameni, dedicarea ta fata de noii veniţi, ce astepti tu de la ei si ce pot aştepta ei dela tine. 

Când tii un astfel de curs, trebuie să explici oamenilor ce este biserica. Poti sa le spui că biserica este o familie, ca biserica este o turma, ca biserica este o partasie, ca biserica este trupul lui Hristos. In spatele acestor simboluri din Biblie sunt niste adevaruri mari. Pe parcursul cursului, poţi sa le preyinţi cele cinci scopuri ale bisericii: închinarea, evanghelizarea, ucenicia, slujirea si partasia. Poţi să le spui că Dumneyeu vrea să împlinim aceste cinci scopuri nu numai în biserică, ci şi în viaţa personală. Apoi, va trebui sa le explici ce se cere de la un membru al bisericii si responsabilitatile pe care le au credincioşii din adunare. Împartaseste-le viziunea ta pentru biserica si cum te astepti ca ea sa creasca. Spune-le că vrei sa-i câstigi pentru Hristos pe toţi oamenii din satul sau din oraşul tău şi arată-le cum se pot implica ţi ei în această măreaţă lucrare. 

În biserica noastra avem un curs pentru cei ce vor să devimă membrii pe care îl predau în fiecare luna, duminica dupa-amiaza, de la ora trei pâna la sapte, sapte si jumatate. Cursul durează patru ore, patru ore si jumatate. Undeva pe la jumătatea lui servim şi o gustare. În acel curs, pe care noi îl numim "cursul 101", explic toate lucrurile pe care vi le-am mentionat mai sus.

V.  Alcatuieste un "legamint al membrilor" 
Al cincilea lucru pe care trebuie să-l faci pentru transformarea musafirilor în membrii este să alcatuieşti un "legamânt al membrilor." Ce este acest legamânt al membrilor ? Este o promisiune solemnă prin care membrii bisericii se dedica lui Dumnezeu si unii altora. Biblia ne sugerează un suport pentru un astfel de legământ solemn: În 1 Corinteni 8:5, Pavel mentioneaza amândoua tipuri de daruire: "S-au dat mai întâi pe ei însisi Domnului si apoi noua, prin voia lui Dumnezeu." Observati cele doua tipuri de dăruire? Mai întâi s-au dăruit lui Hristos, iar apoi s-au dăruit celorlalţi creştini. Mai întâi devii credincios în Hristos, iar apoi te faci membru într-o adunare locală de credincioşi. Aceasta este intrarea în părtaşia cu familia bisericii.

În Biserica Saddleback, le cerem membrilor patru lucruri:

Mai întâi, ei trebuie sa-si predea viata lui Hristos, adică să-L primească ca Domnul si Mântuitor personal. Apoi, le cerem să se boteze, ca exprimare publică a devotamentului lor fata de Hristos. Isus ne-a poruncit: "Mergeti în toata lumea si faceti ucenici." "Botezati-i în Numele Tatalui,… al Fiului si al Sfântului Duh." Noi facem ceea ce ne-a poruncit Isus în Marea Trimitere. Al treilea lucru pe care-l cerem de la ei este sa participe la cursul pentru membri noi, care este predat în fiecare lună. A patra cerinta este sa semneze "legamântul membrilor" bisericii noastre. Ce este acest legamânt al bisericii ? Este o promisiune solemnă care descrie lucrurile în care se angajeaza credincioşii din biserica noastră împreună. Daţi-mi voie să vă citesc "legământul" bisericii noastre. De-a lungul anilor, opt sau noua mii de oameni au semnat acest legamânt. 

Legamantul membrilor bisericii saddleback

"Primindu-L pe Hristos ca Domn si Mântuitor, fiind botezat si fiind de acord cu Statutul, strategia, si structura Bisericii Saddleback, ma simt călăuzit de Duhul Sfânt să mă alătur familiei Bisericii Saddleback. Facând aceasta, eu ma angajez în fata lui Dumnezeu si a celorlalti membri sa fac urmatoarele: 

1. Voi apara unitatea bisericii mele
- În primul rând, voi apara unitatea bisericii noastre, purtându-ma cu dragoste fata de ceilalti, refuzând sa bârfesc si dându-mi toată silinţa să mă supun conducatorilor noştri spirituali. Stiti, mai mult decât de orice altceva, bisericile noastre sunt distruse de bârfă. Definiţia "bârfei" este "să aduci informatii despre probleme care nu te privesc si a caror solutie nu te implica." Biblia o numeşte păcat. Noi insistam ca cei ce devin o parte a bisericii noastre sa promita ca nu vor bârfi, să se angajeze că nu-i vor vorbi de rău pe ceilalti membri din biserica. Trebuie sa se angajeze sa-i iubeasca pe ceilalti membri, nu să-i bârfească.. 

2. Voi fi gata sa impartasesc responsabilitatile bisericii mele
În al doilea rând, mă angajez sa împart responsabilitatile bisericii, rugându-ma pentru cresterea ei, invitându-i pe necredinciosi la biserica si primindu-i cu caldura pe cei ce sunt noi veniţi în familia bisericii." Deci, ei se angajează să împartă cu ceilalţi responsabilitatile bisericii. 

3. Voi intra in slujirea Bisericii mele
"În al treilea rând, mă angajez să slujesc în lucrarea bisericii mele, fiind gata să-mi descopăr darul si talentele, fiind echipat sa-mi ajut pastorii, si deprinzându-mă să am o inima de slujitor smerit." Ei se angajeaza în slujire. În biserica noastra spunem ca fiecare membru trebuie sa slujeasca. Nimeni nu este primit dacă nu promite mai întâi că va sluji într-o lucrare a bisericii. 

4. Voi sprijini marturia bisericii mele
"Al patrulea, voi sprijini marturia bisericii, frecventându-i cu credinciosie întrunirile, traind o viata personală de evlavie si daruind material în mod regulat." 

Acesta-i "legamântul membral" făcut de biserica noastra. Va încurajez sa studiati Biblia, sa va rugati, si sa concepeti un legamânt specific pentru biserica voastra. Am observat din experienţă că atunci când le cereti oamenilor o consacrare adânca, ei vor raspunde mai bine decât atunci când nu le cereti sa se angajeze deloc. Oamenii vor sa fie provocati la lucruri şi cauze mari. Oamenii vor sa-si implice vietile în ceva semnificativ. Ei vor ca vietile lor sa conteze la ceva, si tânjesc sa fie o parte din ceva important. 

Daca veţi face un astfel de legamânt pe care oamenii din biserica voastră vor trebui sa-l semneze, veti sti cu precizie cine este o parte a familiei bisericii si cine nu este. 

VI.     Creati ocazii pentru stabilirea de relatii intre membrii
Un alt lucru important pentru realizarea partasiei în biserica este crearea de oportunitati pentru construirea relatiilor personale dintre oameni. Creati astfel de oportunitati. Asa cum am spus deja, nu trebuie sa cunosti pe toata lumea din biserica pentru ca sa te simti ca acasă. Trebuie sa cunosti macar patru, cinci, şase persoane. Va încurajez sa formati niste grupuri mici de părtăşie, sa luati masa împreuna unii cu alţii - aceasta este biblic. Nu uitaţi că, pe vremuri, crestinii mâncau adesea împreuna. Trebuie ca oamenii sa petreaca timp împreuna, sa faca lucruri plăcute si chiar sa se joace  împreuna. Programati evenimente si activitati în care oamenii sa se cunoasca unii pe alţii.

Cel mai rapid mod prin care puteti adânci relatiile din biserica, este sa faceti o excursie timp de douazecisipatru sau patruzecisiopt de ore, în care oamenii sa mearga împreuna la munte, la mare, sau într-un loc retras. Acolo, ei ajung sa se cunoasca, sa se împrieteneasca, sa se apropie într-adevar unii de altii în ceea ce Biblia numeşte "părtasie". 

De ce vorbesc despre asta? De ce-i atribui o aşa mare importanţă? Pentru că Biblia spune: "Prin aceasta vor sti ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii." Ca si crestini, daca dezvoltam relatii puternice de prietenie, daca actionam ca o familie, daca ne sprijinim unii pe altii, daca ne îngrijim unii de altii, vom ajunge repede un semn de întrebare pentru cei din lume. 

În biserica noastra, avem foarte multe lucrari prin care avem grija unii de alţii.Un om a venit la mine şi mi-a spus: "Eu sunt tâmplar. Vreau sa repar gratuit tâmplaria celor săraci din biserica. Voi pune la punct case si orice altfel de lucruri de tâmplărie. Vreau să fac asta pentru cei ce n-au destui bani ca să plăteasca." Un altul a venit si el si mi-a spus: "Eu voi repara masinile celor nevoiaţi." Altii au venit si mi-au spus: "Noi vom sta cu copiii atunci când parintii trebuie sa mearga la piata, sau când sunt în spital. Noi vom avea grija de copii lor." Ajutându-ne unii pe altii, suntem o marturie extraordinara pentru lume în ce priveste dragostea si devotamentul care există în familia creştină.

VII.    Incurajeaza fiecare membru sa se alature unui grup mic
Al saptelea lucru pe care îl puteti face pentru ca oamenii sa devina membri ai bisericii, este înfiintarea unor grupuri mici, care sa se adune peste săptămână, în case sau în aer liber. Se pot aduna chiar si în parcuri. Se pot aduna la munte, la servici sau în altfel de locuri. Cu cât vei avea mai multe grupuri mici, cu atât se vor dezvolta tot mai multe relatii între membrii bisericii. Biblia ne spune în Faptele Apostolilor 5:42, ca primii crestini se adunau zilnic în Templu si în diferite case. Auziti? Biblia ne spune: "la Templu" si "în case."  În biserica primara, crestinii se adunau în doua feluri. Se întâlneau în Templu, adica se adunau împreuna ca trup al lui Hristos (Probabil si voi faceti asta duminica si acesta este un lucru minunat !), dar, se adunau zilnic si în diferite case, pentru ca în case puteau sa se cunoasca mai bine si puteau să aiba grija în mod personal unii de altii.

VIII.   Fa-L pe fiecare sa se simta apreciat
În încheiere. mai vreau să vă spun un lucru: Faceti-i pe membri bisericii voastre sa se simta deosebiti. Ajutati-i sa se simta valorosi si sa simta ca sunt o parte a familiei creştine. Când cineva se converteşte si este botezat, daca puteti, scrieti un certificat care sa afirme ca acea persoana este de acum un membru al bisericii voastre si înmânati-l acelei persoane spre pastrare. 

În biserica noastra, cineva fotografiaza fiecare persoana când este botezata. Avem un mic certificat pe care scrie: "Ai fost botezat la aceasta data, iar aceasta este fotografia ta de la botez, împreuna cu pastorul."  Dăm acest mic certificat fiecărui care se boteayă, iar apoi dăm o masa în cinstea noilor membrii ai bisericii. Acolo îi invitam sa se ridice în picioare si sa ne împartaseasca fiecare marturia sa personala. 

Daca veti face măcar câteva din aceste lucruri, veti descoperi imediat ca oamenii vor dori sa se dedice bisericii, îi vei vedea crescând spiritual, si vei observa că ei îi vor chema si pe altii sa faca parte din familia bisericii voastre.