Coordonatorii lucrarii de misiune interna si externa sunt:

          Ioan Gug - (916) 480-9693  nabtg@hotmail.com
          Mark Hobafcovici - (678)-714-3230  mhobafcovich@namb.net

Hollywood, Fl: Pastorama 2002 - Conferinta Pastorala pentru Pastorii Baptisti Romani, a avut loc la Prima Biserica Baptista Romana din Hollywood, Florida (Pastor George Dancea) in perioada Februarie 14-17. Au participat 35 pastori si lucratori, reprezentand 12 state, 22 biserici din Statele Unite si Canada si 4 din Romania. Oastepti din Romania au fost fratii Ionel Chivoiu, Bacau, Nelu Paul, Awana Oradea, Petrut Pavel si Petru Vrancuta din Caras-Severin. In fiecare seara s-au organizat seri de Evanghelizare in bisericile din Florida de sud. Miercuri 13 Februarie, Evanghelizare la Prima Biserica Baptista (Pastor George Dancea), Hollywood, Joi 14 Februarie, Evanghelizare la Biserica Baptista Bethel (Pastor Florin Vancea), Hollywood, Vineri 15 Februarie, Evanghelizare la Biserica Baptista Harul (Pastor Teofil Talpesh) din Hollywood. Sambata 16 Februarie, Evanghelizare la Prima Biserica Baptista, Hollywood. Duminica 17 Februarie fratii pastori au fost programati la Biseircile din zona, inclusive Naples (Pastor Dumitru Sabau) si West Palm Beach (Pastor Pavel Lungu).

Au fost prezentate diferita aspecte ale lucrarii de pastorat printre care si lucrarea de Evanghelizare si de Misiune a pastorului. In sensul acesta s-a prezentat un proiect de misiune al lucrarii de plantari de biserici si sustinearea de misionari in America, Europa si Romania. (Vezi proiectul discutat la: <http://www.roboam.com/asociatie8/misiune.htm> )

Sustinerea financiara cel putin a unui misionar in fiecare zona istorica din Romania ca: Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, Maramures, Crisana, Oltenia si Banat ar fi un inceput bun de implicare in lucrarea de plantari de biserici a asociatiei Baptiste din Statele Unite si Canada. De asemenea se are in vedere suportul financiar al pastorilor care doresc sa se mute in orasele din Statele Unite si Canada spre a planta o biserica intre romanii de acolo. Prima Biserica Baptista din Hollywood, Florida a contribuit la acest fond cu $ 380.

Fratii pastori s-au angajat sa suporte financiar un misionar intre romanii din Macedonia. De asemenea pastorul bisericii gazda, a dat un bun exemplu prin sustinerea unui misionar zona Caras-Severin si prin contributia sa la sustinerea unui alt misionar in zona Olteniei. Frati din mai multe biserici s-au angajat ca vor contribui lunar la sustinerea misionarilor. Deci, cu prilejul acestei conferinte pastorale, trei misionari vor lucra sprijiniti de pastorii prezenti si de fratietatea din bisericile din Florida de sud. Se va lucra in colaborare cu comunitatile Baptiste din Romania pentru sustinerea acestor misionari.

Plantarea de biserici a fost subiectul de baza al strategiei misionare descutate. S-au discutat aspecte ale acestei strategii si nevoia de a se planta cel putin 50 biserici Romane Baptiste in orasele din America si Canada care au o comunitate numeroasa de Romani, asa ca pina in anul 2013, cand Asociatia Baptista Romana din Statele Unite si Canada va sarbatorii 100 ani de existenta, sa ajungem la cel putin 100 biserici baptiste Romane.

Credem ca este voia Domnului ca sa ajungem cu Evanghelia la toti Romanii, deci avem nevoie mai mult ca oricand sa fim uniti in lucrare pentru a putea duce la indeplinire aceste planuri de misiune pentru gloria Domnului Isus Christos.( Mark Hobafcovici - Misiune - 615-794-1215 - vision@vol.com <mailto:vision@vol.com> )
************************************************************************************

 ASOCIATIA BAPTISTA ROMANA DIN STATELE UNITE SI CANADA

 STRATEGIE DE LUCRU – PROIECT

 BY MARK HOBAFCOVICI- COORDONATOR MISIUNE AMERICA DE NORD
615-794-1215
VISION@VOL.COM 

 1. INTRODUCERE

Conform Cuvantului lui Dumnezeu exprimat in marturisirea de credinta a bisericilor noastre, o biserica nou-testamentala a Domnului Isus Christos este un grup local de credinciosi botezati care sunt asociati prin legamint in credinta si partasia evangheliei, care practica cele doua simboluri ale lui Christos (cina si botezul), care sunt dedicati invataturii Sale, care folosesc darurile, drepturile si privilegiile investite in ei de Cuvintul Sau si care cauta sa raspindeasca evanghelia pina la marginile pamintului.

 1. MANDAT BIBLIC

Prin acest organism pe care Dumnezeu l-a planificat, format, imputernicit si comisionat sa cheme lumea pierduta la Harul Sau Mintuitor, Dumnezeu duce la indeplinire planul Sau de Mintuire. Biserica locala fiind centrul de misiune primar trebuie sa aibe o strategie de lucru echilibrata inspre a ajunge cu evanghelia la toti. Mandatul biblic este exprimat in textul urmator de unde si subliniem strategia misionara:

Fapte 1: 8 “Ci voi veţi primi o putere, cīnd Se va pogorī Duhul Sfīnt peste voi, şi-Mi veţi fi martori īn Ierusalim, īn toata Iudea, īn Samaria, şi pīna la marginile pamīntului.”

Biserica este comisionata in lucrarea locala, (Ierusalim), regionala, (toata Iudea), nationala, (Samaria) si Internationala, (pina la marginile pamantului).

 1. STRATEGIE MISIONARA
  1. STRATEGIA LOCALA (Ierusalim)

Lucrarea de misiune in orasul sau metropola unde este  Biserica.
o
       Partenerul de lucru este Asociatia Baptista a zonei locale.

  1. STRATEGIA REGIONALA (Iudea)

Lucrarea de misiune in statul unde este Biserica.
o
       Partenerul de lucru este Conventia Baptist a statului respectiv.

  1. STRATEGIA NATIONALA (Samaria)

Lucrarea de misiune in Statele Unite si Canada (Nord America).
o
       Partenerii de lucru sunt:

1.       Asociatia Romana Baptista din Statele Unite si Canada  prin lucrarea misionara de pe coasta de Est si cea de Vest.
2.       Bordul de Misiune Nord American al Conventiei Baptiste de Sud  (North American Mission Board of the Southern Baptist Convention).

  1. STRATEGIA INTERNATIONALA (Marginile pamintului)

Lucrarea  de misiune internationala. Aici sunt incluse toate tarile in care bisericile sunt conduse de Domnul in implicarea misionara.

Istoric bisericile noastre s-au implicat in misiunea din Romania, Yugoslavia, Australia, Moldova, Vestul Europei, Ukraina (Bucovina), Ungaria si mai recent in alte tari in Europa Centrala si a tarilor din Balcani.

o       Partenerii de baza sunt:

     1.       Uniunea Crestina Baptista din Romania,

2.       Seminarul Teologic Baptist din Bucuresti,

3.       Comunitatile Baptiste din Romania,

4.       Uniunea Baptista din Yugoslavia prin Cercul de Biserici Baptiste de limba Romana din Banatul Yugoslav,

5.       Asociatia Baptista Romana din Australia,

6.       Uniunea Crestina Baptista din Republica Moldova,

7.       Bisericile Baptiste Romane din Vestul Europei,

8.       Bisericile Baptiste  de Limba Romana din Ukraina,

9.       Biserici Baptiste de limba Romana din Ungaria,

10.   Alti parteneri.

 1. OBSERVATII LA STRATEGIA MISIONARA

Printr-o privire de ansamblu este usor de realizat ca bisericile noastre au lucrarea misionara ca prioritate de lucrare, insa in acelas timp se poate observa nevoia de o echilibrare a acestei lucrari in cele patru sfere de lucru: local, regional, national si international.

 

 1. VIZIUNE MISIONARA

Prin cele ce urmeaza v-om cauta sa aratam felul in care Dumnezeu, prin viziunea si misiunea inaintasilor  nostri ne-a binecuvintat ca astazi sa avem o asociatie sanatoasa, vizionara si gata de lucrul care ne sta inca inainte.

a.       Prima biserica Baptista Romana din America  a fost organizata in Cincinnati, Ohio  la 1 Ianuarie 1910. Primul congress al Asociatiei noastre a avut loc in anul 1913. Prin voia Domnului, Asociatia Baptista Romana din Statele Unite si Canada va sarbatorii aniversarea a 100 ani de existenta in urmatorul deceniu.

b.      Actual avem aproximativ 50 biserici  baptiste Romane. O estimare conservativa a populatiei comunitatii romane din Statele Unite si Canada este de un million. Cresterea comunitatii din ultima vreme ne obliga sa ne gindim la o strategie de plantere de noi biserici in comunitatile Romane unde nu exita biserica la ora actuala.

c.       Misiologii spun ca cel mai eficace mod de a patrunde cu Evanghelia intr-o comunitate este prin plantarea de noi biserici. Modelul Nou Testamental din epoca primara este ca Bisericile stabilite, mature sa dea nastere la alte biserici in zonele unde nu exista marturie crestina. Biserica din Antiochia este modelul de biserica care in mod intentionat a lucrat la multiplicarea misiunii sale prin trimiterea color mai de elita misionari in misiunea de plantare de biserici. Acest model dorim si noi ca asociatie sa-l promovam in bisericile noastre.  Metodele de lucrare trebuie alese cu atentie inspre a se evita orice prilej pe care cel rau ar putea sa le  foloseasca in crearea de confuzie si disensiune.

d.      Conducerea asociatiei are convingerea ca prioritatea lucrarii de misiune trebuie sa fie in plantarea de noi biserici/misiuni in Statele Unite si Canada. Aceasta nu se va face in detrimental celorlalte lucrari ci cu dorinta de a se crea un achilibru in lucrearea misionara a bisericilor noastre.

e.      Viziunea noastra este ca in urmatorii 10 ani, pina in 2012, sa se ajunga la un numar de 100 biserici Baptiste Romane in Statele Unite si Canada. Aceasta ne va ajuta ca sa putem ajunge cu Evanghelia la multi Romani si intarindu-ne noi, v-om putea fi de mai mult folos lucrarilor misionare mondiale.In cele ce urmeaza v-om incerca sa enumeram citeva strategii de lucru care ne vor ajuta sa se ajunga la realizarea acestei viziuni  misionare.

 

 1. STRATEGIE DE LUCRU

Implementarea acestor strategi de lucru va conduce la unitatea bisericilor noastre in:

1.       Viziune,

2.       Rugaciune,

3.       Evanghelizare,

4.       Multiplicare,

5.       Pregatirii de lucratori,

6.       Colaborare cu organizatiile Baptiste,

7.       Organizare strategica,

8.       Promovarea lucrarii in echipa,

9.       Largirea Imparatiei Domnului prin Plantarea de biserici/misiuni,

10.   Multiplicare bisericii locale prin plantarea de biserici/misiuni.

Iata mai pe detailat explicarea acestor strategii de lucru:

 1.       PROMOVAREA VIZIUNII MISIONARE LA NIVEL DE ASOCIATIE

§         Se va promova ridicarea departamentului de misiune la nivel vizibil in Biserica locala, prin care se va promova lucrarea de misiune si plantare de biserici.

§         Fiecare biserica este incurajata sa-si aleaga un Director de misiune a carui responsabilitati sa includa plantarea de biserici/misiuni.

2.       PROMOVAZREA RUGACIUNII LA NIVEL DE ASOCIATIE

Rugaciunea de mijlocire este de “a vorbi Domnului despre oameni”.

§         Se va promova rugaciunea in fiecare biserica din asociatie.

§         Se va recomanda ca fiecare biserica sa numeasca un coordonator de rugaciune care sa cunoasca nevoile noilor lucrari de misiune si sa le prezinte bisericii pentru rugaciune inaintea Domnului. Coordonatorul de misiune poate sa indeplineasca si aceasta slujba.

 3.       PROMOVAREA EVANGHELIZARII PERSONALE LA NIVEL DE ASOCIATIE

Evanghelizarea este de a vorbi oamenilor despre Domnul aratind beneficiile pe care El le-a adus in viata noastra de cind am fost schimbati.

§         Se va promova  evanghelizarea personala zilnica.

§         Fiecare membru din bisericile asociatiei va fi incurajat sa-si marturiseasca credinta in Domnul cel putin o data pe saptamina. Acesta ne va pune in contact cu peste 200 de mi de persoane annual. (4000 membri X 52 saptamani pe an = 208,000 persoane. Dintre acestia daca doar 1 la suta se predau Domnului si se boteaza, membralitatea asociatiei noastre va creste cu 2000 persoane pe an).

 4.       PROMOVAREA MULTIPLICARII LA NIVEL DE ASOCIATIE

Fiecare Crestin sanatos  trebuie sa se multiplice pe sine.

§         Acesta multiplicare este la nivel personal facuta prin Evanghelizare personala.
§         La nivel de biserica multiplicarea se face prin stabilirea de noi grupe de studiu biblic, misiuni, si noi biserici.

5.       PREGATIREA DE LUCRATORI PENTRU NOILE BISERICI

Aceasta pregatire se face:
§         Intr-un cadru academic, cum ar fi trimiterea la Colegii Biblice si Seminarii a celor care au chemarea in lucrare din partea Domnului.
§
         Prin frati laici care au chemarea in lucrare insa nu au pregatire academica pentru aceasta.
§
         La nivel de biserica fiecare frate pastor este incurajat sa promoveze lucratori pentru misiune.
§
         Spre a nu se vaduvii lucrarea Domnului in Romania si alte parti, nu se va promova aducerea de frati lucratori din alte parti ci noi cei din Statele Unite si Canada sa ne pregatim lucratorii nostri pe cei dintre noi pe care Domnul I-a inzestrat cu daruri spirituale.
§         Se va incuraja intrarea in lucrare a fratilor care deja sunt lucratorii in bisericile noastre locale si slujesc ca diaconi si predicatori. 

6.       COLABORAREA CU ORGANIZATIILE BAPTISTE
§
         Se va promova si incuraja intrarea in si colaborarea cu organizatiile Baptiste la nivel de asociatie din orasul/zona in care noua biserica se va planta si cu Conventia Baptista a statului respective.
§         Se va cere sprijinul financiar de la aceste organizatii pentru lucrarea noi biserici/misiuni.
§
         Bisericile care la ora actuala nu sunt affiliate la Conventia Baptista de Sud sunt incurajate sa se afilieze spre a putea apela la un support financiar pentru noile biserici/misiuni.
       o
   Se va furniza o lista cu adresa Conventiei Baptiste din Statul respectiv care sunt membre in Conventia Baptista de Sud.
       
    o  Un model Tip de Cerere de Afiliere va fi anexata acestui document.

Pentru informatii suplimentare contactati pe fratele:
Pastor Mark Hobafcovich, Directorul de Misiune al Departamentului European al Bordului de Misiune din North America al Conventiei Baptiste de Sud. Telefon: 615-794-1215 sau email: vision@vol.com

 7.       ORGANIZAREA BISERICILOR EXISTENTE PE GRUPE

Bisericile din Asociatia noastra se vor grupa in 5 grupe a maxim 10 biserici pe grupa cu scopul de a lucra impreuna la plantarea a unei biserici/misiune  noi pe an. In felul acesta se lucreaza la plantarea a 5 noi biserici/misiuni in fiecare an. Bisericile se pot grupa geografic, pe baza legaturilor fratesti sau afinitate. Grupele care au biserici mari pot fi formate din mai putin de 10 biserici, astfel bisericile care sunt mai mici pot sa participe in alte grupe unde aportul lor este de mai mult folos. Implicarea tuturor bisericilor ne garanteaza o reusita mai buna.

o       Se va furniza o lista a bisericilor noastre grupate geographic. Aceasta lista va fi doar o propunere spre a ne ajuta vizual. Fiecare biserica poate sa se alipeascala  la orice alta grupa.

8.       ALEGEREA UNEI ECHIPE (TEAM) DE CONDUCERE DE GRUPA

Pentru fiecare grupa se va allege cel putin o persoana din fiecare biserica participanta in echipa de conducere a grupei de misiune. De preferinta va fi Pastorul sau Directorul de Misiune a fiecarei biserici. Acesta echipa de conducere are responsibilitatea de a descoperii orase si zone in care sunt romani si nu exista biserica si de a intocmi o strategie de lucru in plantarea de biserici/misiuni noi. Echipa aceasta va fi formata din un Director de misiune si alti 9 lideri.

Directorul de misiune are urmatoarele responsabilitati:

o       Coordoneaza echipa de lucru.
o       Tine legatura cu Presedintele,Vice Presedintii  si coordonatorul de misiune al asociatiei.
o
       Conduce echipa la selectionarea/chemarea unui Pastor/plantator de biserica/misiune.
o
       Va allege un coordonator cu Rugaciunea din fiecare biserica parte din grupa de misiune spre a se promova rugaciunea pentru nevoile noilor biserici/misiuni.
o
       Lucreaza cu Pastorul/Liderul noi biserici/misiuni
o
       Coordoneaza lucrarea de bun mers al biserici/misiuni in relatia cu celalalte biserici din grupa.
o
       Distribuie responsabilitati ceorlalti membrii din echipa  dupa nevoi.

9.       PLANTAREA NOII BISERICI/MISIUNI

Se va incuraja ca in mod regulat echipa de conducere a grupului de misiune sa viziteze localitatea unde se intentioneaza plantarea se biserica si se vor cauta Romanii  spre a se stabilii biserica. Tineretul bisericilor din grupa respective si tineretul asociatiei noastre va fi incurajat sa se implice in aceste proiecte de misiune. Pentru informatii asupra activitatii Asociatiei Tineretului vizitati: www.rbya.org

10.   INTEGRAREA NOIILOR BISERICI/MISIUNI IN LUCRAREA DE MISIUNE A CONVENTIEI BAPTISTE DE SUD SI A ASOCIATIEI BAPTISTE DIN STATELE UNITE SI CANADA

Se va incuraja ca noile biserici/misiuni sa se integreze cit mai repede in lucrarea Conventiei Baptiste de Sud si asociatiei noastre pentru a sustine lucrarea in rugaciune, evanghelizare, darnicie si misiune spre a participa la procesul de multiplicare a noii biserici prin implicarea lor in plantarea altor biserici/misiuni.