"C"


          

CALITATE

Numai un om mediocru este intotdeauna egal cu sine insusi. 

Dumnezeu este partenerul nevazut in orice lucrare de calitate.

Dumnezeu nu ne vrea intotdeauna sa facem lucruri extraordinare; 
de cele mai multe ori El ne vrea sa facem lucruri ordinare, 
dar extraordinar de bine.

CARACTER

La originea cuvantului "caracter" este semnul sau "litera" facuta in piatra sau metal cu dalta sau priboiul gravorului. Caracterul nu se stergea, ci ramanea uneori peste veacuri. Asa ceva este si la om. Caracterul este o "inscriere" in launtrul lui, care ramane si ii directioneaza gandurile, gusturile, nazuintele, actiunile si intregul lui comportament.

Biblia nu da definitii, ci prezinta caractere si face referiri la caracter, numindu-l "omul dinlauntru." Omul din afara reprezinta persoana; omul dinlauntru reprezinta personalitatea. Omul de afara imbatraneste, omul din launtru nu imbatraneste, nu este supus entropiei (2 Cor. 4:16).

Personalitatea are adevarata valoare: "Comoara aceasta o purtam in niste vase de lut" (2 Cor. 4:7). Nu vasul de lut are valoare, ci comoara din vas. Unii cauta sa impodobeasca vasul de lut, omul de afara, dar apostolul Petru a scris: "Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor, ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare ret inaintea lui Dumnezeu" (1 Petru 3:3,4). si aici se arata ca valoarea cea mare nu o are omul de afara, ci omul din launtru. O persoana poate avea o fata frumoasa, dar daca nu are caracter, nu are valoare. Frumusetea de afara nu este mai adanca decat pielea si e atat de trecatoare! Frumusetea launtrica este cea care fericeste viata si care are valoare si inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor. Ce valoare are o fata frumoasa la fata, daca e lipsita de caracter, e usuratica?

Caracterul trebuie format, dezvoltat. Tim LaHaye a scris: "Caracterul nu se naste odata cu persoana. El se formeaza prin dragostea si grija parintilor. Este datoria lor sa instileze in inima copiilor principiile pe care Dumezeu le-a instilat inlauntrul lor."

Vrand sa arate importanta preocuparilor pentru caracter, Ioan Gura de Aur a scris: "Mai presus de orice pictor, mai presus de orice sculptor sau orice alt artist, eu il pretiuesc pe cel ce este dibaci in arta formarii sufletului copiilor."

Distinsul predicator S.D. Gordon a scris: "Instruirea unui copil este cea mai inalta, cea mai sfanta si cea mai fascinanta ocupatie."

Cu mult inainte de Christos, oamenii intelepti au dat o foarte mare importanta cunoasterii de sine. Pittacus din Mitilene (652-569 i.Ch) considerat unul din cei sapte intelepti ai lumii antice, avea dictonul: "Cunoaste-te pe tine insuti", care a fost sapat cu litere de aur in templul lui Apolo din Delfi. Acest principiu a fost preluat mai tarziu de Socrate, ca principiu de baza al filosofiei. Acest Socrate a spus: "Caracterul omului este ca umbra ce il insoteste pretutindeni; cateodata merge inapoia lui, altadata merge inaintea lui; uneori e mai lunga, alteori e mai scurta."

Caracterul ne da adevarata identitate. De aceea trebuie sa acordam o mare atentie formarii lui. Stanley C. Baldwin a scris: "Intrebam ce ar trebui sa facem, nu ce ar trebui sa fim. Intrebam cum am putea schimba mediul inconjuratr, dar nu cum am putea schimba caracterul nostru. Ceea ce suntem are valoare, de aceea trebuie sa ne formam un caracter bun. 

Johann Amos Comenius a scris: "Omul trebuie format ca sa devina om." Omul se naste cu un mare potential de atitudini, dar trebuie format, altfel creste deformat. Trebuie sa veghem asupra formarii caracterului nostru. 

Caracterul este o carte de vizita, nescrisa pe hartie, dar sapata in adancul fiintei, care te prezinta oriunde, oricand si oricui. El se exprima prin felul in care te imbraci, cum te comporti in familie, in biserica, in societate, prin felul in care conduci bicicleta, caruta sau masina; prin felul in care iti alegi prietenii. Nu uita vorba din batrani: "Pasarile de aceleasi pene zboara impreuna" sau "Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti." Toate adeveresc, fara grai, ce fel de caracter ai tu. Faptul ca iti ti cuvantul sau ti-l calci, ca esti punctual sau vesnic intarziat, ca esti ordonat sau dezordonat, ca privesti lucrurile de fond sau doar pe cele de suprafata, ca iubesti curatia sau ca te complaci in murdarie, ca esti aprins sau bland, ca esti certaret sau pasnic, ca esti mandru sau smerit, ca te bucuri de lucrurile usuratice sau de cele serioase, toate acestea, absolut toate, spun ce fel de caracter ai. Nu putem sa ni-l ascundem. Toate vorbele, toate miscarile, toate faptele noastre ne tradeaza. Ele spun in gura mare ce fel de caracter avem.

Caracterul este o forta superioara care iti inlesneste succesul in actiune. Si aceasta fara prea mare efort din partea ta. Daca tu te preocupi de caracter, el va rezolva o serie intreaga de lucruri. Cuvantul tau, chiar si cu greseli de exprimare, va avea efect asupra celor ce te asculta. Ei nu se vor opri la greseli, ci vor avea in vedere scopul pe care-l urmaresti. Benjamin Fran\lin, care a urcat de la treapta de om de rand la aceea de sef al statului, si-a atribuit succesul sau nu atat de mult talentelor sale sau puterii in vorbire, caci a fost slab in aceste privinte, ci integritatii caracterului sau: "Acesta a facut sa am greutate in fata concetatenilor mei. Am fost un vorbitor slab, nu am fost niciodata elocvent. Eram supus multor ezitari in alegerea cuvintelor si n-am fost mereu corect in limbajul meu; totusi mi-am atins scopul."

Caracterul ajunge sa fie cunoscut pana la mari departari si iti asigura o protectie mai buna decat imbracamintea de zale a cavalerilor de altadata sau decat paza multor gardieni. E ceva divin in aceasta protectie. Se istoriseste descpre Michel de Montaigne (1533-1592), eseist si moralist francez, ca, in tipul razboaielor, el a fost singurul om din toata natiunea franceza care nu-si avea portile castelului barate si pazite de o garda. Caracterul lui era o forta mai mare decat un regient de cavalerie. Il pazea felul lui de a se impune atat prietenilor, cat si dusmanilor sai.

Caracterul este o invincibila forta launtrica. Dusmani iti pot rapi bunurile, iti pot rapi drepturile, libertatea, te pot imbraca in zdrente sau in straie de batjocura cu diavoli zugraviti pe ele, ca pe vremea inchizitiei, dar cu atat va straluci mai mult caracterul omului dinlauntru; ei pot, prin batai sa-ti striveasca trupul, dar nu-ti pot strivi caracterul. El este invincibil.

Iata o ilustratie a acestor adevaruri printr-un caz din istorie. Bernard de Palisy a fost olarul care a redescoperit secretul egiptenilor de a pune un strat de zmalt pe oalele de pamant. El a fost u simplu olar deci, dar, datorita smaltului, a ajuns celebru, iar renumele sau i-a atras prietenia regelui Henric al III-lea al Frantei. Acest Palisy era insa crestin "hughenot" (reformat). Regele l-a ocrotit pentro o vreme de prigoana Inchizitiei. Dupa o vreme insa, cu toata mila regala, Henry i-a spus ca se vede fortat de imprejurari sa-l dea pe mana persecutorilor lui. Iata cum a raspuns Palisy: "Sire, adeseori mi-ai spus ca ti-este mila de mine. Astazi trebuie sa-ti spun ca mie mi-e mila de altetea voastra. Un rege ca tine a trebuit sa spui ca esti fortat. Astfel de cuvinte nu sunt potrivite pentru gura unui rege si eu iti spun, in cuvinte regesti, ca nici dinastia Guise, nici tot poporul tau, nici tu insuti nu vei fi in stare sa fortezi pe un biet olar sa-si plece genunchiul in fata statuilor tale de sfinti." Caracterul lui Palisy nu a putut fi infrant. El amurit moarte de martir. caracterul da statornicie in crez, indiferent de situatiile prin care trebuie sa treci. In lumea credintei de azi si in necazurile care vor urma, e nevoie de credinciosi cu caracter de otel. Numai acestia vor fi mai mult decat biruitori. O, Doamne, fa ca in generatia tanara sa fie multi oameni cu un asa caracter! - Petru Popovici - din cartea "Formarea caracterului"

Nu exista inlocuitor pentru caracter. 
Poti cumpara cunostinte, dar caracterul nu se gaseste de vanzare.

Fii ceea ce vrei sa pari altora!

Cel ce nu vrea sa gandeasca este un bigot; 
cel ce nu poate sa gandeasca este un prost; 
cel ne nu indrazneste sa gandeasca este un sclav.

Spunemi la ce fel de glume razi, ca sa-ti spun cine esti.

Caracterul este ceea ce esti tu pe intuneric.

Singura persoana din lume care-ti poate ruina caracterul esti tu insuti.

Ii admiram pe oamenii de geniu, ii invidiem pe oamenii bogati, 
ne temem de oamenii aflati la putere, dar de increzut, 
nu ne incredem decat in oamenii de caracter.

Ce faci cand n-ai nimic de facut spune iti da pe fata caracterul.

La jocuri, caracterul se vede cel mai bine din felul in care sti sa pierzi.

Daca vrei sa-l cunosti pe dusmanul care-ti poate face cel mai mult rau, 
priveste atent ... in oglinda!

Una din dovezile despre valoarea Biblieie este 
si caracterul celor ce o batjocoresc.

Cea mai mare rasplata pentru stradaniile unui om 
nu este ceea ce castiga prin munca sa, ci ceea ce devine prin ea.

Candva, un scorpion a rugat o broasca testoasa sa-l duca de pe un mal pe altul. 
"Si daca ai sa ma intepi> i-a replicat broasca. 
"N- am sa te intep", a raspuns scorpionul, "ca asta ar insemna sa mori, ne-am scufunda amandoi si asta n-ar avea nici o logica."
La mijlocul raului, scorpionul a intepat sarmana broasca. In timp ce murea tragandu-l si scorpionul la fund, ea a apucat sa-l mai intrebe: "De ce-ai facut-o? Care-i logica?" 
"N-are nimic de a face cu logica", i-a raspuns sufocandu-se scorpionul. "Asta-i felul meu de a fi si n-am ce-i face."

O cobra te va musca si daca-i vei spune cobra si daca-i vei spune doamna cobra.

Caracterul nu este un cadou, ci o cucerire!

Reputatie este ce avem la sosire, caracter este ce suntem la plecare.

Caracterul unui om este ca si gardul de scanduri: 
nu poate fi facut sa stea mai bine in picioare daca-l dai cu vopsea.

Caracter este ceea ce ai face daca ai fi sigur ca nimeni nu va afla vreodata.

Slava lumii trece, popularitatea este doar un accident, bogatiile prind aripi, 
cei ce ne canta osanale astazi, ne vor blestema maine; 
singurul lucru cu adevarat durabil este caracterul!

Reputatia este pentru o vreme, caracterul pentru eternitate.

In clipa mortii lasam in urma tot ce avem, 
dar luam cu noi tot ceea ce suntem.

Daca vrei sa cunosti caracterul cuiva, 
uita-te la felul in care-i trateaza pe cei de la care nu poate castica nimic.

Fiecare va trebui sa mearga prin viata cu sine insusi; 
iata de ce, cu cat isi va modela mai frumos caracterul, 
cu atat va avea o companie mai placuta!

Reputatia este ceea ce cred oamenii despre noi; 
caracterul este ceea ce ne vede Dumnezeu ca suntem.

Dumnezeu este mult mai interesat in caracterul nostru,
 decat in confortul nostru. El are ca scop nu sa ne intareasca in trup, 
ci sa ne desavarseasca in spirit.

Caracterul este ceea ce pierdem ori de cate ori sacrificam un ideal inalt 
pe altarele popularitatii si profitului.

Nu inseamna de loc ca-i ajuti pe oameni daca incerci sa faci 
intotdeauna pentru ei ceea ce ar putea face si ei insisi.

Un crestin nu este unul care cauta iertarea si bunavointa lui Dumnezeu, 
ci unul care le-a gasit deja.

Judeca pe cineva dupa reputatia dusmanilor sai.

Un crestin trebuie sa fie o persoana care sa faca mai usor 
pentru altii sa creada in Dumnezeu.

Adevaratii crestini care influenteaza lumea 
sunt aceia care nu se lasa influentati de ea.

Nu ceea ce facem noi este important, ci ceea ce Dumnezeul atotputernic alege sa faca prin intermediul nostru. Dumnezeu nu are nevoie de succesele noastre, ci ne vrea pe noi insine. El nu asteapta infaptuirile noastre, ci ascultarea noastra deplina.

Ce suntem, este darul lui Dumnezeu pentru noi; 
ce devenim, este darul nostru pentru Dumnezeu.

Poti judeca dimensiunile unui om prin marimea problemelor pe care le abordeaza. Aproape intotdeauna, oamenii se apuca instinctiv sa rezolve ceva pe masura lor, lasandu-le pe celelalte in seama unora mai mari sau mai mici ca ei insisi.

Ca sa vezi cat de mare este un om, masoara-i inaltimea idealurilor, 
adancimea convingerilor, largimea vederilor si lungimea rabdarii.

Daca cineva nu-si scoate palaria in ascensor 
sa sti ca n-are maniere sau are ... chelie.

Fiul lui Dumnezeu a devenit om 
pentru ca oamenii sa poata deveni fiii lui Dumnezeu.

CARIERA

Intre iepuri:"Ce mai face fratele tau, Jeanot?"
"Bine, e vizon la Paris!"

"Si ce este un fluture? 
In cel mai bun caz doar o omida, e drept, in haine de gala!"

CATEGORII

Exista trei categorii de membrii: 
cei neobositi, cei obositi si ... cei obositori.

CALAUZIRE

Oamenii ne dau sfaturi; Dumnezeu ne da calauzire.

CARTI

Adevarata valoare a unei carti nu este data 
de pretul ei, ci de folosul pe care-l aduce.

Ar trebui sa ne alegem cartile la fel de atent cum ne alegem prietenii.

Deasupra unui impresionant raft de carti dintr-un anticariat din Louisville cineva a scris: "Toate aceste carti au apartinut unei doamne in varsta care nu putea sa citeasca mai repede de 50 de cuvinte pe minut."

Cartile si studiile sunt mai degraba asemanatoare treptelor unei scari pe care urcam inspre culme; de indata ce urcam o treapta, o lasam in urma. Totusi, majoritatea oamenilor, studiaza doar ca sa-si umple memoria cu date si fapte, in loc sa se suie pe treptele scarii le demonteaza si le iau pe umeri, ca sa le arate altora. Ei se plang pe drept de greutatea studiilor, caci in loc sa fie purtati mai sus de ele, se plaseaza sub ele, carandu-le in spate.

Unele carti sunt gustate; altele inghitite; 
prea putine insa trebuiesc mestecate si digerate. - Bacon

Daca nu ne hotaram sa punem in practica intelepciunea din ele, 
cartile sunt doar o risipa de hartie.

Cine pretinde, in numele libertatii de expresie, ca niste carti proaste si imorale (sau niste filme sau piese de teatru) nu sunt responsabile de depravarea tineretului, trebuie sa accepte si ca toate manualele din scoli nu au nici o valoare educativa. Cu alte cuvinte, cine crede ca arta este indiferenta in problemele morale, trebuie sa propuna in acelasi timp desfintarea sistemului de invatamant din motive de ineficacitate.

O carte devine o opera clasica din momentul in care chiar 
si cei ce nu au vazut-o vorbesc despre ea de parca ar fi citit-o.

Nu da niciodata carti cu imprumut; nimeni nu ti le aduce inapoi. 
Sigurele carti pe care le mai am in biblioteca sunt 
cele pe care le-am impreumutat ... de la altii. 

"Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa, ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute, si isi vor da invatatori dupa poftele lor. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite" (2 Tim. 4:3,4) Ca sa intelegem acest bizar sentiment de vinovatie trebuie sa ne intoarcem in timp, la vremea imaturitatii, cand omul, alienat de Dumnezeu si aflat in postura nefericitului "fiu risipitor", nu iubeste inca pe nimeni, pentru ca nu este inca iubit, pentru ca nu se iubeste pe el, isi cauta, febril si derutat, un corelativ, structuri pe care sa le imbratiseze ca un "volubilis" setos si parazit, idei, personaje, carti, versuri, cuvinte, imagine. Lipsit de experienta, de sentimente, de gandire personala, de identitate, el isi cauta cu disperare "dublul", consistenta sau ceea ce un personaj al lui Novalis numeste "fecioara cufundata-n somn, dupa care sufletul meu tanjeste" si care nu este altceva decat un alt el-insusi (o anima, i-ar spune Young). si e normal sa se indrepte, plin de speranta, spre nisipurile miscatoare ale paginilor de carti care par ca vorbesc despre el, ca vorbesc in locul lui. Despre ce? Despre singuratate, despre inadaptabilitate, despre vis, despre reverie, despre melancolie, despre geniu,despre nemurire, despre fuflet, despre iubire, despre sublim, despre contemplatie, despre spirit, despre cunoasterea ansoluta. Mintea goala se umple de cuvinte ametitoare care-i spun Totul tocmai pentru ca el este Nimic. Cuvintele se infoaie si tin loc de senzatii, de gandire, de orice. Astfel se infesteaza cu suferinte abstracte, singurul lui sentiment autentic fiind o penibila mila de sine. Urandu-si existenta proasta, hidoasa, o va uita. Ne va vorbi doar despre frumusete, putere, straluicre. Va insista ce carti a citit si ce destept a fost. Deschizand o carte e ca si cum s-ar asculta pe el. Cel mai mare hot este cel care se fura pe sine siesi, fiind pierdut pe veci.

Cartile sunt ca niste corabii incarcate calatorind pe vastul ocean al vremii.
- Francis Bacon

Cititul este pentru minte ceea ce este gimnastica pentru trup.

CAMILA

Un cal de curse proiectat si realizat de activitatea unui "comitet."

CASATORIE

Alege ce iubesti, iar apoi iubeste ceea ce ai ales.

Se pare ca vremea in care ne apreciem cel mai mult 
partenerul este inainte de casatorie si dupa funeralii.

Se cer doi ca sa faca o casatorie: 
o fata necasatorita si ... o mama nerabdatoare!

Barbatul care se lauda ca n-a facut nici o greseala 
in toata viata lui are o sotie care nu se poate lauda la fel.

Fata asta este doua treimi deja casatorita: ea vrea, si vrea si ... mama ei. 

Unii barbati se nasc smeriti, altii trebuie sa se casatoreasca ...

Pentru unele tinere, verigheta este un fel de "garou" 
pus pe deget ca sa le opareasca ... circulatia.

Majoritatea femeilor tin foarte bine minte "unde?" si "cum?" 
s-au casatorit; ceea ce se pare ca au uitat este ... "de ce?"

Se spune ca dragostea este oarba; dar casatoria 
este ce cea mai sigura cale de vindecare.

Dupa barbat a fost femeia; si de atunci este mereu "dupa el."

Bunul simt va evita nu numai divorturile, ci si unele ... casatorii.

Daca te casatoresti cu o fata o fata care nu-l are pe Dumnezeu ca tata, 
sa sti ca-l vei avea drept socru ... pe Dracu!

Orice barbat care crede ca este mai destept decat nevasta lui 
este casatorit cu o femeie inteligenta.

Un om ar trebui sa se casatoreasca numai cu acea femeie 
pe care si-ar fi ales-o drept prieten, daca ar fi fost barbat.

Cu casatoria este ca si cu cumpararea pe credit: 
vezi ceva, iti place, o iei si mai tarziu ... platesti.

Cea mai impresionanta dovada de spirit tolerant este o "nunta de aur."

Daca vrei sa-ti iei o sotie buna, cauta fata unei mame pe care o respecti!

Daca vrei o sotie buna, casatoreste-te cu una care a fost fata buna la parinti.

Pentru succesul in casatorie nu este deajuns sa casesti un partener potrivit, 
ceea ce mai trebuie este sa fi si tu un partener potrivit.

In partile rurale ale Japoniei, rudele aleg sotia pentru mire 
si el nu o cunoaste decat dupa cununie. 
In America obiceiul este total diferit, 
dar se pare ca rezultatul este ... acelasi.

Daca parintii sunt o alegere a lui Dumnezeu pentru noi, 
tovarasul de viata trebuie sa fie o alegere a noastra pentru Dumnezeu ...

CASNICIE (vezi si "Verigheta")

O casnicie reusita este una in care te indragostesti de mai multe ori, 
dar de aceiasi persoana.

Nu tipati niciodata unul la altul; singura exceptie: daca a luat casa foc.

O sotie ideala nu se asteapta sa aibe un sot ideal!

Inainte de a te grabi sa-i critici sotiei defectele, 
adu-ti aminte ca tocmai ele au fost pricina 
pentru care nu s-a putut casatori cu un sot mai bun!

"Draga, cum de tu reusesti sa scoti bani de la barbatul tau?"
"Foarte simplu, ii spun ca m-am suparat 
si ca ma duc la mama si el imi da imediat bani de drum."

Un sot este un barbat care se asteapta ca sotia lui 
sa fie perfecta si ... intelegatoare cu imperfectiunile lui.

Eu am intotdeauna ultimul cuvant in disputele cu nevasta-mea, 
chiar daca pentru asta trebuie sa ma duc intr-o alta camera ...

De obicei, un barbat "alearga" dupa o fata pana ea "pune mana pe el."

Si eu am ultimul cuvant in disputele cu sotia mea. 
De obicei, acesta este: "Ai dreptate, draga ..."

Casnicia este ca si cu doi oameni care calaresc acelasi cal; 
unul trebuie sa stea in spate ...

Un californian se plangea ca sotia lui traieste o viata dubla: a ei si a lui.

Un barbat nu este niciodata atat de bun 
cum l-a crezut sotia lui inainte de nunta si 
nici atat de rau cum il crede ea dupa aceea.

Daca ai ajuns sa crezi ca-ti iubesti sotia prea mult, 
n-ai ajuns inca s-o iubesti cat trebuie!

Daca vrei sa fi tratat acasa ca un rege, trateaza-ti sotia ca pe o regina!

In spatele oricarui barbat cu succes 
se afla o sotie devotata si o soacra ... surprinsa.

Este greu sa intelegi daca un barbat isi da atata silinta 
sa reuseseasca in viata pentru a-si face sotia fericita 
sau doar ca sa-i faca in ciuda ... soacrei.

Cand un sot deschide portiera masinii ca sa-si ajute sotia, 
poti fi sigur ca una din doua este noua: sau masina sau ...sotia!

Majoritatea problemelor matrimoniale sunt datorate faptului ca 
fiecare din cei doi care s-au casatorit este prea indragostit ... de el insasi.

Casnicia este o relatie de asistenta mutuala, 
cu conditia ca fiecare sa invete cand sa-si tina gura.

Nu te casatori pentru bani; ii poti imprumuta mult mai ieftin!

Orice barbat are nevoie de o sotie, 
caci nu poate da vina pe guvern pentru toate lucrurile.

Ar fi cu mult mai putine divorturi daca sotii ar incerca sa-si pastreze sotiile 
cu acelasi zel cu care s-au straduit sa le cucereasca.

Femeia este mangaierea barbatului ei pentru necazurile 
pe care el nu le-ar fi avut daca ea ... nu ar fii existat!

"Niciunul n-a stiut ce inseamna fereicirea pana ce s-au casatorit, 
dar atunci era deja ... prea tarziu."

Ca sa ai o casnicie reusita, recunoaste cand ai gresit, 
iar cand ai dreptate, tine-ti gura!

CASCAT

Un cascat poate fi semn de proaste maniere, 
dar uneori este cea mai sincera exprimare a unei pareri proprii.

Un cascat este un protest tacut.

Un cascat este un strigat mut.

CEARTA

Cand te certi cu un nebun, asigura-te ca nu face si el la fel.

O cearta este cel mai lung drum intre doua puncte de vedere.

Un credicios care a declarat razboi fratilor sai nu poate fi in pace cu Tatal lor.

Nu conteaza ce parere ai intr-o disputa, 
de fiecare data vei vedea despre unii care sunt de aceiasi 
parere cu tine ai prefera sa fie de cealalta parere. -Jascha Heifetz

Cand o cearta tine mult, amandoi n-au dreptate.

Cu cat este mai gol vasul cu atat da apa mai repede in clocot.

Mania aprinsa a stins multe prietenii.

Multe din necazurile lumii au fost cauzate de o combinatie 
nefericita intre o inteligenta mica si o gura mare.

Natura nu a prevazut sa ne putem inchide urechile, 
dar cu gura a facut o treaba admirabila.

Cearta-ti prietenul in ascuns si lauda-l in public.

"Fagaduiesc sa nu te contrazic niciodata, 
daca si tu promiti sa fi intotdeauna de acord cu mine."

Nu te lua niciodata la cearta cu unul care sta pe un ... morman de pietre.

O cearta este o intrecere in care fiecare vrea sa aiba primul ... ultimul cuvant.

De curand, a iesit pe piata o carte pentru certareti. 
Se numeste: CONTRADICTIONAR.

O limba prea ascutita taie legaturile multor prietenii.

CEAS DESTEPTATOR

Ceasul cu sonerie este un instrument 
pentru trezirea oamenilor care nu au copiii mici.

Cine are un ceas stie precis timpul, 
cine are doua sau trei ceasuri nu mai este sigur ...

Ar trebui ca militarii sa fie mult mai inteligenti decat studentii; 
in fiecare dimineata li se da ... "desteptarea!"

CELEBRITATE

O celebritate este um om care a muncit din rasputeri ca sa fie cunoscut si 
acum poarta ochelarii fumurii ca sa-i impiedice pe oamenii sa-l recunoasca.

CELIBATARI

Un batran fermier a raspuns unuia care-l intreba cum de nu 
s-a casatorit niciodata: "Vezi, am preferat sa doresc ce n-am, 
decat sa am ceea ce nu-mi doresc."

Lucrul pe care-l nu pot sa-l inteleaga barbatii casatoriti 
este cum se face ca nu toti celibatarii sunt bogati!

Celibatarii mor mai repede; casatoria este o moarte lenta ...

CER

Cerul este un loc pregatit pentru oameni care se pregatesc, 
iar cei ce vor intra acolo vor vedea dintr-o data 
ca nu sunt nici necunoscuti si nici neasteptati.

Distanta de la pamant la cer 
nu este o problema de altitudine, ci de atitudine.

CHILIPIR

Unul din cele mai grele lucruri din lume 
este sa o convingi pe o femeie ca pana si cel mai bun chilipir costa bani.

Este extraordinar la ce cheltuiala si la ce oboseala 
se supun unii ca sa capete ceva "pe gratis"!

CICALEALA

Un sot din Alabama remarca de curand: 
"Sunt ingrijorat de nevasta-mea; nu ma mai cicaleste ca alta data ..."

CIMITIR

Desi pare de necrezut, latinii numeau "cimitirium" locurile de popas, hanurile de la rascruci de drumuri. Influenta crestina si mai ales credinta in inviere a facut ca aceiasi numire sa fie atasata si locurile in care, trupurile noatre, sunt asezate pentru o vreme "la odihna"!

Cimitirul este un loc plin cu oameni care fusesera convinsi 
ca lumea nu se poate descurca si fara ei.

CINA DOMNULUI

Cina Domnului este o comemorare, o comuniune si o consacrare. Ea ne aduce aminte de ceea ce a facut Christos, ne da prilejul sa stam in partasie unii cu altii in acelasi trup al lui Christos si ne indeamna la o noua consacrare personala in slujirea Evangheliei.

CINIC

De cele mai multe ori, un cinic nu este altceva decat un sentimental prudent, 
incapabil sa traiasca "cu garda jos."

Un cinic cunoaste pretul tuturor lucrurilor, 
dar nu le stie ... valoarea! - Oscar Wilde

Cinismul este o forma de cancer a spiritului. 
Celulele rele ale sarcasmului ataca celulele bune ale sperantei si, 
nediagnosticat la timp, acest atac le poate distruge cu desavarsire.

Nu toti putem fi o stea, 
dar asta nu trebuie sa ne faca sa fim ... norii care o acopera.

CIRCUMSTANTE

Nu omul este produsul circumstantelor; circumstantele sunt produsul omului.

Nu omul este controlat de circumstante, 
ci ele sunt controlate de om. - Benjamin Disraeli

Nu exista circumstante, oricat ar fi ele de rele, din care un om intelept sa nu scoata ceva bun; nici circumstante, oricat de bune ar fi ele, pe care cel rau sa nu le foloseasca spre paguba lui - Fracois de Rochefoucald

Nu circumstantele din viata noastra ne determina caracterul, 
ci relatia noastra cu Dumnezeu, indiferent de circumstantele vietii.

S-ar putea ca circumstantelesa te impiedice sa aduni o avere mare, 
dar ele nu vor reusi sa te impiedice sa-ti formezi un mare caracter.

Important nu este sa spui: "Iata ce au facut din mine", 
ci: "Iata ce am facut eu din ceea ce au facut ei din mine." - J.P. Sartre

Fii optimist in ceea ce crezi si da intotdeuna o sansa viitorului.

Unii oameni sunt schimbati de circumstante, alti schimba ei circumstantele.

CIVILIZATIE

Tot ceea ce este socotit astazi civilizatie pe pamant 
este un rezultat al venirii lui Hristos in lume.

Suntem si gandim pe masura Dumnezeului in care credem - spune Hegel - dupa cum popoarele au parte de stapaniri bune sau rele, potrivit cu Dumnezeul caruia i se inchina. (Constantin Noica)

Omul este o creatura inventiva, dar limitata. Avem astazi mai mult de 32.000.000 de legi, care n-au reusit sa spuna nimic mai mult decat Cele 10 Porunci.

Cultura intelectuala, fara o religie a inimii, este doar 
o forma civilizata de barbarism, o forma mascata de animalitate. - Bunsen

"Multa carne, multi viermi; 
multa bogatie, multe griji; 
multe slujitoare, multa destrabalare; 
multi robi, multi hoti; 
multe femei, multe vrajitoare; 
mult studiu, multa viata; 
multa stiinta, multi ucenici; 
multa dreptate, multa pace." - Hilel

 

Daca civilizatia noastra nu va fi rascumparata din punct de vedere spiritual, 
nu vom rezista nici din punct de vedere material. - Woodrow Wilson

Halal civilizatie! Cel sarac se ingrijoreaza pentru ce va manca, 
in timp ce bogatul se ingrijoareaza de ceea ce a mancat.

Nimeni nu stie cu exactitate varsta omenirii, dar toti sunt convinsi 
ca este destul de in varsta casa se nu mai faca atatea prosti.

Traim printre oameni care cred ca 
a te purta "ca in codru" este semn de civilizatie.

Cel mai bun lucru pe care ti-l poti aduna pentru batranete esti tu insuti.

O natiune care face lucruri foarte bune, dar care nu reuseste sa produca si oameni de aceiasi calitate, este o natiune falimentara. Adevaratul test al unei civilizatii nu este in nivelul statisticilor, nici in marimea oraselor si nici in cantitatea recoltelor, 
ci in calitatea oamenilor pe care ii produce.

Cultivarea pamantului nu este tot atat de importanta ca si cultivarea mintii.

Civilizatia pretinde ca oamenii sa fie intotdeauna 
de un calibru mai mare decat tunurile pe care le folosesc.

Se pare ca omenirea a reusit sa imbunatateasca mai toate lucrurile, 
cu exceptia ... omului.

Au ramas doar foarte putine natiuni care sa fie
atat de inapoiate incat sa nu se amestece in treburile altora.

Ruinele Babilonului, daramaturile de la Palmira si Baalbeck, columnele frante din Forumul Roman vorbesc toate mai puternic decat glasul Sinaiului. Care le este mesajul? "Oricat de avansat ar ajunge un popor, oricat de puternic si oricat de irezistibile i-ar fi cuceririle, din clipa in care Il scoate pe Dumnezeu din calcule este sortit pieirii."

CAINE

         Cateva lucruri pe care le putem invata de la un caine:
Nu rata nici o ocazie sa te scoata cineva la plimbare.
Cand iesi la plimbare, bucura-te si uita de toate. Lasa vantul sa-ti alunge toate gandurile rele.
Cand vin cunosciti in vizita, iesi vesel in intampinarea lor.
Cand este spre binele tau, supune-te si asculta.
Fa-i pe cei din jur sa stie cand ti-au invadat "teritoriul."
Trage din cand in cand cate un pui de somn si intinde-ti bine oasele cand te scoli dimineata.
Alearga, topaie si joaca-te zilnic.
Cand mananci, fa-o cu entuziasm.
Fii loial.
Nu cauta niciodata sa pari ceea ce nu esti.
Daca ce doresti este ingropat in pamant, sapa cu ravna.
Daca dai de un prieten suparat, apropie-te tacut, stai linistit si gudara-te pe langa el.
Fi fericit cand ti se da atentie si lasa-i pe altii sa te mangaie.
Nu-i musca, daca poti rezolva doar cu un latrat.
In zile caniculare, bea multa apa si stai cat mai mult la umbra.
Cand esti fericit trage o raita si scutura-ti tot corpul.
Oricat ai fi de mustrat, nu pune la inima si lasa sa-ti treaca repede. Cand inceteaza mustrarea, du-te repede si reinoieste-ti prieteniile.
Uneori, este in folosul tau sa fi tinut "in lesa."
Cauta bucuria simpla a umei plimbari.

CARCOTASI

Un om de nimic care se ridica si-l critica pe cel virtuos se aseamana cu cel care scuipa inspre cer; obraznicia lui nu va intina cerul, ci se va intoarce sa-i intineze obrazul.

Unii isi petrec toata viata la ghiseul de reclamatii.

CLARITATE

Cea dintai calitate a vorbirii este sa nu risipesti doua cuvinte 
acolo unde ar fi suficient unul singur.

Daca nu vei reusi sa fii scurt, le va fi dificil celor ce vor sa te inteleaga. 
Pe cand te vei apropia de incheiere, ei vor fi si uitat introducerea si cuprinsul.

Un jefuitor de banca i-a inmanat unui functionar de la ghiseul bancii un bilet care ar fi trebuit sa spuna in esenta: "banii sau viata". Mesajul continea insa nu mai putin de 68 de cuvinte si pana sa-l citeasca functionarul se adunase deja atata lume ca hotul a fost prins.

CLERICI

Exista o categorica diferenta intre binecuvantatul "om al lui Dumnezeu" (man of God) si scrobitul "om al sutanei" (man of cloth). Cel dintai este "aproapele lui Dumnezeu" printre noi, cel din urma este "aproapele Bisericii" printre oameni.
Exista o inchistare functionareasca; o intepenire a grumazului si a "buzei de sus" (stiff upper lip) in cei care, uitandu-si propria fragilitate umana, se dau drept "iluminatii cu puteri supra umane" printre muritorii de rand.
Orice vestitor al Cuvantului este in pericol sa decada din calitatea de slujitor al lui Dumnezeu si al oamenilor in pozitia de functionar sau demnitar al Bisericii.

Orice Biserica este in pericolul de a cadea sub dominatia umana a "specialistilor" in lucrurile sfinte. Teologia ii "te-ologeste" pe unii si-i impiedica sa mai paseasca normal printre ceilalti crestini. - C.H. Spurgeon

Clericarismul este goana dupa putere, in special dupa puterea politica, exersata in interiorul ierarhiilor religioase, prin metode seculare si pentru scopul nedeclarat al dominatiei sociale.

Mesajul Domnului Isus pentru "clerici"? Paziti-va de carturari, carora le place sa umble in haine lungi si sa le faca lumea plecaciuni prin piete. Ei umbla dupa scaunele dintai in sinagogi si dupa locurile dintai la ospete; casele vaduvelor le mananca si fac rugaciuni lungi de ochii lumii. O mai mare osanda va veni peste ei." " ...le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: "Rabi! Rabi!" Voi sa nu va numiti Rabi! fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Christos, si voi toti sunteti frati. Si Tata (parinte) sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri. Sa nu va numiti "Dascali"; caci Unul singur este Dascalul vostru: Christosul" (Marcu 12:38,39; Matei 23:7-10).

COINCIDENTE

O coincidenta este o minune mai mica in care 
Dumnezeu prefera sa ramana anonim. - Anatole France

COLABORARE

Daca unul dintre noi s-ar da jos de pe bicicleta, eu as merge mult mai bine.

COLEGI

La intoarcerea de la cea de a treizecea reuniune a promotiei sale, sotul a declarat: "Draga, au ajuns cu toti intr-atat de grasi, de ridati si de cheli, ca niciunul nu m-a recunoscut!"