Index

12 Caracteristici ale Bisericilor conduse de scopuri

  


1. Ele au o declaratie de scopuri care descrie (in cuvinte alese de ei) hotararea lor de a zidi biserica in jurul celor cinci scopuri aratate in Noul Testament: inchinare, evanghelizare, partasie, ucenicie si slujire.

2. Ele folosesc o strategie condusa de scopuri pentru a duce la implinire Declaratia de Scopuri. Desi foloseste o varietate de termeni, in esenta ei, strategia condusa de scopuri ii aduce pe oameni la Christos si ii face membrii in familia Lui, ii creste spre maturitate, ii echipeaza pentru slujirea in biserica si-i trimite apoi in misiune in lume printr-o viata traita spre slava lui Dumnezeu. Strategia PDC este bazata pe doua presupozitii: 1) Oamenii se dezvolta cel mai bine atunci cand li se cere sa se consacre din ce in ce mai mult. 2) Trebuie sa materielizezi aceste dedicari prin metode practice, de exemplu prin legaminte specifice.

3. Ele isi organizeaza activitatea in jurul unei structuri conduse de scopuri, care le garanteaza echilibrul, dand fiecaruia dintre cele cinci scopuri Nou Testamentale o atentie egala. Ele sunt cladite mai mult pe un spirit de echipa, decat pe o disciplina ierarhica. Se organizeaza in echipe dedicate fiecarui scop (cel putin cinci – una pentru fiecare scop), alcatuite din lideri laici si din angajati, fiecare echipa fiind direct raspunzatoare pentru realizarea un anumit scop si pentru un anumit grup (care poate fi vecinatatea, vizitatorii, cei consacrati sau cei din nucleul lucratorilor).

4. Ele programeaza condusi de scopuri. Ele au cel putin un program care sa se adreseze unuia din cele cinci scopuri si grupului de oameni respectiv. Ele evanghelizeaza vecinatatea, aduna vizitatorii la inchinare, asigura partasia in adunare, maturizeaza pe cei consacrati si-i echipeaza pe cei din nucleul lucratorilor.5. Ele isi angajeaza lucratorii condusi de scopuri. Fiecare scop isi are sustinatorul lui entuziast. PDC incepe prin identificarea voluntarilor care vor sa serveasca fiecare din echipele aferente scopurilor si se implineste prin nagajarea acestora, daca este nevoie, chiar cu norma intreaga.

6. Pastorul lor predica condus de scopuri. El isi planifica predicile si studiile ca sa fie sigur ca acorda fiecarui scop o atentie egala in ceea ce spune adunarii.

7. Ele formeaza grupe mici pe scopuri. Structura celor cinci scopuri este implementata in fiecare grup, ca-ntr-o veritabila celula a Trupului lui Christos. Fiecare grup isi ajuta membrii sa implineasca toate cele cinci scopuri in viata lor personala. Scopul este ca fiecare credicios sa traiasca o viata condusa de scopuri.

8. Ele programeaza calendarul condusi de scopuri. Scopurile determineaza ce evenimente sunt programate. Daca un eveniment nu implineste cel putin unul din cele cinci scopuri, nu este aprobat.

9. Ele fac bugetul condusi de scopuri. Fiecare cheltuiala este aferenta scopului caruia ii este dedicata.

10. Ele construiesc condusi de scopuri. Cladirile sunt privite ca unelte ale slujirii, nu ca monumente. Ele trebuie sa slujeasca scopurilor, nu sa devina scopuri in sine.

11. Ele evalueaza condusi de scopuri. Intrebari de rutina: Sunt cele cinci scopuri in echilibru? Exista o cale mai buna pentru implinirea fiecarui scop in parte?

12. Multe biserici PDC sunt cladite din afara inspre inauntru, in loc de traditionalul dinauntru spre inafara. Este mult mai usor sa ajungi de la o multime la un nucleu, decat sa ajungi de a un nucleu la o mare multime. Zidesti a lucrare multidimensionala concentrandu-te asupra unui singur nivel de consacrare odata.


Temelia biblica a bisericii conduse de scopuri

O biserica PDC este bazata pe cea mai mare porunca si pe marea trimitere

Domnul Isus a ajuns la cea mai mare porunca raspunzand la o intrebare. Intr-o zi, cineva L-a rugat sa identifice cea mai mare porunca. El a raspuns astfel: “Am sa-ti arat tot Vechiul Testament rezumat intr-o singura fraza. Toata Legea si toti Profetii se pot reduce la doua indatoriri fundamentale: iubeste-L pe Dumnezeu cu toata inima si pe aproapele tau ca pe tine insuti.”

Mai tarziu, pe cand le spunea ucenicilor ultimele cuvinte, Domnul Isus le-a dat marea trimitere prin care le-a incredintat trei lucrari: Mergeti si faceti ucenici, botezati-i si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit Eu. Impreuna, aceste doua pasaje cuprind cele cinci scopuri ale unei biserici bazate pe Biblie:

Inchinare: Iubeste-L pe Dumnezeu cu toata inima ta

Slujire: Iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine insuti

Evanghelizare: Mergeti in toata lumea si faceti ucenici

Partasie: Botezati-i

Ucenicie: Invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit Eu

O biserica PDC balanseaza programele si structura in jurul acestor scopuri. Ea este sanatoasa, echilibrata, in continua crestere si se inmulteste.

Cea mai mare porunca
“Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeu tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Proorocii.”   - Matei 22:37-40

Marea trimitere
“Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-I in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit.”  - Matei 28:19-20

Procesul formarii unei lucrari conduse de scopuri

Ca sa reusesti, nu este suficient sa identifici scopurile sau sa alcatuiest o declaratie de scopuri. Ca sa ai rezultate in producerea de ucenici adevarati, bisericile si plantatorii de biserici trebuie sa initieze un proces clar de angajare a membrilor in implinirea celor cinci scopuri biblice.

O noua perspectiva …
… care sa te ajute sa recunosti diferitele nivele de consacrare din biserica ta, care sa te ajute sa intelegi care sunt problemele caracteristice fiecarui nivel si care sa te ajute sa inveti sa-i calauzesti pe oameni spre o mai mare predare personala.

De indata ce incepi serviciile publice, oamenii te privesc din cinci perspective diferite. Aceste nivele de consacrare pot fi reprezentate printr-o serie de cercuri concentrice:

Comunitatea ta
Cei ce traiesc in cartier, dar care nu vin de loc sau vin foarte rar la biserica.

Multimea ta
Cei care vin regulat la biserica, dar nu sunt membrii.

Adunarea ta
Cei care L-au primit pe Christos si s-au integrat in familia bisericii tale.

Cei consacrati
Membrii seriosi dedicati unui proces de crestere spirituala spre maturizare.

Miezul
Membrii care slujesc activ in biserica si prin biserica

Fiecare din aceste grupuri are probleme caracteristice, specifice si prezita un POTENTIAL! Tinta acestei perspective este sa transformi audienta intr-o armata.

Un proces simplu
…pentru transformarea celor necredinciosi din afara bisericii in ucenici care-si implinesc misiunea in biserica si in viata de marturie in lume.

Acest proces calauzeste o persoana prin fiecare etapa de devenire pana-l  face un ucenic in stare sa se multiplice in altii. Procesul este bazat pe principii si poate fi aplicat in biserici de orice marime sau denominatie.

 

Etapele acestui proces sunt …

Partasia
Procedeul prin care cei necredinciosi sunt adusi la Christos si asimilati in biserica

Ucenicia
Procedeul prin care poti masura gradul de maturitate al crestinilor si-i poti conduce spre maturizare spirituala.

Slujirea
Procedeul prin care ii echipezi pe cei credinciosi pentru lucrare, ajutandu-i sa-si identifice F.O.R.M.A unica pentru slujire.

Evanghelizare
Procedeul prin care ii inscrii pe credinciosi in misiunea lor universala de a-L arata lumii pe Christos.