"U"


          

UITARE

Timpul si distanta pot stinge iubirile mici, 
dar le fac sa creasca pe cele mari. - R. Wurmbrand

"Ma ratacesc in neaducerea aminte ..."

ULCER

Nu ce mananci iti face ulcer, ci ceea ce te mananca.

UMBRE

Niciodata  sa  nu te temi de umbre. 
Ele arata pur si simplu ca undeva straluceste o lumina.

UMILINTA

Orice om pe care-l intalnesti este, intr-un anumit domeniu,  mai bun decat tine.

Umilinta este capacitatea noastra de a ne vedea asa cum ne descrie Dumnezeu.

"La  voi in  Biserica nu este nimeni mai  rasarit,  mai  mare?" il intreaba primarul  orasului pe reprezentantul crestinilor.  "Nu domnule, Dumnezeul nostru este atat de mare ca  nu  poate avea decat slujitori umili."

Eu cred ca adevaratul test al oricarui om de seama este umilinta. Nu inteleg prin aceasta o continua indoiala asupra capacitatilor proprii, ci aceea ce am vazut mereu la cei cu adevarat  mari  si importanti: o convingere imensa ca acea "maretie" care-i caracterizeaza nu este "a lor", ci doar se manifesta cumva  "prin intermediul  lor."  Asta ii facea gata sa vada ceva dumnezeiesc in oricare alt om si le dadea intotdeauna o atitudine de nemasurata ingaduinta fata de altii.

O gafa care te smereste iti este cu mult mai folositoare 
decat o fapta buna care te umple de mandrie.

Foarte putini oameni au despre ei insisi o parere mai proasta decat se cuvine.

UMOR

Umorul si sfintenia nu sunt elemente incompatibile, atat timp cat ele sunt intelese din perspectiva adevarului si harului dumnezeiesc. Vechiul si Noul Testament nu raman niste compendii de texte incruntate si amenintatoare, iar personajele umane din istoria credintei (regele David, inteleptul Solomon, Iov sau, mai tarziu, apostolul Pavel, Ioan Chrisostomul, Francisc din Assisi, ori Martin Luther) nu sunt incununate de un nimb de sfintenie imbufnata. Adevarata pietate nu exclude buna dispozitie, ci chiar o presupune. - Visky Ferenc

Sfanta Scriptura intelege buna dispozitie ca un factor fertilizator. Cei ce strabat valea suferintei o transforma intr-un izvor (binecuvantare) si canta: "Toate izvoarele mele sunt in Tine" (Ps. 87:7).

Pietatea psalmilor este veselie care provoaca la dans stelele stralucitoare, muntii cei morocanosi, ceata, grindina, animalele, copiii, varstnicii; intreaga creatie devine parte a unei hore cultice, universale.

In multe adunari crestine, seriozitatea si sobrietatea este confundata cu morocaneala, cu incruntarea sprancenelor si cu bombameala nemultumita, oarecum o cautare perpetua dupa barnele din ochii celorlalti.

Cuviosii care tin mofturosi la distanta umorul, nu pe Dumnezeu Il iau in serios, ci propriile lor realizari, adica pe ei insisi. "Vopsesc mormantul", spune Isus.

Zambetul este un "semn" al unei stari interioare de comfort, de armonie. Un zambet, ca si o floare, intinde o punte intre oameni, inlesneste bunele relatii. "Nu fii mai catolic decat Papa", spune omul din popor. "Nu fii prea neprihanit", spune Eclesiastul. Fii normal, natural, echilibrat. Bucura-te cu cei ce se bucura si intristeaza-te cu cei ce plang. Oamenii cu simtul umorului sunt cei mai cautati, dar sa nu uitam ca umorul poate fi grosolan, deocheat, caznit, involuntar, sanatos, sarcastic, negru sau fin, de calitate. Glumele pot fi sarate si ... nesarate. Caracterul este cel care ne controleaza zona afectiva. El da tonul. - Dragomir Bojan

Fara ratiune, din ras nu mai ramane decat maimutareala.

Crestinismul este pre ades identificat de intelectualii "luminati" cu o religie a cenusiului lacramos, cu o filosofie mohorata sufocata de culpabilitate, scarba de lume si teama de iad. De asemenea, exista destui crestini care inteleg sa-si exprime evlavia adoptand glasul stins, cautatura pleostita si care, citind mereu pasaje din Scriptura si din sfintii parinti, recomanda indispozitia ca virtute cardinala. Rasul nerusinat, al trivialitatii, al deriziunii lumesti nu poate compromite si anula, cu neantul lui, marea tema a bucuriei crestine. Marii dusmani ai celui care isi cauta mantuirea sunt acedia si disperarea. Impotriva lor, umorul este o unealta perfecta, daca este supravegheat de o inima dreapta si cuviincioasa. In definitiv, adevaratul crestin se distinge tocmai prin capacitatea de a rade de lucruri de care indeobste, nu rade nimeni: moartea si demonul" - Andrei Plesu

Umorul poate fi considerat uneori "joaca celor adulti".

UMOR MEDICAL

Un idiot este unul care cladeste un castel in aer. Un nebun este unul  care este gata sa se mute in el, iar  un psihiatru  este acela care intotdeauna este gata sa incaseze chiria.

"Sunt asa de plin de penicilina, ca daca stranut, precis vindec pe cineva!"

In lucrarea de examen, un elev a scris: 
"Cand mori de moarte buna inseamna ca mori singur, 
fara ajutorul doctorului".

Un barbat a fost cu sotia la doctor. Acesta i-a pus doamnei un termometru in gura si a rugat-o sa tina gura inchisa trei minute. ... La plecare, sotul s-a apropiat discret de doctor si l-a intrebat: "Cat vrei pe chestia aia care a facut-o sa taca, doctore?"

Pana sa vina doctorul la noi in sat, eram ragusiti. Acum suferim de laringita!

Auzind ciorovaielile doctorilor chemati langa patul sau de suferinta si care nu se puteau pune de acord in privinta unui diagnostic, Voltaire a tras usor perdeaua la o parte si le-a zis: "Va rog sa ma lasati sa mor de ... moarte buna."

"La operatie, chirurgul mi-a uitat in stomac un burete..."
"Si te doare?"
 "Nu, dar am o sete ..."

Un om tare abatut a intrat in cabinetul unui psihiatru foarte renumit si i-a zis: "Nu mai am nici o placere sa traiesc, Viata a devenit mult prea fara sens, prea confuza ..."
"Da", raspunse psihiatrul, "te inteleg foarte bine. Fiecare avem problemele noastre. Am sa-ti prescriu un tratament pe care va trebui sa-l urmezi un an de zile. Te costa cam 50 de dolari pe saptamana."
"Inteleg, doctore, asta va rezolva problemele dumneavoastra. Cu ale mele insa cum ramane?..."

UMOR NEGRU

Chiar  daca  as fi gropar sau calau, 
cred ca si  atunci as gasi niste oameni pentru care as lucra cu placere.

S-ar putea ca optimistul sa se insele, 
dar el va suferi intotdeauna mult mai putin decat pesimistul.

"Ce-ai spus?"
"Nimic."
"Fireste ca nimic, dar cum l-ai formulat de data aceasta?"

Fiecare prapastie se lauda cu adancimea sa.

UNITATE

Nici o reconciliere nationala nu se poate cladi pe unitatea vinovata. - Emil Constantinescu

URA

La o ultima analiza, ura este o forma de autoflagelare.

Doi oameni care-L iubesc pe Dumnezeu nu se pot uri unul pe celalalt.

Cel pornit mereu pe razboi cu altii este foarte rar in pace cu el insusi.

Ura este o sinucidere lenta.

N-am sa permit nici unui om sa ma injoseasca intr-atata incat sa ma faca sa-l urasc.

Ura este ca otetul pentru dinti si ca acidul pentru stomac.

URGENTA

Cel mai mare pericol care ne paste 
este sa ingaduim  "urgentului" sa ne preocupe mai mult decat "importantul".