Index

PURPOSE DRIVEN CHURCH   Biserica condusa de scopuri

Seminarul nr.1

Ce este o biserica condusa de scopuri ?

 invatatura  
pastorului Rick Warren  

(Acesta este un transcript al conferintei, nu o traducere a cartii "Purpose driven Church". 
Va rog sa aveti intelegere pentru calitatea textului).

 

Biblia ne spune ca Dumnezeu a creat totul pe pamant cu un scop. Plantele au fost create cu un scop, animalele au fost facute cu un scop si omul a fost facut cu un scop. Dumnezeu nu a facut niciodata nimic fara o motivatie. Dumnezeu nu a creat nimic fara a avea o intentie precisa. 
In aceasta sesiune vom vorbi despre scopul bisericii. In mod specific, vom privi in Noul Testament la cele cinci scopuri cu care a creat Dumnezeu Biserica. 

Intrebarea corecta: Ce impiedica Biserica sa creasca?

De prea multe ori, noi, liderii bisericii ne punem intrebarea in mod gresit. Noi ne intrebam: "Cum imi va creste biserica ?"  De fapt, ar trebui sa ne intrebam: "Ce impiedica biserica sa creasca? Care sunt barierele care o impiedica sa fie ceea ce vrea Dumnezeu sa fie ?"

Vedeti, tot ce este viu creste. Este normal ca tot ce este viu sa creasca; nu este normal sa nu creasca. Eu am trei copii. Este normal ca copiii mei sa creasca. Daca as merge la copiii mei si le-as spune: "Va poruncesc sa cresteti", ar fi o prostie. Nu e nevoie sa fac asta. Atata timp cat sunt sanatosi, vor creste. Sanatatea duce la crestere

Deci, cred ca trebuie sa privim la ceea ce face o biserica sa fie sanatoasa. Odata ce o biserica este sanatoasa, ea va creste de la sine. Intrebarea este: "Ce face o biserica sanatoasa ?" Raspunsul este: "Echilibrul produce sanatate".   Echilibrul face un corp sanatos, iar Biserica este trupul lui Hristos. 

Stiai ca corpul tau este un echilibru a cinci sisteme diferite ? Ai un sistem circulator, care face ca sangele sa circule prin corp. Ai un sistem respirator, care permite aerului sa treaca prin plamanii trupului tau. Ai un sistem osos alcatuit din oasele trupului tau. Ai un sistem nervos central. Ai sistemul digestiv, pentru a manca mancarea si pentru a o elimina. Cand aceste sisteme sunt in echilibru, numim aceasta sanatate. Cand sistemele acestea nu mai sunt in echilibru, numim acest lucru suferinta sau boala. 

La fel, Biserica este si ea un trup. Biblia o numeste: "Trupul lui Hristos." Si in trupul lui Hristos exista sisteme. Exista cinci sisteme, cinci scopuri. Cand acestea impreuna sunt in echilibru, ele creeaza sanatate, si cand exista sanatate, va fi sigur si crestere.

De multe ori, auzim de conferinte pentru liderii bisericii, care accentueaza numai un anumit sistem. Vei merge si-i vei auzi pe unii spunand: "Aceasta este cheia!", ca si cand cresterea depinde doar de un lucru. Ei vor spune: "Secretul pentru biserica ta sunt grupurile mici. Daca vei avea grupuri mici iti va creste biserica." Sau la o alta conferinta vor spune: "Inchinarea este cheia. Daca ai servicii bune de inchinare, biserica ta va creste." Sau la o alta conferinta vei auzi: "Nu, ucenicia, ajutarea crestinilor pentru a se maturiza, este cheia." Sau la o alta conferinta vor spune: "Nu, implicarea oamenilor in lucrare - acesta este cheia." Cand mergi la toate aceste conferinte, cand citesti diferite carti, incepi sa te gandesti: "E derutant. Cine are dreptate ?" Raspunsul este: "Toti au dreptate!" Fiecare da o imagine adevarata, dar, din pacate, doar partiala a Bisericii. 

In conferinta noastra, sper sa pot pune totul cap la cap pentru a va arata dintr-o perspectiva mai larga cum se potrivesc cele cinci scopuri in biserica, si cum produc sanatate cand sunt in echilibru. Iar cand biserica va fi sanatoasa, va creste. 

Definitie: A conduce = "a ghida, a stapini, a directiona" 

Daca te-ai uita in dictionar la cuvantul "a conduce" ai vedea urmatoarele sensuri: "a ghida, a stapani, a directiona." Cand oamenii conduc o masina inseamna ca conduc, ghideaza, stapanesc sau directioneaza acea masina pe sosea. In America spunem ca directionam cuiul in lemn cu un ciocan. Cand directionam cuiul in lemn, inseamna ca conducem, cuiul in lemn. 

Fiecare biserica este stapanita sau condusa de ceva. Unele biserici sunt conduse, sunt stapanite de traditie. Nimic mai simplu, fac ceea ce au facut din totdeauna. Nu se gandesc prea mult la asta, ci spun: "Asa am facut din totdeauna, si deci vom predica intr-un anumit fel, vom canta intr-un anumit fel si vom face programe intr-un anumit fel pentru ca asa am facut din generatie in generatie."

Unele biserici sunt conduse de personalitati. Este un lider puternic, poate pastorul, poate un presbiter sau un alt lider care are o personalitate de conducator. El conduce totul si toata lumea face doar ce vrea el. Ce se va intampla insa cu biserica condusa de o personalitate cand acea persoana moare ? De obicei, biserica se prabuseste si nu creste asa cum vrea Dumnezeu sa creasca. Estefoarte dezechilibrata.

Unele biserici sunt conduse sau stapanite de starea financiara. In calatoriile mele, una dintre cele mai obisnuite plangeri este urmatoarea: "Nu avem destui bani." In aceasta conferinta, va voi arata ca nu aveti nevoie de bani pentru ca sa creasca biserica. Trebuie doar sa urmati cele cinci scopuri biblice si sa va claditi biserica pe acestea.

O alternativa biblica: Sa devi o biserica condusa de scopuri !

Isus spunea in Matei, capitolul 16: "Pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile Locuintei mortilor nu o vor birui.Ó Asculta-ti ce zice! Ne spune: "Voi zidi Biserica Mea." Gasesc in acest text doua lucruri. primul, Biserica este ceva ce trebuie sa fie zidit,  si al doilea, zidarul este Isus.

Biblia ne spune in Proverbele 19:21:scrie asa: "Omul face multe planuri in inima lui, dar hotararea Domnului, aceea se implineste." Observati ce vrea sa spuna este ca noi venim cu tot felul de idei, ca fiinte umane. Avem planurile si programele noastre. Dar, daca vrei sa construiesti ceva care sa tina, trebuie sa construiesti pe scopurile divine, pentru ca doar asta va tine. Orice altceva va trece, dar scopurile Lui sunt eterne. 

Atunci, pentru ce mai facem noi o conferinta ca aceasta ? Pentru ca Biblia ne spune ca Dumnezeu foloseste oameni pentru a-Si zidi Biserica. Ascultati aceste versete: I Corinteni 3, versetele 10 la 14: "Dupa harul lui Dumnezeu," spune Pavel, "ca un mester zidar intelept, am pus temelia. Dar fiecare sa ia bine seama cum cladeste deasupra. Lucrarea fiecaruia va fi data pe fata. Focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia. Daca lucrarea zidita de cineva pe temelia aceea, va ramane in picioare, el va primi o rasplata."  Remarcati ca Dumnezeu foloseste oameni pentru a zidi Biserica. De fapt, Pavel spune: "Ca un mester zidar..." 

Vreau sa stii, la inceputul acestei conferinte, ca rugaciunea mea pentru tine este ca tu sa devii un mester zidar al Bisericii lui Dumnezeu. As vrea, de asemenea, sa observi ca acel verset spune ca lucrarea ta nu va fi cantarita dupa marimea bisericii, nu dupa faima ei nu dupa cit de bogata e. Lucrarea ta va fi cantarita dupa cat tine. Biblia spune ca daca construim dupa scopurile lui Dumnezeu, vom zidi pe o temelie trainica, si asa El poate provoca o mare crestere in anii care vor veni.

Pentru a deveni o biserica condusa de scopuri, trebuie sa faci trei lucruri. 

- trebuie sa descoperi care sunt scopurile Lui, sa le definesti pentru biserica ta. 
- trebuie sa comunici aceste scopuri in mod repetat celor din biserica ta, pentru ca fiecare sa stie de ce exista biserica si la ce este chemata de catre Dumnezeu. 
- trebuie sa aplici scopurile Lui la nivelul intreagii bisericii. Chiar sa organizezi biserica in jurul celor cinci scopuri biblice.

I. Defineste scopurile Bisericii tale

Sa trecem direct la subiect. In primul rand, cum descoperi si definesti scopurile lui Dumnezeu in biserica ta ? Este prima treapta pentru cresterea bisericii. Daca vrei sa plantezi o biserica noua, inainte de a face orice altceva, trebuie sa descoperi si sa definesti scopul lui Dumnezeu pentru biserica ta. De ce existam ? De ce facem ceea ce facem ? De ce continuam sa ne ostenim pentru a construi aceasta biserica ?

Pe de alta parte, daca esti intr-o biserica care deja exista si daca biserica ta a fost descurajata sau daca nu a crescut, sau poate chiar s-a micsorat, atunci trebuie sa redefinesti scopul lui Dumnezeu pentru biserica ta si sa prinzi din nou viziunea motivelor pentru care Dumnezeu a creat Biserica, de la inceput. Bisericile care cresc au o identitate clara. Ele inteleg motivul pentru care exista. Ele stiu exact de ce exista si ce vrea Dumnezeu ca ele sa faca. Totusi, in calatoriile mele prin toata lumea, am descoperit ca majoritatea oamenilor sunt derutati. Ei nu stiu de ce exista ea. Stiu ca Dumnezeu indeamna crestinii sa se adune la un loc, dar nu stiu de ce se aduna impreuna. Daca intrebi crestinul tipic: "Pentru ce exista Biserica ?Ó, probabil vei primi raspunsuri foarte vagi, confuze.

Inainte de a va arata cum sa descoperiti si sa definiti scopurile bisericii, as vrea sa va dau cinci motive pentru care este important sa facem asta, de ce este important sa intelegem scopurile lui Dumnezeu pentru biserica.

1. Ridica moralul
Un scop comun reduce conflictele. De multe ori, intr-o biserica, vei vedea crestini care nu sunt de acord ce trebuie facut pentru ca nu exista un scop comun, clar. Biblia spune in I Corinteni 1:10: "Sa aveti toti acelasi fel de vorbire, sa n-aveti dezbinari intre voi, ci sa fiti uniti in chip desavarsit, intr-un gand si o simtire." A-ti auzit? Dumnezeu vrea sa fim uniti intr-un gand, un singur gand si-o simtire. Nimic nu descurajeaza mai mult o adunare decat faptul ca nu stie de ce exista. Daca biserica ta este descurajata trebuie sa redescoperi scopul pe care l-a avut Dumnezeu cand a facut acea biserica. Programele nu motiveaza, dar scopurile divine, da.

2. Reduce frustrarea
Biblia spune in Isaia 26, versetul 3: "Celui cu inima tare Tu ii chezasuiesti pacea" Biserica ta nu are timp sa faca totul. Vestea buna este ca El n-asteapta ca ea sa faca totul, si doar putine lucruri merita sa fie facute. O declaratie a scopului, cand toata lumea este de acord si intelege asta, nu numai ca defineste ceea ce face biserica ta, ci, si ce nu face biserica ta. Defineste menirea bisericii, motivul pentru care existam, si care nu este menirea bisericii si pentru ce nu existam.

Iacov, capitolul 1, cu 8 spune: "Caci este un om nehotarat si nestatornic in toate caile sale." Incercarea de a conduce o biserica fara un scop clar va provoca deruta in biserica, pentru ca nu ai un curs stabil. Dar atunci cand iti cunosti scopurile poti lua decizii mult mai usor. De fiecare data cand incepi sa ai un eveniment sau cand incepi o noua lucrare, pune o singura intrebare: "Ne va ajuta asta sa implinim scopul bisericii noastre ?" Daca implineste un scop, fa-o. Daca nu implineste un scop, nu o face. Daca nu ai un scop precis pentru biserica ta, daca nu este destul de clar, vei sfarsi prin a te simti ca Isaia. In Isaia, capitolul 49, versetul 4, el spune: "Degeaba am muncit, in zadar si fara folos mi-am istovit ..puterea." Multi pastori si lideri de biserica sunt descurajati. Unul din motivele pentru care se intampla aceasta este ca ne-am pierdut viziunea. Am pierdut sensul scopului nostru. Nu stim la ce ne-a chemat Dumnezeu sa facem. De aceea trebuie sa ne redefinim scopurile.

3. Ajuta concentrarea 
Stabilirea scopurilor te ajuta sa ai prioritati stabile si sa te concentrezi asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat. Te vei concentra asupra problemelor importante, nu asupra celor fara importanta. Stiai ca, daca lumina este concentrata spre un punct, are o putere imensa, daca lumina este raspandita sau este difuza nu are putere ? Cand ma expun la soare, la lumina zilei, lumina soarelui nu are o putere prea mare. Dar daca as lua o lupa si as concentra acesta lumina a soarelui, ea ar putea aprinde un foc! Daca o concentrezi inca si mai mult, obtinem ceea ce noi astazi numim un laser. O astfel de lumina poate arde si penetra lemnul, piatra, otelul si cladirile. Daca vrei sa ai o viata concentrata asupra unui lucru, vei avea o viata plina de putere. Daca ai o biserica focalizata, vei avea o biserica plina de putere.

Tristul adevar, este ca multe biserici incearca sa faca prea multe lucruri. Lipseste focalizarea. Fac asta, apoi o fac pe cealalta, au un program, apoi au un eveniment sau o alta activitate, dar nu au o directie generala care sa ii mentina in acelasi curs, concentrati intr-un anumit fel. Cand nu ai un scop clar, sfarsesti prin a pierde foarte mult timp cu lucruri care nu conteaza.

4. Atrage cooperarea
In mod normal, oamenii din biserica doresc sa ajute. Ei vor sa fie o parte a bisericii atunci cand biserica stie incotro merge. Poporul lui Dumnezeu i-a spus lui Ezra: "Noi vom fi cu tine. .Imbarbateaza-te si lucreaza." (Ezra 10:4) Ei doreau sa fie o parte a lucrarii lui Dumnezeu, pentru ca era o viziune clara. Pavel le-a spus filipenilor: "Voi m-ati ajutat in lucrarea Evangheliei." De ce? De ce i-au fost ajutor? Pentru ca Pavel stia incotro merge. Stia la ce l-a chemat Dumnezeu. Avea un scop clar. Biblia spune ca daca telul tau este bun, vei fi respectat. Cand scopul tau este clar, oamenii vor dori sa coopereze, sa fie partas la el.

5. Ajuta evaluarea
Al cincilea motiv pentru care trebuie sa definesti scopul Bisericii este ca ajuta la evaluare. Te ajuta sa privesti biserica ta si sa judeci corect daca este sanatoasa sau nu, daca va creste sau daca nu va creste. Biblia ne spune in II Corinteni 13: 5: "Pe voi insiva incercati-va daca sunteti in credinta.Ó Cercetati-va. Biblia ne spune ca trebuie sa ne evaluam in mod permanent pentru ca sa ne asiguram ca facem ceea ce vrea Dumnezeu. Cand ai cele cinci scopuri ale lui Dumnezeu bine definite, le poti sustine ca un standard pentru biserica. Apoi poti evalua tot ceea ce faci, intreband: "Traim la nivelul chemarii Lui pentru biserica noastra ?"

Cum sa definesti scopurile Bisericii tale ?

Iata citiva pasi pe care-I poti face impreuna cu biserica pentru a descoperi scopurile lui Dumnezeu:

1. Condu biserica intr-un studiu al pasajelor biblice care vorbesc despre biserica. 
Primul lucru este sa studiezi Biblia, Noul Testament, si sa afli cum defineste Dumnezeu scopul Bisericii. In timp ce veti citi impreuna in Scriptura, vor iesi la suprafata anumite adevaruri. Sunt cateva lucruri specifice pe care trebuie sa le studiezi. Mai intai, trebuie sa studiezi lucrarea lui Hristos pe pamant. Citeste despre viata lui Hristos, uita-te la ce a facut, iar apoi intreaba-te: "Ce a facut Isus cat timp a fost pe pamant ?Ó Pentru ca orice a facut Isus cand a fost aici in trup fizic, vrea sa continue si astazi in trupul Lui spiritual. Unde este trupul lui Hristos astazi ? In Biserica. Biserica este trupul lui Hristos. Deci, ce ar face Hristos astazi ? Ar face acelasi lucru pe care l-a facut acum doua mii de ani cand a umblat pe acest pamant. Orice a facut atunci, trebuie continuat acum.

Al doilea lucru pe care-l poti studia sunt metaforele sub care este prezentata Biserica.  
Biserica are denumiri diferite. Este denumita Trupul lui Hristos, Mireasa sau Nevasta lui Hristos. Biblia numeste Biserica Familia lui Dumnezeu. Denumirea preferata a lui Isus a fost Turma Mica. O numea Turma Lui, ca pe o turma de oi, iar pe El se autointitula: "Pastorul cel bun." Biblia numeste Biserica o comunitate a credinciosilor, Biblia o numesteo armata a Lui. Fiecare din aceste cuvinte sau termeni, pe langa multe altele, ne spune multe despre ce ar trebui sa faca Biserica. Deci, studiati-le in profunzime, in detaliu. Cereti-I lui Dumnezeu sa va arate ce legatura este intre acel nume si ce trebuie sa faca Biserica.

Al treilea lucru pe care trebuie sa-l studiezi sunt bisericile Noului Testament . Au fost multe biserici: a fost una in Ierusalim, a fost una in Corint. A fost o biserica in Filipi si a fost una in Tesalonic. Fiecare dintre aceste biserici era diferita. Dar toate aveau acelasi scop comun. Pe masura ce studiati bisericile Noului Testament, veti incepe sa descoperiti planul lui Dumnezeu pentru aceasta minunata creatie, numita Trupul lui Hristos.

Al patrulea lucru pe care-l vei studia sunt poruncile lui Christos. Isus ne-a dat niste instructiuni specifice, adresate tuturor crestinilor. Bineinteles ca daca El le porunceste tuturor, si biserica ta trebuie sa le faca. Deci, faceti o lista cu poruncile Lui si studiati-le impreuna.

Am impartasit cu voi in cateva minute ce va trebui sa studiati. S-ar putea sa va ia intre sase luni si un an pentru a studia impreuna cu membrii bisericii voastre si pentru a-i conduce intr-un studiu detaliat despre ce este biserica si despre ce vrea Dumnezeu sa faca. La sfarsitul acestei lectii va fi o lista cu multe versete, cu cele mai importante pasaje din Scriptura pe care trebuie sa le studiati despre biserica. In timpul studiului, le vei reaminti ca treaba noastra nu este sa inventam scopurile bisericii, ci saredescoperim .scopurile. Este biserica lui Dumnezeu si El va decide care sunt scopurile ei. Nu noi hotaram, ci El. Noi trebuie doar sa le redescoperim. Si fiecare generatie de crestini trebuie sa redescopere scopurile bisericii.

2. Pune doua intrebari:
In timp ce va uitati la toate aceste versete din Scriptura, trebuie sa puneti doua intrebari. Trebuie sa intrebati: "Ce trebuie sa fim ca biserica ?" si "Ce trebuie sa facem ca biserica ?" Dupa ce a-ti pus aceste intrebari faceti o lista cu ceea ce aflati ca a spus Dumnezeu ca raspuns la aceste intrebari. Va sugerez sa va luati o foaie de hartie si sa scrieti tot ceea ce a spus Dumnezeu despre scopurile bisericii. Veti incepe sa observati ca multe versete din Biblie spun acelasi lucru.

3. Scrie pe hirtie concluziile tale. 
Cand am facut asta, am luat cinci foi de hartie mari, le-am pus pe perete si impreuna ne uitam la un verset si intrebam: "Ce spune ca trebuie sa facem?" De exemplu, ei ziceau: "Spune ca trebuie sa ne inchinam." Apoi spuneam: "Bine, sa scriem aici pe hartie ca trebuie sa ne inchinam Lui." Apoi gaseam altul si intrebam: "Ce spune?" "Spune sa-i ajutam pe crestini sa creasca." Acesta este un alt scop al bisericii si il notam pe hartie. Apoi gaseam alte versete care spuneau ca scopul bisericii este partasia si sprijinul reciproc intre crestini, in familia lui Dumnezeu. Deci notam pe o foaie de hartie toate acele versete care se refereau la partasie. Citind versetele, gaseam unele care vorbeau despre cum trebuie sa slujim si sa se ne ingrijim unii pe altii. Spuneau ca trebuie sa ne aratam dragostea prin fapte. Scriam acele versete pe o alta foaie de hartie. In final, am gasit multe versete care se refereau la responsabilitatea noastra de a duce Vestea Buna, de a invata Evanghelia, de a o impartasi cu necredinciosii si rolul de marturie sau de evanghelizare al bisericii. Si scriam toate acele versete pe o alta foaie de hartie.

4. Concentreaza totul intr-o singura propozitie. 
Dupa ce am inceput sa studiem toate acele versete, am descoperit ca multe versete se incadreaza intr-una din cinci categorii: inchinare, evanghelizare, partasie, ucenicie sau slujire. Dupa ce am studiat toate aceste versete, ceea ce a durat multe luni, am inceput sa rezumam toate raspunsurile noastre. Pentru ca telul vostru este sa faceti o declaratie de scopuri care sa nu fie mai lunga de o fraza. Veti avea o declaratie de scopuri pe care toti din biserica o vor memora. Deci, veti rezuma scopurile intr-o fraza.

Patru caracteristi ale unei bune declaratii de scopuri

As vrea sa va dau cateva caracteristici ale unei bune declaratii de scopuri. Biserici diferite vor folosi cuvinte diferite, si bineinteles, in culturi diferite vom avea diferite exemple si ilustratii. Dar scopurile lui Dumnezeu nu sunt ceva care vin dintr-o cultura, precum America de Sud, sau America, Asia, Africa sau Europa. Scopurile lui Dumnezeu le gasim in Biblie, si, daca un scop este biblic, atunci fiecare biserica trebuie sa-l implineasca, indiferent de tara in care se afla ea. Declaratia de scopuri trebuie sa aiba patru caracteristici.

1. Biblica
In primul rand, trebuie sa fie biblica, adica scripturala. Evident, declaratia scopului pentru biserica trebuie sa fie bazata pe ce spune Biblia. Asa cum am mai spus, nu noi decidem care sunt scopurile bisericii. Dumnezeu ne spune de ce a creat biserica. Noi doar facem ceea ce ne spune El. Noi alegem stilul in care implinim acele scopuri. De exemplu, unul din scopuri este de a ne inchina lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu spune ca sunt multe stiluri potrivite de inchinare, atata timp cat ele sunt in duh si-n adevar.

2. Specifica
Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci este sa fii specific. Declaratia de scopuri trebuie sa fie clara ca si cristalul, nu vaga sau generala. De exemplu, am vorbit cu oameni care au spus: "Scopul bisericii noastre este de a-L glorifica pe Dumnezeu." Bineinteles ca scopul bisericii este de a-L glorifica pe Dumnezeu. Acesta este scopul bisericii. Dar, cum realizezi asta ? In mod specific, cum il glorifici pe Dumnezeu? Peste un an, cand te vei uita in urma, ce exemple vei da cand vei spune: "L-am glorificat pe Dumnezeu in felul acesta?" Trebuie sa fii specific. Nimic nu devine dinamic pana cand nu este specific. Cu cat declaratia de scopuri devine mai specifica, cu atat va fi mai puternica pentru a mobiliza biserica in a-L sluji pe Domnul Isus.

3. Transferabila
De asemenea, declaratia de scopuri trebuie sa fie transmisibila. Ce vreau sa spun prin asta? Adica, trebuie sa ai capacitatea de a o transmite altora. Daca declaratia scopului este foarte lunga, oamenii nu si-o vor putea aminti. De fapt, cu cat e mai scurta, e mai buna. In Statele Unite, multe companii au declaratii de scopuri, si cu cat este mai scurta, cu atat este mai buna. Poate multi dintre voi ati auzit de un loc de distractii pe care il avem in America, numit Disneyland. Declaratia de scopuri pe care o are Disneyland contine patru cuvinte: "Fa-i pe oameni fericiti." Este destul de simpla. Scopul lor este de a-i face pe oameni fericiti. Cred ca atunci cand iti faci o declaratie de scopuri, cu cat o faci mai scurta, e mai bine.

4. Masurabila
Declaratia de scopuri trebuie sa fie masurabila. Trebuie sa te poti uita in urma si sa intrebi: "Cum putem evalua biserica noastra bazat pe ceea ce ne-a spus Dumnezeu sa facem?" Acum, va voi ca exemplu de declaratie de scopuri pe cea folosita de noi. Daca vreti s-o folositi, bine!  Dar nu vreau sa va duca la ocolirea studiului Scripturii. Trebuie sa iti conduci biserica intr-un studiu. Nu spune doar: "Aceasta este declaratia noastra." Conduceti-va biserica prin versetele pe care vi le voi da si descoperiti impreuna ce vrea Dumnezeu sa faca biserica.

O Biserica condusa de scopuri intr-o propozitie
Multi ani in urma, am infiintat biserica Saddleback Valley, in Sudul Californiei, in America. Am inceput doar cu sotia mea, cu fiica mea, care avea patru luni, si cu inca o familie. Deci, primul serviciu divin a fost foarte scurt. Sapte persoane au participat la el. In timp ce studiam Scriptura impreuna, am inceput sa ma rog si sa spun: "Doamne da-mi o declaratie care sa fie foarte clara si foarte scurta pentru ca sa avem o declaratie pe care sa putem construi biserica lui Dumnezeu." Dumnezeu mi-a dat aceasta fraza: "Cel mai mare angajament pentru cea mai marea porunca si cea mai mare trimetere va creste o mare biserica si un crestin adevarat." S-o mai spun odata: "Cel mai mare angajament pentru cea mai marea porunca si cea mai mare trimetere va creste o mare biserica si un crestin adevarat."

Cea mai mare porunca

Am descoperit ca cele cinci scopuri ale lui Dumnezeu, cu toate ca le gasim in multe alte locuri, se afla in aceste doua pasaje pe care le numim "marea porunca" si "marea trimitere". As vrea sa privim putin la acestea in timp ce vom studia ce spune Dumnezeu despre biserica. Intr-o zi, un om a venit la Isus si L-a intrebat: "Isuse, care este cea mai mare porunca? Daca ar trebui sa stiu numai una, care ar fi ea?" Asta e in Matei, capitolul 22, versetele 36 la 40. Isus i-a raspuns: In aceste doua porunci se cuprinde toata Biblia, toata Legea si proorocii sunt aici. I-a spus: "Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau." Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca. Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti." Numim aceasta "marea porunca." Isus a spus ca trebuie sa facem doua lucruri: sa-L iubim pe Dumnezeu cu toata inima si aproapele ca pe noi insine.

Acestea doua alcatuiesc "marea porunca", si Dumnezeu spune ca, daca ar trebui sa rezumi intreaga Biblie, ea ar fi cuprinsa in aceste doua propozitii. Deci, e evident ca El vrea ca biserica sa faca aceste doua lucruri. In primul rand trebuie sa-L iubim pe Domnul, Dumnezeul nostru, cu toata inima, si apoi, sa-l iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine.

Cea mai mare trimitere

Apoi, Isus a dat "marea trimitere" in Matei capitolul 28, versetele 19 si 20. Acolo spune: "Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele" In "marea trimitere", Isus spune: "Vreau sa faceti trei lucruri. Vreau sa mergeti sa faceti ucenici, vreau sa-i botezati in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, si apoi vreau sa-i invatati tot ce v-am poruncit." Deci, Isus da doua porunci in "marea porunca" si trei porunci in "marea trimitere." Din aceste doua pasaje rezulta cele cinci scopuri ale bisericii.

Cinci indemnuri pentru Biserica

1. "Sa iubesti pe Domnul cu toata inima ta" - Matei 22:37                            Inchinarea 
Isus spune: "Iubeste pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima." Termenul biblic pentru asta este "inchinareÓ. Prin inchinare iti exprimi dragostea fata de Dumnezeu. De fiecare data cand faci asa, te inchini. Nu conteaza daca faci asta intr-o multime de 50 de oameni, de 100 sau chiar mai multi. Nu conteaza daca faci asta intr-un grup mic, intr-o casa cu cinci, sase, sau zece persoane. Nu conteaza daca o faci de unul singur sau impreuna cu familia ta. De fiecare data cand iti exprimi dragostea fata de Domnul, te inchini. Iar acesta este primul scop al bisericii, sa te inchini lui Dumnezeu, pentru ca Biblia spune ca trebuie sa-L iubim cu toata inima.

2. "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti"- Matei 22:39                        Slujirea
Isus a spus: sa iubim aproapele ca pe noi insine. Termenul biblic este slujire sau lucrare. Oridecateori iti iubesti aproapele ca pe tine insuti, vei fi impins invariabil spre slujire. Biblia spune ca daca dai numai un pahar cu apa recein numele lui Isus, este slujire. Biblia spune ca, atunci cand ajuti oamenii intr-un mod practic, aceasta este slujire. Slujirea nu este ceva ce fac numai pastorii. Slujirea este ceva ce este chemat sa faca fiecare crestin. Daca esti crestin, esti chemat la slujire. Asta inseamna ca esti chemat sa-ti folosesti darurile, talentele, abilitatile si resursele pentru a-i ajuta pe altii, in numele Lui. De fiecare data cand ajuti pe cineva in numele lui Isus Hristos, slujesti acelei persoane, iti iubesti aproapele ca pe tine.

Deci, din "cea mai mare porunca", avem doua scopuri ale bisericii: inchinarea - iubeste-L pe Dumnezeu cu toata inima - si slujirea - iubeste-ti aproapele ca pe tine.

3. Duceti-va si faceti ucenici" - Matei 28:19                                               Evanghelizarea
Sa trecem la "marea trimitere". In "marea trimitere", El spune vreau sa mergeti si sa facem ucenici. Termenul biblic pentru aceasta este evanghelizare. Ce este evanghelizarea ? A evangheliza inseamna "a raspandi vestea cea buna." A raspandi vestea ca Dumnezeu a venit pe pamant sub infatisarea unui om, Isus Hristos, ca a trait o viata perfecta, o viata fara pacat, si ne-a aratat cum sa traim. Ne-a mai aratat cum sa ne raportam la Dumnezeu, Tatal. Apoi, a murit pe cruce pentru pacatele noastre, a fost ingropat trei zile, apoi a inviat in Duminica Pastelor si s-a inaltat la cer. Intr-o zi, El se va intoarce pe pamant pentru a-si primi familia, biserica lui Dumnezeu.

Aceasta este vestea buna, si Biblia ne spune sa mergem sa o impartasim cu toti care nu-L cunosc pe Hristos. Dumnezeu vrea ca toti sa-L cunoasca. Noi am fost facuti pentru a avea o relatie cu Dumnezeu. Ai fost facut de Dumnezeu si pentru Dumnezeu. Pana cand nu vei intelege asta, viata nu va avea sens. Deci, unul din scopurile bisericii este de a duce Vestea Buna, evanghelizarea, si de a face ucenici.

4. "Botezindu-i ..." - Matei 28:19                                                                          Partasia
Biblia ne arata ca Isus a spus sa-i botezam in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. De ce pune Dumnezeu botezul in "marea trimitere" ? De ce spune El ca acesta este unul dintre cele cinci scopuri ale Bisericii? Datorita a ceea ce reprezinta botezul. Botezul este imaginea a doua lucruri. Primul, arata ce ti se intampla cand devii crestin. Botezul nu te face crestin, ci arata ca deja esti un crestin. Arata ce s-a intamplat in inima ta. Botezul este simbolul exterior al angajamentului interior. Cand ma botez, arat lumii ca nu mi-e rusine sa proclam credinta in Isus Hristos. Nu-mi este rusine sa ma identific ca si credincios. Daca nu ai fost botezat, trebuie sa te botezi. Deseori, oamenii devin crestini, urmasi ai lui Hristos, dar asteapta mult timp ca sa se boteze. Nu asa faceau oamenii Bibliei. De fapt, Biblia spune ca imediat dupa ce crezi trebuie sa te botezi. In ziua de Rusalii, din Fapte, capitolul 2, scrie ca in acea zi, trei mii de oameni L-au primit pe Hristos, si s-au si botezat in aceeasi zi. Deci, daca n-ai fost botezat, nu amana - fa-o acum. Multi oameni spun: "Cand voi deveni mai matur, ma voi boteza. Dupa ce voi invata mai multe, ma voi boteza. Dupa ce voi creste spiritual, ma voi boteza" Nu, nu, nu. Biblia spune ca botezul este inceputul vietii crestine, nu sfarsitul. Nu este absolvirea, dupa ce ai invatat totul, este inceputul, este primul pas. Este ca si cum ai spune intregii lumi: nu mi-e rusine ca sunt crestin. Botezul spune, intai, eu cred in Hristos. In al doilea rand, ..ca sunt o parte a familiei, pentru ca Biblia spune ca suntem, toti, botezati in Trupul lui Hristos. Este actul de initiere,este simbolul, semnalul care spune: eu sunt o parte a Bisericii lui Dumnezeu. Deci, trebuie sa fii botezat pentru ca esti parte in partasia familiei lui Dumnezeu.

Botezul nu este doar un simbol al mantuirii. Este si un simbol al partasiei, care este unul dintre scopurile Bisericii. Dumnezeu a creat Biserica pentru fi o partasie, pentru a fi un grup de sprijin prin care sa apartinem nu numai lui Isus Hristos, ci si unii altora. Suntem o parte a familiei Lui.

5. "Si invatati-i sa pazeasca" - Matei 28:20                                                 Ucenicia
Al cincilea scop al Bisericii il gasim in Marea Trimitere. El spune: "Invatati-i sa faca tot ce v-am poruncit." Termenul biblic pentru asta este ucenicie. Inseamna nu numai ca intindem mana oamenilor, ci ca ii si invatam. Nu numai ca ii castigam pentru Hristos si ii aducem in trupul Lui, ci ii si ajutam sa creasca spre maturitate.

Deci, avem scopul inchinarii ("iubeste-L pe Dumnezeu cu toata inima"), scopul slujirii ("iubeste-ti aproapele ca pe tine"), scopul evanghelizarii ("mergeti si faceti ucenici"), scopul partasiei in familia lui Dumnezeu (simbolizat de botez), si scopul uceniciei ("invatati-i sa faca tot ceea ce v-am poruncit Eu").

Misiunea Domnul Isus a urmat aceste cinci scopuri: Ioan 17:1-26
Nu voi intra in detalii, dar cand te vei uita in Scripturi, vei descoperi, de exemplu, in Ioan capitolul 17, ca Isus a lucrat intocmai dupa modelul celor cinci scopuri. In Ioan 17, versetul 4, spune: "Eu Te-am proslavit pe pamant." Asta-i inchinare. In versetul 6, spune: "Am facut cunoscut numele Tau oamenilor pe care Mi i-ai dat din lume." Asta-i evanghelizare. In versetul 8 spune: "Caci le-am dat cuvintele pe care Mi le-ai dat Tu." Asta-i ucenicie. In versetul 12, spune: "Cand eram cu ei in lume ii pazeam Eu in numele Tau." Asta-i partasie. Apoi, in versetul 18, spune: "Cum M-ai trimis Tu pe Mine in lume, asa i-am trimis si Eu pe ei in lume." Asta-i slujire. Isus a lucrat intocmai dupa modelul celor cinci scopuri.

Biserica primara a implinit aceste cinci scopuri: Fapte 2:41-47
Daca deschideti la Fapte, capitolul 2, versetul 41 pana la 47, veti descoperi ca biserica primara, prima biserica din Ierusalim, a implinit toate cele cinci scopuri. Biblia spune asa: "Cei ce au primit propovaduirea Lui, au fost botezati. Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii, si in rugaciuni. Toti impreuna erau nelipsiti de la templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana, cu bucurie si curatie de inima, laudandu-L pe Dumnezeu. Si Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau mantuiti." A-ti observat cele cinci scopuri mentionate in acest pasaj? Ii botezau, ca un simbol al partasiei si apoi se adunau in fiecare zi. Se inchinau impreuna. Slujeau pe cei ce se aflau in nevoie. Ii evanghelizau pe cei necredinciosi. Ucenicizau, ajutandu-i pe crestini sa creasca in invataturile Noului Testament, in invatatura apostolilor.

Pavel a explicat aceste cinci scopuri: Efes. 4:11-16
Un alt exemplu il avem in Efeseni, capitolul 4, de la 11 la 16. In acest pasaj, Pavel explica cele cinci scopuri. Ascultati: "Si El a dat pe unii apostoli, pe altii prooroci, pe altii evanghelisti, pe altii pastori si invatatori, pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos." Ati auzit ? Vorbeste despre slujire, vorbeste despre zidirea trupului lui Hristos. "Pana vom ajunge toti la unirea credintei - care este partasia -, si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare - care este ucenicia -, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos. Din El, tot trupul bine inchegat si strans legat, prin ceea ce da fiecare incheietura, isi primeste cresterea, potrivit cu lucrarea fiecarei parti in masura ei." Cand biserica este construita pe cele cinci scopuri ale ei, cresterea va fi imediata si biserica se va zidi.

Cele cinci lucrari ale Bisericii

1. Sa sarbatoreasca prezenta lui Dumnezeu (Inchinare)
In lumina acestor versete, parcurse de noi Biblia ne invata ca Biserica exista pentru cinci motive. In primul rand, existam pentru a sarbatori prezenta Lui in inchinare. Biblia ne spune ca inchinarea trebuie sa fie o sarbatoare. In Psalmul 34: 3, se spune: "Inaltati pe Domnul impreuna cu mine. Sa laudam cu totii numele Lui." Iar Psalmul 122:1 spune: "Ma bucur cand mi se zice: Haidem la Casa Domnului!" Asa ca primul scop al Bisericii este sa ne inchinam, sa sarbatorim prezenta lui Isus Hristos, fiindca este viu. In biserica, fiecare duminica este duminica Pastelor pentru ca de fiecare data sarbatorim invierea Lui. Inchinarea este primul scop al Bisericii.

2. Sa duca Cuvantul lui Dumnezeu necredinciosilor (Evanghelizare)
Al doilea scop este sa duca Cuvantul lui Dumnezeu necredinciosilor. Este evanghelizarea, marturisirea.Sa impartasim vestea cea buna. Sa evanghelizam intreaga lume: campul nostru de misiune. In Fapte, capitolul 20:24, Pavel spune: "Vreau numai sa-mi sfarsesc cu bucurie calea si slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus ca sa vestesc Evanghelia Harului lui Dumnezeu."
Stiai ca Dumnezeu ti-a dat si tie o misiune in viata? In momentul in care devii un credincios, Dumnezeu iti da o misiune specifica pentru viata ta, si, o parte a acelei misiuni este de a duce Vestea Buna oamenilor din jur. Poti fii singurul crestin cunoascut de unii. Cel mai bun pentru o persoana este sa-I spui despre Isus Hristos. S-ar putea sa nu fi citit niciodata Biblia, dar va vedea viata ta si va auzi cuvintele tale. Ce minunat ar fi daca ai muri, ai ajunge in cer si cineva ar veni la tine si ti-ar spune: "Vreau sa-ti multumesc pentru ca sunt aici datorita tie." Vreau sa te intreb foarte deschis: Va fi cineva in cer datorita tie ? Ai impartasit credinta ta cu cineva ? Este unul din scopurile Bisericii este unul dintre scopurile lui Dumnezeu pentru viata ta, sa comunici cuvantul lui Dumnezeu prin evanghelizare.

3. Sa adune familia lui Dumnezeu (Partasie)
Al treilea scop al Bisericii este de a uni familia lui Dumnezeu, adica de a face o comunitate a lui Dumnezeu. Noi trebuie sa ne incurajam unii pe altii ca membrii ai trupului lui Hristos. Biblia spune in Efeseni capitolul 2 versetul 19: "Sunteti impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu." Dumnezeu vrea sa fii o parte a familiei Bisericii Sale si sa ai un sprijin din partea celorlalti credinciosi.

4. Sa educe poporul lui Dumnezeu (Ucenicie)
Al patrulea scop este de a educa oamenii lui Dumnezeu, de a-i educa. Trebuie sa-i ajutam sa creasca prin ucenicie. Trebuie sa-i ajutam sa creasca spiritual. Versetul pe care l-am citit mai devreme, Efeseni 4, spune: "Pentru zidirea trupului lui Hristos pana vom ajunge toti la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos." Nu este destul doar sa castigi oameni pentru Hristos. Trebuie sa-i ajuti sa devina ca Isus Hristos in faptele, atitudinile lor, in cuvintele, in gandurile lor si in fiecare domeniu al vietii. In relatiile lor, acasa si la serviciu. Deci, ucenicia este un scop al Bisericii.

5. Sa demonstreze dragostea lui Dumnezeu (Slujire)
Biblia spune ca trebuie sa fim exemple ale dragostei lui Dumnezeu in lume. Ca pastori si invatatori, noi trebuie sa echipam credinciosii bisericii noastre pentru slujirea lor personala. Biblia spune in Efeseni 4:12: Conducatorii bisericii lui Dumnezeu, pastorii si invatatorii, trebuie sa pregateasca oamenii pentru lucrari de slujire.

DEclaratia de scopuri a Bisericii Saddleback

Acestea sunt cele cinci scopuri ale Bisericii. Ce trebuie sa faceti este sa le rostiti cu propriile voastre cuvinte si sa le cuprindeti intr-o singura fraza. Dati-mi voie sa va arat declaratia de scopuri a bisericii, mele, biserica Saddleback. Vreau sa vi-o citesc. Iata scopul nostru. "Sa-i aducem pe oameni la Isus Hristos, sa-i integram in familia Sa, sa-i ajutam sa creasca spre maturitatea lui Hristos, si sa-i echipam pentru slujirea in biserica si in misiunea lor din lume, pentru a glorifica numele lui Dumnezeu." In primul rand, aducem oameni la Isus - aceasta este evanghelizare - si ii integram in familia Sa - aceasta este partasie. Apoi, ii ajutam sa creasca spre maturitatea lui Hristos - aceasta este ucenicie. Ii echipam pentru slujirea in biserica - aceasta este slujire - pentru misiunea lor in lume - aceasta este din nou evanghelizare, pentru a-L glorifica pe Dumnezeu - care este inchinare.

1. Alcatuita in directia rezultatelor, nu a activitatilor
As vrea sa notati ca sunt trei lucruri care fac o declaratie de scopuri eficace. In primul rand, este alcatuita in directia rezultatelor, nu in directia activitatilor. Altfel spus, declaratia spune: "Iata ce vrem sa vedem ca rezultat. Vrem sa vedemvieti schimbate. Vrem sa vedem oameni adusi la Isus, vrem sa-i vedem adusi in cadrul familiei Lui, vrem sa-i vedem crescand spre maturitate, vrem sa-i ajutam si sa-i echipam pentru slujirea in biserica, vrem sa-i instruim pentru misiunea vietii lor in lume, ducand Vestea Buna a lui Isus Hristos. Pentru a-L glorifica pe Dumnezeu vrem sa-i invatam sa duca o viata de inchinare prin implinirea scopurilor Bisericii."

2. Incurajeaza participarea tuturor din Biserica
Observati, de asemenea ca aceasta declaratie incurajeaza participarea tuturor. Toata lumea poate participa. Scopurile acestea nu sunt numai pentru pastorii sau conducatorii bisericii. Fiecare crestin are responsabilitatea de a implini scopurile bisericii.

3. Include scopurile intr-un proces desfasurat pas cu pas
Si cel mai important dintre toate este sa incluzi aceste scopuri intr-un proces desfasurat pas cu pas. Observati este evident ca evanghelizarea sa vina inaintea uceniciei. Este o ordine normala. Trebuie sa-l aduci pe cineva la Hristos inainte de a-l ajuta sa creasca. El trebuie sa creasca inainte ca sa inceapa sa slujeasca eficient in lucrarea lui. Apoi, in timp ce creste si slujeste eficient, va fi un martor pentru intreaga lume.

Iata ce facem noi in biserica noastra. Ii aducem pe oameni in biserica, ii castigam pentru Hristos, ii ajutam sa se maturizeze, ii instruim pentru slujire si ii trimitem in lume pentru a raspandi Evanghelia. Ii aducem printre noi, ii ajutam sa se maturizeze, ii instruim pentru slujire, si ii trimitem in lume. Procesul acesta se desfasoara iar, si iar si iar si iar.

Biserica Saddleback este una dintre cele mai mari biserici din Statele Unite, cu toate ca este infiintata in urma cu numai 18 ani, cu numai cu 7 oameni. Unul dintre motivele pentru care a crescut atat de mult este ca facem doar cinci lucruri. Punem accentul pe inchinare, evanghelizare, partasie, slujire si ucenicie. Staruim asupra lor iar si iar si iar. Telul este de a implica pe fiecare in toate cele cinci scopuri. Ii aduceti printre voi si ii castigati la Hristos, ii ajutati sa se maturizeze, ii instruiti pentru slujire si ii trimiteti inapoi in lume. Faceti toate acestea pentru spre slava Lui, intr-o inchinare duhovniceasca, cum gasim in Romani 12.

II. Spune tuturor despre scopurile tale

Nu este destul sa descoperi scopurile lui Dumnezeu si nu este destul doar sa definesti scopurile Lui. Trebuie, de asemenea, sa comunici scopurile Lui fiecarui membru din biserica ta, si trebuie sa faci asta iarasi si iarasi si iarasi. Treaba numarul unu a conducerii este de a clarifica continuu, de a defini si de a comunica scopurile bisericii. Cum faci asta ? Cum poti comunica scopurile lui Dumnezeu intr-un mod nou oamenilor din biserica ta ? Aceste aptitudini trebuie sa le dezvolti. As vrea sa va dau cinci moduri diferite in care puteti comunica scopurile Bisericii. Acestea sunt moduri prin care ii puteti ajuta sa le tina minte.

1. Foloseste slogane
Sloganele sunt niste propozitii scurte pe care oamenii si le pot aminti. Nu tinem minte povestiri, propozitii sau paragrafe lungi. Ne amintim afirmatiile scurte, simple, cum ar fi: 
"Fiecare membru e un slujitor." 
"Dumnezeu vrea ca toti sa-L cunoasca"

2. Foloseste simboluri
Simbolurile sunt niste instrumente puternice pe care toti marii conducatori le inteleg. Exista simboluri care, daca vi le-as arata, v-ar face sa plangeti. Altele v-ar face mandri. De exemplu, daca v-as arata steagul tarii voastre, asta v-ar face bucurosi si mandri de tara voastra. Daca eu v-as arata .simbolul crucii, ca si crestini, a-ti intelege acel simbol. Daca eu v-as arata secera si ciocanul comunismului, asta-i un simbol. Daca v-as arata o semiluna, a-ti sti ca acesta este simbolul Islamului. Daca v-as arata zvastika nazista din al doilea razboi mondial, acesta ar fi un simbol care ar starni sentimente de ura in inima voastra datorita a ceea ce reprezinta.

Toti marii conducatori inteleg puterea simbolurilor. In cateva momente, va voi impartasi doua simboluri pe care le folosim in biserica, pentru a ajuta la explicarea celor cinci scopuri. Le puteti folosi pe acestea, sau puteti crea altele. Nu conteaza. Oamenii sunt ajutati de memoria vizuala cand le dai un simbol al scopurilor.

3. Foloseste Scriptura
Al treilea mod de invatare a scopurilor este invatarea Scripturii. Cind predici din cuvantul lui Dumnezeu, te vei intoarce mereu la Scriptura. Ce spune Biblia ? Nu care este parerea mea, nu care e parerea altora, nu care este traditia, ci ce spune Biblia sa faci? Pentru ca nimic altceva nu este atat de solid ca si Biblia.

4. Foloseste ilustratii
Poti invata cele cinci scopuri, spunand intamplari despre cum au crescut crestinii. Spune intamplari despre cum au slujit ei altora. Povesteste despre cum partasia Bisericii a ajutat oamenii in vremuri grele. Spune intamplari despre cei credinciosi care au impartasit credinta cu cei necredinciosi. Povesteste despre experiente de inchinare pline de inteles. Cand spui intamplari, oamenii vor intelege adevarul intr-un mod mult mai clar decat daca doar l-ai fi explicat.

5. Foloseste exemple specifice
Da exemple specifice. Spune: "Asa vom face in biserica noastra. Asa vom evangheliza in biserica noastra, asa vom antrena cresterea spirituala. Acestea vor fi orele pe care le vom face. Acestea vor fi studiile si grupurile mici care va vor ajuta sa cresteti." Da detalii specifice despre modul in care veti implini fiecare scop.

Cai prin care am popularizat scopurile la Saddleback 
Va voi spune cateva cai prin care comunicam scopurile lui Dumnezeu in biserica noastra. O data pe luna predau un curs pentru toti membri noi care se alatura bisericii noastre in acea luna. In acel curs explic toate scopurile bisericii. O data pe an, am un mesaj anual. In fiecare ianuarie, am un mesaj numit: "De ce exista Biserica ?". In fiecare an, acelasi. Dar cu noi intamplari. Le spun: "Prieteni, este timpul sa ne reamintim de ce avem biserica. De ce facem ceea ce facem ?" Recapitulam mereu si mereu pentru ca nimeni nu le retine doar dintr-o singura predica. 

Poti accentua in fiecare luna scopurile bisericii. De exemplu, intr-o luna poti accentua inchinarea, iar in urmatoarea luna poti accentua evanghelizarea, urmatoarea luna ucenicia, urmatoarea luna partasia si urmatoarea luna slujirea. Poti avea activitati si studii biblice subordonate fiecarui scop in parte. Le poti tipari intr-o mica brosura, sau intr-un mic buletin sau un program pe care il poti da oamenilor. Le poti spune: "iata scopurile bisericii noastre", pentru ca toti sa le poata cunoaste. De exemplu, ii poti invata din Fapte, capitolul 2, capitol pe care l-am amintit. Nu va fie teama sa va repetati, pentru ca trebuie sa auzim de mai multe ori pentru a putea retine in mintea si inima noastra. Nu este suficient doar sa-i inveti scopurile Bisericii. 

III. Pune in practica scopurile tale

Nu este suficient sa definesti scopurile Bisericii si nu este suficient sa le faci cunoscute tuturor. Trebuie, de asemenea, sa aplici scopurile, bisericii tale in fiecare domeniu al ei. Secretul pentru aceasta este echilibrul. Echilibrul este principiul pe care Dumnezeu a cladit lumea. Cand Dumnezeu te-a facut, El ti-a dat doua picioare pentru a avea echilibru. Daca ai avea numai un picior, ti-ar fi foarte greu sa stai in picioare. Probabil ai cadea. Ti-a dat doua maini ca sa ai echilibru atunci cand ridici lucruri cu ele. Ti-a dat doua urechi pentru a avea echilibru in auz. Ti-a dat doi ochi pentru a avea echilibru in vaz. Cand construiesti o casa trebuie sa ai niste pereti bine echilibrati, pentru ca atunci cand pui acoperisul, sa nu se prabuseasca. In fiecare domeniu al vietii Dumnezeu vrea sa fie echilibru. Pamantul este echilibrat in asa fel incat se roteste exact asa cum trebuie, iar gravitatea ne tine pe pamant, asa cum a intentionat Dumnezeu sa se intample.

Cand vine vorba de Biserica, El vrea ca biserica ta sa fie echilibrata in jurul acestor cinci scopuri. Daca nu ti-ai facut un plan pentru a realiza asta, biserica va fi dezechilibrata. Daca nu ti-ai facut un plan care sa echilibreze intentionat, si care sa accentueze in mod egal inchinarea, evanghelizarea, partasia, slujirea si ucenicia, vei avea tendinta de a supraaccentua un scop si de a le neglija pe celelalte. Vei spune: "Cum va fi asta ?" Se va intampla pentru ca fiecare are un scop de care se simte puternic atras. Cand explicam aceste scopuri, unii dintre voi v-ati simtit foarte atrasi de inchinare v-ati dori o inchinare foarte buna. Unii v-ati simtit foarte atrasi de evanghelizare, vreti sa-i aduceti pe necrestini la Hristos. Unii nu sunteti foarte atrasi de evanghelizare, ci de crestere, si de maturizare, ca sa ajungem ce ne vrea Dumnezeu. Altii sunt foarte atrasi de slujire si de ajutorul practic pentru cei bolnavi si nevoiasi.

El ne-a pus pe toti in biserica, ca sa le facem pe toate acestea. El ne da fiecaruia o pasiune diferita pentru un scop diferit. Dar, daca nu ai un plan (voi vorbi despre el sesiunea urmatoare) pentru tinerea scopurilor bisericii tale in echilibru, vei tinde sa supraaccentuezi scopul fata de care pastorul sau liderii se simt cel mai puternic atrasi. De exemplu, daca eu sunt pastor si darul meu spiritual este evanghelizarea, voi tinde sa accentuez evanghelizarea, si sa neglijez toate celelalte scopuri. Poate voi construi o biserica care v-a castiga multi oameni la Hristos, dar nimeni nu va creste in credinta. Pe de alta parte, daca sunt pastor si am darul de invatator, iar dorinta mea este maturizarea crestinilor, poate crestinii vor creste si multi vor fi maturi in Domnul, dar nu vom avea convertiti. Sau daca darul meuchemarea mea este de a sluji nevoilor oamenilor, ale saracilor, ale celor raniti, ale celor fara speranta, s-ar putea sa-mi petrec cu asta tot timpul, construind o biserica care sa slujeasca nevoilor celor neajutorati aflati in lipsuri. Dar poate nu va avea loc crestere spirituala, nu va fi evanghelizare. Sau daca imi place inchinarea, voi avea servicii de inchinare bune, dar le voi neglija pe celelalte. Sau poate avem o buna partasie unde toti crestinii se simt foarte apropiati si se iubesc unii pe altii ca frati si surori in Hristos, dar nu implinim celelalte scopuri. Pentru a avea o biserica echilibrata si sanatoasa, trebuie sa-ti faci un plan care echilibreaza toate scopurile bisericii. Despre aceasta vom vorbi data viitoare.