Index

PURPOSE DRIVEN CHURCH   Biserica condusa de scopuri

Seminarul nr. 4

   

Cum sa atragi si cum sa pastrezi o "multime" ?

invatatura  
pastorului Rick Warren  

(Acesta este un transcript al conferintei, nu o traducere a cartii "Purpose driven Church". 
Va rog sa aveti intelegere pentru calitatea textului).

Cum sa alcatuiesti un servici divin evanghelistic ?

Una din caracteristicile vizibile ale lucrarii lui Isus este El ca a atras multimile. In jurul Lui s-au strans multimi mari, multimi enorme. Biblia le numeste generic "noroade". Dupa una din predicile Sale, ni se spune ca Domnul Isus a trebuit sa hraneasca 5.000 de barbati. Nu ni se spune câti copii si femei erau acolo, dar banuiesc ca acolo unde erau 5.000 de barbati, erau si cel putin 5.000 de femei si poate înca 5.000 de copii. Deci, s-ar prea putea ca acolo sa fi fost o multime de 15.000. 

Matei 4:25 spune: "Dupa El au mers multe noroade." Citind Biblia, am descoperit ca lucrarea lui Isus avea ceva magnetic. Atragea oamenii spre El. Necredinciosii erau atrasi sa-L asculte pe Isus si sa-I urmareasca lucrarea. Oriunde se ducea, multimi mari mergeau dupa El.

Eu cred ca o lucrare care se aseamana cu cea a Domnului Isus are si astazi puterea de a atrage multimile. Cred ca biserica ta poate creste si poti avea o multime de oameni în biserica, daca vei face si tu ceea ce a facut Isus. Pentru a atrage multimile de oameni în biserica ta nu trebuie sa folosesti trucuri sau lucruri bizare .Pentru a atrage multimile de oameni în biserica nu trebuie sa-ti compromiti convingerile sau sa-ti diluezi mesajul. Pentru a atrage multimile de oameni în biserica nu ai nevoie nici macar de o cladire. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa le slujesti oamenilor asa cum a facut Isus. 

Cum a slujit Isus multimilor de oameni ? Biblia ni-l prezinta facand trei lucruri. În primul rând, Domnul Isus a iubit oamenii. "Când a vazut gloatele, I s-a facut mila de ele, pentru ca erau necajite si risipite, ca niste oi care n-au pastor" (Matei 9: 36) Isus a atras multimile la Sine pentru ca le iubea. Tot asa, Biserica plina de iubire pentru oameni, va câstiga multimi de oameni. Dar asta nu-i decit primul lucru.

Al doilea lucru a fost ca Domnul Isus i-a ajutat pe oameni. El a iesit in intampinarea problemelor lor. În sesiunea anterioara, am vorbit despre cât de des îi întreba Domnul Isus pe oameni: "Ce vrei sa-ti fac ?" si cât de practic a fost El în rezolvarea problemelor lor. Când oamenii erau bolnavi, El îi vindeca. Când oamenii sufereau, El îi ajuta, si când aveau o altfel de problema în viata lor, El le rezolva acea problema. O biserica care raspunde la nevoile oamenilor, din orasul, sau satul ei, va câstiga oamenii pentru Hristos. 

Al treilea lucru pe care L-a facut, Isus i-a învatat pe oameni într-un mod practic si interesant. Biblia spune în Marcu 12:37, ca multimea Îl asculta pe Isus, "cu placere."

Cred ca aceleasi trei ingrediente: iubirea oamenilor, rezolvarea problemelor lor si învatarea lor într-un mod practic si interesant, sunt niste cai, care vor ajuta biserica sa atraga multimi de oameni si sa-i ajute sa creasca asa cum îi doreste El sa fie.  Cum am mai spus, lucrarea lui Isus a atras multimi mari, iar în Luca 14:23 ni se spune ca Dumnezeu vrea sa-i fie Casa plina. Lui Îi pasa de fiecare. Biblia spune: "Domnul doreste ca nici unul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta."  Iata de ce avem o dorinta infocata sa crestem numeric. Nu pentru ca vrem sa fim o biserica "mare"! Nu aceasta-i motivul. Noi dorim sa crestem pentru ca oamenii au nevoie de Domnul, pentru ca toti au nevoie sa-L cunoasca pe Isus si sa fie o parte a bisericii Lui. 

Atâta timp cât exista o singura persoana, 
în satul sau în orasul tau, care nu-L cunoaste pe Hristos, 
biserica ta trebuie sa creasca.

Este o porunca de la Dumnezeu. Marea Însarcinare ne trimete sa-i câstigam pe toti cu Vestea Buna. 

I.    Douasprezece convingeri despre INCHINARE

Însa nici o biserica nu creste daca nu are vizitatori. Se pune problema: Cum îi aduci pe oameni la biserica ? Cum atragi o "multime" ? As vrea sa va împartasesc câteva metode practice, dar mai înainte, as vrea sa va împartasesc câteva adevaruri despre închinare, pentru ca venirea oamenilor la Biserica trebuie sa insemne aducerea lor in prezenta lui Dumnezeu. Cum ma închin si cum creez un serviciu de închinare evanghelistic? As vrea sa va dau douasprezece principii de baza din Cuvântul lui Dumnezeu. 

1. În primul rând, doar credinciosii I se pot închina cu adevarat lui Dumnezeu
 Închinarea este din partea credinciosilor "pentru El". Dumnezeu, nu omul, este centrul închinarii. Vreau sa va dau o definitie a închinarii: Închinarea exprima dragostea noastra fata de Dumnezeu, pentru ceea ce este El, pentru ceea ce a facut El si pentru ceea ce ne-a spus El.
Este evident ca necredinciosii nu pot face asta. Este imposibil sa I te închini lui Dumnezeu, daca nu-L ai pe Hristos în inima si daca nu ti-ai predat viata Lui. Doar cei cu adevarat credinciosi I se pot închina lui Dumnezeu.

2. În al doilea rând, pentru a te
închina nu ai nevoie de o cladire
Faptele Apostolilor, 17:24, spune: "Dumnezeu, care a facut lumea si tot ce este în ea, este Domnul cerului si al pamântului, si nu locuieste în temple facute de mâini omenesti." Aceasta deosebeste crestinismul de toate celelalte religiile. În majoritatea religiilor trebuie sa mergi la un Templu sa te închini. Domnul Isus ne spune ca "templul" este trupul tau si ca Duhul Sfânt locuieste în el. Deci, in invatatura lui Isus, tu nu ai nevoie de o cladire pentru a te închina. Biserica noastra, Biserica Saddleback, a crescut, si a tot crescut, pâna la zece mii de oameni care se închinau împreuna, înainte de a apuca sa construim o cladire. 

3. În al treilea rând, nu exista o forma unica de închinare
Isus a cerut doar doua lucruri pentru o închinare veritabila. În Ioan, 4:24, El spune: "Dumnezeu este Duh; si cine se închina Lui trebuie sa I se închine în duh si-n adevar." În duh si-n adevar. Acestea sunt singurele cerinte pentru o închinare adevarata. Trebuie sa fie "în duh"… si-n "adevar." 
Ce înseamna asta ? "În duh" înseamna ca trebuie sa fie din inima. Inchinarea nu poate fi un ritual fara viata. Nu poate fi vorba doar de nistecuvinte seci. Nu trebuie sa spun cuvinte pe care nu le simt sau nu le înteleg. Trebuie sa ma închin Lui cu Adevarul din duhul meu. Apoi, trebuie sa ma închin Lui
"în adevar". Adica bazat pe Cuvântul lui Dumnezeu. Când dezvoltam o închinare care nu este bazata pe Biblie, ci pe traditie, bazata pe experienta, sau pe preferinte personale, nu ajungem la o închinare adevarata. Închinarea adevarata se bazeaza pe adevarul Bibliei. De fiecare data când ne închinam, trebuie sa ne întrebam: "Este ceea ce fac eu bazat pe Biblie ?" Daca nu este bazat pe Biblie, nu trebuie s-o fac pentru ca nu este "inchinaciunea cea adevarata."

Acum, daca am vazut ca închinarea trebuie sa fie în duh si-n adevar, cred ca Dumnezeu ne da libertatea sa alegem cum ne închinam. S-ar putea s-o facem foarte zgomotos sau s-o facem in mare liniste. S-ar putea sa fim coplesiti de emotii sau s-ar putea sa fim mai putin emotionati. În întreaga lume, Isus este slavit în fiecare duminica într-o mie de feluri diferite. Felul în care este laudat Domnul Isus în Africa este diferit de felul în care este laudat în Europa, în Asia, în America de Sud, în Australia, în America de Nord, sau în alte parti ale lumii.

Majoritatea dezbaterilor despre formele de închinare, 
sunt o chestiune de preferinte personale, 
nu o chestiune de ce e bine sau ce e rau. 

Este interesant ca, fiecarei biserici îi place sa spuna: "Felul în care ne închinam noi este singurul corect." Dar, Biblia spune ca atâta vreme cât închinarea este în duh si-n adevar, ea este buna si primita cu bucurie de Dumnezeu.

4. În al patrulea rând, necredinciosii nu se pot închina, dar îi pot privi pe credinciosi închinându-se. Acesta este un lucru foarte important. Desi un necredincios nu se poate închina el insusi, este un lucru extraordinar sa inviti necredinciosii la serviciile de închinare ale bisericii. De ce? Pentru ca ei pot vedea bucuria pe care o simtim. Pot vedea cum pretuim Cuvântul Lui si cum Îl lasam sa ne schimbe vietile. Pot vedea cum raspundem la Cuvântul Lui si cum Îl onoram si cum Biblia raspunde la cele mai esentiale întrebari ale vietii, la problemele pe care le are fiecare. Necredinciosii pot observa cum închinarea încurajeaza, ne întareste si ne schimba. Ce vreau sa spun este ca si închinarea poate fi un martor, ca si serviciile de închinare îi pot aduce pe oamenii la Hristos, cu toate ca cei care se închina, sunt credinciosii.

5. Al cincilea principiu: închinarea este un martor puternic pentru necredinciosi, daca, prezenta lui Dumnezeu este simtita si mesajul este pe întelesul lor. Acestea sunt doua lucruri care fac un serviciu de închinare eficient pentru mântuirea altora. Prezenta lui Dumnezeu trebuie sa fie simtita si mesajul trebuie sa fie pe întelesul ascultatorilor. Când deschidem la Faptele Apostolilor, capitolul 2, la povestirea despre Ziua Cincizecimii, aflam ca prezenta lui Dumnezeu a fost atât de clara în închinarea ucenicilor, încât a captat atentia întregului oras. De fapt, stim ca o multime mare a venit la acel serviciu de inchinare, pentru ca ni se spune ca 3000 dintre ei au fost mântuiti în acea zi. În capitolul 2, versetul 6, se spune: "Multimea s-a adunat." De ce s-au adunat ? Pentru ca Domnul era prezent acolo. Si, pe lânga simtirea Domnului, mesajul lui Dumnezeu a fost pe înteles. Ambele elemente, cred eu, sunt esentiale în închinaciune. 

În închinarea adevarata, mesajul trebuie sa fie inteligibil. În pasajul citat ni se spune ca toti oamenii, care venisera din tari diferite, au auzit Cuvântul Domnului "în limba lor." S-ar putea ca aceasta minune sa nu aiba loc în serviciul vostru, totusi ramâne in picioare principiul ca lumea trebuie sa înteleaga ceea ce li se spune. Nu putem folosi numai expresii religioase, asteptându-ne ca oamenii sa înteleaga Cuvântul lui Dumnezeu. Când prezenta lui Dumnezeu este simtita, când puterea Lui este demonstrata si când Cuvântul Lui este înteles, totul este pregatit pentru evanghelizare.

6. În al saselea rând, Dumnezeu se asteapta ca noi sa fim sensibili la temerile, la problemele si la întrebarile celor necredinciosi care vin la serviciile de închinare. Acesta este un principiu pe care îl gasim în I Corinteni, capitolul 14, unde Pavel spune: 

"Daca s-ar aduna toata biserica la un loc, si toti ar vorbi în limbi, si ar intra si din cei fara daruri, sau necredinciosi, n-ar zice ei ca sunteti nebuni ?" 

La ce se refera el aici ? Pavel spune ca, în închinarea publica, darul vorbirii în limbi trebuia limitat . Aceasta nu pentru ca era periculos in sine, ci pentru ca era de neînteles pentru un necredincios. Pavel nu spune ca vorbirea în limbi este o nebunie. El spune ca asa i se va parea ea unuia care este inca necredincios. Mai spune ca atunci când necredinciosii vin la serviciile noastre, ar trebui sa ajustam practicile închinarii, pentru a-i câstiga pentru Hristos. 

As vrea sa va dau un exemplu. Când eu, sotia si copiii luam cina împreuna, poate ca ceea ce avem pe masa este numai o oala de fasole. Nu conteaza! Ne asezam la masa si mancam. Când avem insa niste invitati la masa, lucrurile se intampla altfel .... Poate ca avem aceeasi mâncare de fasole la cina, dar o servim acum într-un mod mai rafinat; suntem mai constienti ca avem musafiri cu noi la masa. Suntem mai politicosi si-i servim pe musafirii mai întâi. Este aceeasi mâncare, dar o servim altfel, pentru ca avem invitati la masa. La fel stau lucrurile si atunci când avem necredinciosi invitati la un serviciu de închinare al Bisericii. 

Când este printre noi u astfel de om, este acelasi Cuvânt al lui Dumnezeu, dar il prezentam altfel. Nu schimbam Cuvântul lui Dumnezeu, nu, mesajul nu trebuie niciodata schimbat. Ni se spune în cartea lui Iuda ca "este o credinta data sfintilor odata pentru totdeauna." Nu putem schimba continutul mesajului, dar putem schimba modul în care îl împartasim. Putem folosi cuvinte diferite sau putem sa îl spunem mai simplu sau putem sa îl spunem mai placut pentru ca necredinciosul sa-l înteleaga, sa-l priceapa. Asta nu inseamna nicidecum ca suntem niste ipocriti. Inseamna doar ca suntem politicosi si le aratam invitatilor respectul cuvenit.

7. În al saptelea rând: pentru a fi pe placul vizitatorilor, serviciul de închinare nu trebuie neaparat sa fie superficial. Nu trebuie niciodata sa diluezi mesajul pentru a-i câstiga pe necredinciosi. Mesajul nu trebuie sa fie compromis, ci trebuie sa fie doar facut inteligibil. Trebue sa recunoastem ca, de multe ori, ceea ce avem de spus oamenilor necredinciosi este foarte neplacut. N-a fost o afirmatie usor de primit nici cand Domnul Isus a spus: "Trebuie sa-ti iei crucea, sa te lepezi de tine, si sa Ma urmezi". Sau cand a zis: "Trebuie sa lasi tot ce ai si sa Ma urmezi".

Cand spun ca trebuie sa ne adaptam ascultatorilor necredinciosi nu vorbesc despre schimbarea afirmatiilor lui Isus, ci despre atitudinea de amabilitate si de bunavointa pe care trebuie sa le avem fata de astfel de oameni. Trebuie sa ne dam toata silinta pentru a-l face pe un necredincios sau pe un vizitator al bisericii sa se simta bine. O realizam prin felul în care-l primim, prin cuvintele pe care le folosim, prin rugaciuni pe care le rostim pe intelesul lor, prin felul in care citim pasajele din Scriptura si prin stradania pe care ne-o dam sa le explicam pentru a fi bine si corect întelese.

8. Problemele credinciosilor si necredinciosilor sunt si aceleasi si diferite.
Dati-mi voie sa va spun ca problemele necredinciosilor sunt deseori diferite de cele ale credinciosilor. Exista însa si probleme universal valabile. De exemplu, si credinciosii si necredinciosii au nevoie sa stie cum îsi pot cladi o familie puternica. Si unii si altii au nevoie sa stie cum sa se descurce în problemele vietii. Si credinciosii si necredinciosii au nevoie sa stie cum sa depaseasca îngrijorarea, sentimentele de vina si teama. Si unii si altii au nevoie sa stie daca exista Dumnezeu si cum este El. Si credinciosii si necredinciosii au nevoie sa stie daca Dumnezeu are un plan pentru viata lor. Când concepi un serviciu de evanghelizare la care sa poti aduce necredinciosii, trebuie sa abordezi tocmai aceste subiecte comune si universal valabile.  

9. În al noualea rând, este bine sa-ti specializezi serviciile în functie de scopului lor. 
La aceasta conferinta vorbim despre cum sa-ti zidesti biserica ta pe temelia celor cinci scopuri ale lui Dumnezeu. Am vorbit deja despre evanghelizare iar acum vorbim despre închinare. Este bine de stiut ca uneori este foarte eficient, sa ai servicii diferite pentru scopuri diferite. Un serviciu poate fi conceput pentru câstigarea oamenilor la credinta in Domnul Isus, in timp ce un altul poate fi conceput pentru cresterea credinciosilor în credinta. Sunt doua tinte diferite care au nevoie de doua servicii diferite. Din pacate, noi încercam adesea sa facem ambele lucrari în acelasi timp. Vorbim crediciosilor, adica celor maturi în credinta si vorbim în acelas timp si necredinciosilor. 

Daca trimiti semnale amestecate, vei obtine si rezultate amestecate. Este mult mai eficient sa-ti specializezi serviciile. Eu am învatat foarte bine asta pentru ca am crescut într-o casa de crestini. Tatal meu a fost pastor. De-a lungul anilor, niciodata nu am stiut, de la saptamâna la saptamâna, daca era bine sa-mi aduc prietenii necrestini la biserica sau daca era mai bine sa-i invit alta data,  Uneori, îmi aduceam un prieten la biserica si tatal meu predica despre maturitatea crestina. Pentru cel necredincios nu avea nici un sens - nu întelegea. Tata-i dadea zor cu exemple despre darnicie … sau despre post… sau despre rugaciune… sau despre cum sa studiezi Biblia. Prietenul meu spunea: "Nu înteleg nimic."  Se intampla insa si invers. Cateodata nu-mi aduceam prietenii necrestini la biserica, si, ca un facut, tocmai atunci tata predica Evanghelia, vestea mesajul mântuirii, explicandu-le celor prezenti cum poti sa devii crestin. . 

Nu stiam niciodata dacaeste bine sau nu sa aduc un prieten într-o anumita Duminica la Biserica. Veti descoperi ca sunt oameni care ar aduce bucurosi necrestini la un serviciu daca ar sti ca este un serviciu special conceput pentru evanghelizare, daca ar sti ca atunci când aduc un prieten la acel serviciu vor fi cântari pe care le va întelege si el, si ca mesajul va fi pentru un necredincios ca si el, ca planul mântuirii va fi prezentat într-un mod simplu si practic, ca acel prieten nu se va simti stânjenit, ci foarte bine, pentru ca va întelege tot ceea ce se întâmpla in jur. 

Chiar si în bisericile care predica mesaje evanghelistice, de multe ori, restul programului este conceput pentru cei credinciosi. Rugaciunile sunt ale credinciosilor si pentru credinciosi. Anunturile, marturiile si toate celelalte discutii sunt numai pentru ei. Când în sfârsit se ajunge la mesajul de evanghelizare, necredinciosul a obosit si a renuntat deja sa mai asculte pentru ca ceea ce a auzit nu i-a trezit interesul.

Când am început cu Biserica Saddleback Valley, biserica pe care o pastoresc, am adunat un mic grup de credinciosi si i-am întrebat: "Când credeti ca este cel mai probabil sa vina un necredincios la biserica ?" Unde locuiti voi poate e altfel, dar, în America, s-a întâmplat sa fie duminica dimineata. Am întrebat: "Când credeti ca este cel mai probabil ca un necredincios sa vina la biserica?" Ei au spus ca, în cultura noastra, cel mai probabil este ca el sa vina duminica dimineata. Am spus, deci: "Haideti sa planificam doua servicii pe saptamâna. Un serviciu va fi pentru cresterea crestinilor, si unul pentru câstigarea necrestinilor." Ei au spus: "Perfect." 

Deci, în biserica noastra serviciile de la sfârsit de saptamâna, cele de duminica si de sâmbata, in numar total de patru, sunt concepute pentru prietenii care sunt necredinciosi. Întregul serviciu este conceput pentru a duce Vestea Buna celor care nu-L cunosc pe Hristos. Avem insa un serviciul de la mijlocul saptamânii, cel din ziua de miercuri, care este conceput anume pentru credinciosi, pentru a-i ajuta sa creasca, sa cunoasca tainele lui Dumnezeu, sa si sa devina tot ce vrea El ca ei sa fie. Am descoperit, ca separând serviciile, în loc sa le amestecam pe amândoua, am fost mult mai eficienti în ajutarea crestinilor sa creasca  si aducerea necrestinilor la Hristos. Va sugerez si voua sa va specializati serviciile divine si sa cautati sa atingeti scopuri diferite prin servicii divine diferite. 

10. În al zecelea rând, un serviciu pentru evanghelizare nu trebuie sa trebuie sa înlocuiasca evanghelizarea personala, ci sa fie adaugat la ea. Scopul unui serviciu evanghelistic nu este de a spune: "Bine, am facut-o noi, asa ca tu nu mai trebuie sa-ti împartasesti credinta, nu mai trebuie sa vorbesti cu oamenii de la om la om." Nu, nu, nu. Evanghelizarea personala nu trebuie niciodata inlocuita cu altceva. Am descoperit insa ca oamenilor le este mult mai usor sa-L primeasca pe Hristos când iau aceasta decizie în contextul unui grup, când mai sunt lânga ei si altii care îi sustin. Am descoperit ca oamenii vin la Hristos mai usor in serviciile de evanghelizare daca, la început, cineva le-a spus Vestea Buna, a depus o marturie personala si le-a explicat ce inseamna sa-L primeasca pe Hristos ca mantuitor personal si Domn. 

Cum se realizeaza asta? Tu si cu mine vorbim despre credinta in Domnul Isus cu necredinciosii pe care-i intalnim la lucru, în oras sau în piata, si apoi le spunem: "Ce-ar fi sa vii cu mine la biserica ?" Ii invit pentru ca stiu ca la biserica va fi un servici de evanghelizare croit special tocmai pentru astfel de oameni. Când cel invitat vede si alti oameni care cred la fel ca noi, cand vede zeci, sute sau poate chiar mii de oameni care sunt patrunsi de adevarul credintei crestine, vor spune in ei insisi: "Ia te uita ce multi sunt cei ce cred. Nu-i vorba doar de cel care m-a adus aici, ci de o mare multime!" Multe studii au aratat ca oamenii supusi la marturia unui grup care crede si marturiseste credinta crestina se hotarasc mult mai repede pentru Hristos.

11. Nu exista o metoda standard unica pentru conceperea unui serviciu de evanghelizare. Serviciul pe care îl veti concepe voi va fi cu siguranta cel mai bun pentru biserica voastra. Eu nu va pot spune ce sa faceti. Va pot da doar niste principii, dar va trebui sa le conformati culturii voastre, comunitatii voastre, felului de oameni pe care vreti sa-l câstigati. Singurele lucruri care nu pot fi schimbate, singurele care trebuie sa fie prezente într-un serviciu de evanghelizare, sunt cele mentionate la începutul acestei sesiuni: trebuie sa le aratati dragoste celor ce vin la biserica, trebuie sa împartasiti Cuvântul lui Dumnezeu într-un mod interesant si simplu si trebuie sa raspunzi cu Biblia la o problemele pe care le au oamenii în viata lor. Ceea ce atrage in numar mare oamenii la biserica sunt: vietile schimbate.

12. Un adevarat servici de evanghelizare va fi reusit numai de credinciosi maturi gata sa se daruiasca celorlalti oameni.

II. Cum sa realizati un serviciu evanghelistic?

Dupa ce v-am prezentat cele unsprezece principii, as vrea sa împartasesc cu voi niste sugestii despre cum se realizeaza un serviciu de închinare evanghelistic. 

A. În primul rând, planificati-va serviciul având în minte ce doriţi să realizaţi.  
Am vorbit deja, într-o sesiune anterioara despre cum sa stii ce sa pescuiesti, cum sa stii care sunt oamenii pe care trebuie sa-i câstigi. În biserica mea, saptamânal, în timp ce planificam predica, în timp ce planificam programul muzical, în timp ce planificam fiecare parte, spunem: "Care este genul de persoana care va veni aici ? Ce are nevoie el?" Ceea ce îi schimba pe oameni , este puterea unor vieti schimbate. Este ceva ce fiecare biserica poate face, în orice cultura, şi anume, să  împartăşească marturii personale. Saptamânal, la serviciile noastre pentru cei necredinciosi, avem cel putin o marturisire a unei persoane care spune cum L-a întâlnit pe Hristos. Îi rugam sa-si scrie marturisirea pe hârtie, sa se gândeasca la ea, iar apoi s-o spuna în adunare. Când pastorul predică, de multe ori un necredincios se uita la el si spune: "Bineânţeles că el trebuie sa faca asta, pentru ca este platit s-o faca", sau "De la el este de asteptat s-o faca pentru ca este un om sfânt". Pe de alta parte, când un membru al bisericii depune o marturie personală şi spune ce schimbare a facut Isus Hristos în viata lui, necredinciosul va spune: "Persoana aceasta este ca si mine. Nu este un pastor sau preot. Nu este presbiter în biserica. Este o persoana obisnuita." Impresia pe care o face o marturie personală este foarte puternică. Planificati-vă serviciul gândinduvă cum îl va primi un necredincios. Asiguraţi-vă că veţi avea cel puţin o marturie personală în cadrul serviciului. 


B. Creati o atmosferaplăcută care să-i atragă pe oameni să vină la biserică.  

*    Instaurati o atmosfera calda si ospitaliera
Serviciul divin trebuie sa aiba o atmosfera calda si ospitaliera. Daca nu planificaţi să aveţi o astfel de atmosferă in cadrul serviciilor divine, ea nu va veni de la sine. Un serviciu divin lăsat la voia întâmplarii va sfârşi în mod lamentabil. Vreau sa va dau niste cuvinte specifice care va vor ajuta sa planificati un serviciu divin atrăgător pentru musafirii bisericii. Când vorbea Domnul Isus se adunau multimi mari de oameni. 

Creeaza un sentiment de anticipare voioasă, un sentiment de entuziasm. Când începeţi serviciul divin, sa aveţi o atitudine care spune: "Credem că Dumnezeu este aici si că aceasta este ziua pe care a facut-o El! Să ne bucurăm şi sa ne veselim în ea ! Astăzi se va întâmpla ceva bun aici. Este o ocazie să stăm cu Domnul şi să ne bucurăm de lucrările Lui nemaipomenite!" Astfel de vorbe pot fi rostite numai prin credinţă, iar credinţa este singura putere în stare să creeze o atmosfera în care Dumnezeu să lucreze cu plăcere. Cum se ajunge la o astfel de credinţă?

*    Incurajeaza membrii sa se roage pentru evanghelizare
 Prin  rugăciunea de perse săptămână a membrilor bisericii. Faptul ca fiecare se gîndeşte să îsi aducă prietenii la serviciul de evanghelizare, creeaza un sentiment de anticipaţie, caci ne dam seama ca vom avea intre noi necredinciosi care vor veni sa asculte Cuvintul lui Dumnezeu. 

*    Foloseste o muzica optimista
Dacă o astfel de pregătire este încununată cu
o muzică optimistă, pozitivă în ritm şi în mesaj, oamenii vor dori să fie ei înşişi parte din atmosfera sărbătorească. Cu cât vor veni mai multi oameni în biserică, cu atât atractia pentru cei necredincioşi va fi mai puternică. Oamenii vor spune: "Aici se întâmplă cu siguranţă ceva special. Uite câţi oameni s-au adunat." 

*   Increde-te ca Dumnezeu Isi va face lucrarea in serviciul de evanghelizare
În pregătirea unui serviciu de evanghelizare,
cel mai important factor este credinţa, credinţa celor care-l pregătesc, credinţa celor care vor conduce programul, credinţa celor care împartăşesc Cuvântul, credinţa celor cu partea muzicală, credinţa celor care suportă totul în rugăciune. Oricare ar fi oamenii implicati, ei trebuie sa aiba credinţa că Dumnezeu va lucra. 

În fiecare saptamâna, înaintea serviciului de închinare seu pun: "Doamne, stiu ca vei face niste lucruri extraordinare în timpul serviciului de azi, si îti multumesc anticipat." Credinta înseamna multumire anticipata. Multumirea de la sfârsit, nu este credinta, ci recunostinta. Când îi multumesti lui Dumnezeu anticipat crezând ca El va lucra în timpul serviciului, îţi exersezi de fapt credinţa.Biblia spune: "Faca-vi-se dupa credinta voastra." Biblia spune: "Şi fără credintă este cu neputinta sa-I fim placuti Lui !" Deci, chiar daca te rogi, sau cânti, chiar daca te închini, daca nu ai credinta ca Dumnezeu va schimba vieti în serviciul de evanghelizare nu vei face mare lucru.  Nu-I suntem plăcuţi lui Dumnezeu daca nu ne asteptam ca El sa lucreze, daca nu ne asteptam ca prezenta Lui sa fie simtita si puterea Lui sa vazuta în vieti schimbate. Creati un sentiment de anticipare prin rugaciune si prin credinta.

*   Instauraţi de sentiment de sarbatoare
Biblia spune în cartea Psalmilor: "Mă bucur când mi se zice: "Haidem să mergem la Casa Domnului !" Nu spune: "sunt trist", sau "sunt suparat" sau "sunt plictisit". "Mă bucur !" Biblia spune: "Slujiti Domnului cu bucurie, veniti cu veselie înaintea Lui." (Ps. 100:2) Multe servicii divine seamana mai mult cu o înmormântare, decât cu o sarbatoare în cinstea Domnului. Există în ele un fel de atitudine opresiva, foarte solemna si foarte sobră. 
Oamenii vor sa mearga acolo unde este viată, acolo unde este bucurie, fericire si unde atmosfera este atractiva. 

*    Cintati cintece noi - incurajeaza-i pe cei ce stiu sa compuna cintece noi
Unul din modurile în care poti crea o atmosfera de sarbatoare sunt cântarile noi. Va încurajez sa-i îndemnati pe cei din biserica sa compuna cântari noi. Biblia spune: "Cântati Domnului o cântare noua." Problema este ca multe biserici cânta mereu aceleasi vechi cântari. Cântam aceleasi cântari de sute de ani … Când cânti o cântare de mai multe ori, de patruzeci, cincizeci, sau saizeci de ori, nu mai "traiesti" întelesul cântarii. Ea îţi intra în memorie şi nu mai cânti din inima, ci doar din gura. Când oamenii cânta o cântare noua, aceasta este un alt fel de a declara: "Dumnezeu face ceva "acum", nu numai în generaţiile trecute. El este aici viu şi ne trezeşte inima prin cântări.
Avem o bucurie nouă, una reala, una care lucreaza "acum." 

Compuneti cântari noi, melodii noi, cu o orchestratie noua. Dumnezeu se poate folosi de orice stil de muzica. Nu e nevoie sa folositi stilul de muzica dintr-o alta cultura. Folositi ritmul din cultura voastra. Folositi sunetele si tonurile culturii voastre. Dumnezeu îşi va revărsa binecuvântarea. 

Nu exista muzica sacra, ci doar cuvinte sacre, 
asa ca puteti folosi orice linie melodica, 
atâta timp cât cuvintele sunt "în duh si-n adevar."


*   Creati un sentiment de încurajare.  
Este plină lumea de veşti rele. Ultimul lucru de care au nevoie cei care vin la biserică este încă o colecţie de veşti rele. Ce au ei nevoie sa auda sunt vesti bune. Si, tocmai asta este Evanghelia. Evanghelia este "Vestea Buna". Este cea mai buna veste din lume. Uneori o spunem de parca ar fi o veste rea. Ar trebui sa zâmbim, ar trebui sa fim fericiti, si bucurosi, pentru ca pacatele ne-au fost iertate,… trecutul nostru a fost sters,… avem acum un scop pentru a trai, si viata vesnica în cer. Avem cea mai buna veste din lume. Deci, trebuie sa o ducem cu entuziasm si ca pe o încurajare. Multi oameni au probleme mari în viata. Majoritatea oamenilor au probleme, si, în fiecare saptamâna se simt descurajati. Iar când biserica voastra dezvolta o atitudine încurajatoare, în fiecare saptamâna oamenii se vor simti ridicati, încurajati, se vor simti …inspirati, si veti descoperi ca multi necredinciosi vor veni la serviciile de închinare doar ca sa fie încurajati. Iar atunci când vin pentru încurajare, împartasi-ti-le Vestea Buna a lui Isus Hristos.

*   Un alt lucru pe care îl puteti face este sa creati un spirit de familie 
Oamenii vor sa se simta integrati în partasia si prietenia din biserica. Nimanui nu-i place sa se vada trecut cu vederea, tratat ca un strain. Va sugerez sa numiti niste oameni de ordine care sa-i întâmpine, care sa-i salute, pe cei ce vin la serviciul divin. Ei trebuie sa fie în biserica înainte de începerea serviciului. INvata-i sa dea mina cu noii veniti si sa le spuna: "Va multumim ca ati venit la noi, ne bucuram ca sunteti aici, în biserica noastra." Puteti chiar sa amenajati un loc special unde sa stea vizitatorii în timpul serviciului. Îi întâmpinati si îi faceti sa se simta bine. 

Si pentru ca veni vorba, nu trebuie sa-i puneti pe musafiri sa se ridice în picioare si sa se prezinte. Teama numarul unu pe care o au fiintele umane este teama de a vorbi în public. Teama numarul doi a fiintelor umane este cunoasterea unor noi oameni. Nu va speriati musafirii,  ci spuneti-le un "bun venit", în mod personal, fara sa-i faceti sa se simta jenati în public, în fata tuturor. Atmosfera din biserica trebuie sa fie propice restaurarii emotionale, relaxariii si încurajarii oamenilor. 

*   Daca este posibil, scrieti versetele din predica pe care o veti tine pe o foaie de hârtie, astfel ca oamenii s-o aiba in fata. Daca sunt necredinciosi, multora le este frica de Biblie. Este o carte care îi sperie. În primul rând, ea nu arata ca o carte obisnuita. Are un numar în fata fiecarei propozitii!

Multi oameni n-au o dragoste deosebita pentru carti. Ce puteti face ? În primul rând, daca e posibil, scrieti acele versete biblice pe o foaie de hârtie si când o persoana vine la biserica, dati-o fiecaruia la usa. Poate veti spune: "Astazi vom citi din cartea lui Ioan." Ei nu stiu unde este Ioan, nici macar nu au vazut-o vreodata. Se vor simti foarte rau pentru ca toti din jur vor gasi versetul repede, in timp ce ei nici macar nu stiu unde este. 

*     Ajuta-i pe musafiri sa se relaxeze, sa se simta "acasa"
Daca scrieti aceste versete pe o foaie de hârtie si toata lumea are acea hârtie, oamenii vor citi împreuna, chiar si necredinciosii care nu stiu sa caute în Biblie. Asta îi face sa se simta relaxati. De ce vrem ca necredinciosii sa fie relaxati? Pentru ca atunci când sunt asa, sunt mai deschisi sa auda Vestea Buna. Când oamenii vin la biserica, de multe ori le este teama. Ei se întreaba daca vor trebui sa cânte ceva, sau sa spuna ceva, sau sa semneze ceva, sau daca vor trebui sa dea bani sau sa spuna ceva ce nu stiu. Se tem ca se vor face de râs si ca vor spune ceva ce nu trebuie. Din aceasta cauza, tot ce faceti in biserica este pentru a le risipi teama, facându-i sa se simta bine, facând Biblia accesibila, cântând cântari a caror cuvinte sa le înteleaga si ei. Când sunt relaxati, musafirii vor asculta cu mai multa atentie, si când asculta cu mai multa atentie, Isus poate veni în inimile lor. De fapt, prin ceea ce faceti, voi construiti între inima lor si inima voastra un pod al dragostei, pe care va trece apoi Domnul Isus.

C. Ofera întotdeauna musafirilor o ocazie SA-L primeasca pe Hristos si asteapta-te ca ei s-o faca! 
De multe ori, Vestea Buna este predicata, dar procedam de parca am pescui fara sa ne preocupam sa tragem plasa în barca. Sau este ca pescuitul fara a trage undita afara din apa. Procedam de parca am vrea sa le spunem musafirilor: "Iata Vestea Buna. Acum plecati acasa."  La fiecare serviciu de evanghelizare încheiati cu cel putin o rugaciune, spunându-le oamenilor: "Daca vrei sa-L accepti pe Hristos, roaga-te aceasta rugaciune." Rugati-va cu voce tare, lasându-i pe ei sa repete în inima lor. 

Când am început biserica Saddleback, aveam obiceiul de a-i invita pe oameni sa vina în fata la sfârsitul serviciului, pentru a-L accepta pe Hristos. Acesta era obiceiul meu. Asa am crezut atunci ca trebuie sa facem. Primul serviciu pe care l-am tinut în biserica noastra, a fost tinut într-o sala de liceu, si în timp ce predicam, mi-am propus sa invit oamenii în fata daca doreau sa-L primeasca pe Hristos. Pe masura ce ma apropiam de finalul serviciului, m-am uitat si am vazut ca nu era loc destul ca ei sa poata veni în fata. Serviciul era tinut într-o mica sala de teatru si nu era spatiu. A trebuit sa inventez alte cai în care oamenii sa-L primeasca pe Hristos. Unul dintre lucrurile pe care le-am inventat este un cartonas pe care îl puneam pe fiecare scaun. La sfârsitul serviciului spuneam: "Daca vrei sa-L inviti pe Isus Hristos în inima ta, atunci haideti sa ne plecam capetele si ne vom ruga împreuna. Puteti sa va rugati în liniste, nu trebuie sa spuneti cu voce tare. Dumnezeu va va auzi. El stie ce gânditi chiar acum." Si ma rugam rugaciunea pacatosului: "Doamne Isuse, te rog, vino în viata mea." Ma opream si spuneam: "Acum, spune si tu." "Vreau sa fii Domnul si Stapânul vietii mele, vreau sa fii Tu la cârma vietii mele. Te rog, iarta-mi pacatele, si, te rog, primeste-ma în familia Ta. Vreau sa te urmez. În numele lui Isus. Amin." Apoi, spuneam: "Daca v-ati rugat aceasta rugaciune, uitati-va la mine."

Vorbeam oamenilor care erau în sala si spuneam: "Daca v-ati rugat aceasta rugaciune, este cea mai mare si mai importanta rugaciune dintre toate pe care le-ati spus pâna acum.  Acesta este începutul vietii crestine. Vrem sa va ajutam sa cresteti ca si crestin.  Avem materiale ajutatoare. Avem oameni care pot vorbi cu voi daca ne anuntati ca a-ti luat decizia de a-L urma pe Domnul Isus. In fata voastra sunt niste cartonase pe care puteti scrie numele si adresa. Iar pe spatele cartonasului scrie: "Îmi dau astazi viata lui Hristos. M-am rugat acea rugaciune." 

De fapt, pe cartonas mai sunt trecute si un numar de alte decizii. In fiecare banca avem niste creioane. Dupa ce complecteaza cartonasele, musafirii le pot da cuiva la iesire sau le pot pune in cosurile de colecta, daca aveti colecta. Acesta este un mod prin care poti afla care sunt oamenii care l-au primit pe Hristos în timpul serviciului. 

D. Analizeza-ti mereu activitatea si cauta s-o imbunatatesti
Un lucru pe care va încurajez sa-l faceti este sa va analizati continuu serviciile bisericii. Conducerea bisericii, ar trebui, sa se adune dupa fiecare servici divin, fie atunci, fie a doua zi, si sa se întrebe: "Cum vom face mai bine data viitoare ?"  Cautati întotdeauna să îmbunatatiti, dezvoltati noi modalitati de împartasire a Vestii Bune într-un mod mai eficient. Daca va veti ruga, si-I veti cere lui Dumnezeu sa va învete, El o va face si multi vor veni la Hristos.