Baptistii din Germania
Mult iubite frate Daniel,
dorim sa va informam si totodata sa va rugam sa anuntati la Roboam si la Luminatorul, caci Biserica Crestina Baptista Romana din Nuernberg si-a schimbat sediul, incepand cu data de 01.04.2011.
Noua adresa este:
Die rumaenische Baptistengemeinde Nuernberg, Sperberstrasse 166, D-90461 Nuernberg. Se gaseste in zona Suedring vis-a-vis de fosta cazarma americana, la intersectia Frankenstrasse cu Allersbergerstrasse.
Adresa web este: www.bisericabaptistaromananuernberg.de
Cu multumiri si salutari in Christos Domnul,  Ilie Craiovan, Presbiterul Bisericii


Baptisti in Barcelona
     Pace fr Daniel!
Nu stiu daca a mai furnizat cineva aceasta informatie care cred ca e destul de utila pentru romanii din Barcelona  , dar vreau sa fac de cunoscut noua adresa a Bisericii Baptiste Romane .
    BISERICA BAPTISTA ROMANA-BARCELONA
        Carrer Montmajor Nr. 15 (Statia de metrou Vilapicina linia 5 albastra)
                 BARCELONA
 Contact. Prezbiter TAMAS DAN    TEL: mobil 0034 687619706
                                                           fix     0034 933798824
    Va multumesc si doresc ca Domnul sa va binecuvinteze!!!

 

Eu-Ro-Statistici

Nov. 2004 - Crestini Romani in Irlanda

Puteti citi pagina acestora la: http://www.mediaros.com/bri.php

Madrid, Spania: Pace frate Daniel, Ma numesc Lazar Mihalache Marcel si
am citit pe internet despre asociatia baptista romana.
Am sa va anunt ca aici in SPANIA mai este o BISERICA
BAPTISTA ROMANA in afara cele din Barcelona si
Castelion.Acesta biserica este in MADRID(Cozlada).
Adresa Av.de Lisboa nr.12 28820 COSLADA MADRID
Sunt in jur de 70 de menbri,dar se aduna in jur de
55-65. Cel ce se ocupa de biserica se cheama CORNEL
ANDEA - Tel.0034626046293 lazar_mihalache@yahoo.es

Torino, IT: Biserica Baptistă Română din Torino s-a înfiinţat de acum trei ani. În noiembrie 2002 am avut un botez cu nouă persoane. Acum avem în pregătire la cateheză o nouă serie de zece persoane. La ora actuală Biserica noastră are 70 membri, peste 70 de aparţinători, apoximativ 25 de copii. La seviciile divine de duminică dimineaţa şi seara participă cu mult peste 100 de persoane mature; în cazuri festive chiar peste 200 de persoane. Persoanele care formează biserica noastră sunt în majoritate (90°/°) tineri sub 35 de ani. Vârsta medie a membrilor bisericii noastre este mult sub 30 de ani. În biserica noastră există 25 de cupluri tinere; numărul copiilor este într-o creştere rapidă. Numărul participanţilor la serviciile divine, mulţi dintre ei ortodoxi, creşte mereu. La ora actuală biserica noastră are: un cor mixt de 20 de persoane, un cor bărbătesc de 16 persoane, două grupuri vocale ( grupul vocal “AMI” şi grupul vocal “SEBEŞ”), o clasă de 25 de copii pentru studiul biblic.

       Lipsa unui local propriu pentru biserica noastră este problema numărul unu cu care ne confruntăm în această perioadă. În prezent suntem în chirie la o Biserică Adventistă Italiană. Preţul foarte mare al chiriei precum şi spaţiul şi timpul extrem de limitat care ni se oferă ne face să ne gândim tot mai mult la un local propriu. În acest sens vă rugăm să aveţi amabilitatea de a transmite Bisericilor Baptiste din America şi Canada apelul nostru de asociere cu noi în post şi rugăciune pentru rezolvarea acestei probleme vitale pentru biserica noastră. În legătură cu Biserica Baptistă Română din Torino, cred că este important să precizez specificul ei şi anume: ea este formată în marea majoritate din persoane venite din România ca să lucreze un timp limitat în Italia spre a-şi rezolva fiecare problemele lor principale de acasă; ei continuă să-şi dea dărnicia la bisericile de unde provin din România. Din aceste două motive bugetul bisericii noastre este foarte redus. Ruga mea către cel Atotputernic este ca exemplul biblic al macedonienilor să fie pe deplin grăitor pentru fiecare membru al bisericii pe care, prin planul lui Dumnezeu, o păstoresc cu o totală dăruire. (Samoil Saviuc - saviucs@hotmail.com)

Italia: Noi locuim de 12 ani la Forlě in zona din centru-nord a Italiei  ( la jumatatea distantei intre Bologna si Rimini) si ne intilnim in fiecare duminica dimineata intr-o biserica evangelica Italiana in care sintem aproape 40-50 romani in limba italiana ,  iar o data pe luna ne intalnim aproape 70 de romani ( si din orasele din apropiere) pentru un cult in limba romana.

Adresa noastra este: Fam. Costan Stefan, Via Oberdan, 1
47100 - Forlě Tel. 054331104 Italy e-mail: angelicastefan@libero.it
Pastorul canadian:  Goertzen Stan tel. 0543400349
E-mail: sagoertzen@libero.it
Va multumim inca o data si multe binecuvintari in Domnul !
 
Angelica Costan ( am fregventat pina in 1990 biserica baptista din Tulcea  pastor: Cristodoru Nicolae si Gacea Aurel, iar sotul meu Stefan Costan este din Iasi si pina in 1985 a fregventat biserica din Iasi, pastor  Iosif Morcan)

Biserica Baptista din Viena, Austria: http://www.rbc-vienna.org

Daniel Branzai:  

O scrisoare de dragoste - Dragii mei de aproape si de departe

Am lasat sa treaca cateva saptamani ca sa se decanteze in mine ceea ce este durabil si real, de ceea ce a fost doar o impresie pasagera si entuziasm de moment. Acum pot scrie cu sentimentul ca exista ceva vrednic de spus si de luat in seama. Mesajul meu este despre schimbarile categorice in directia diasporei baptiste romanesti si despre schimbarea noastra de atitudine care trebui sa-i corespunda.

            Indemnat de Iosif Serac, presedintele Asociatiei noastre si de Nelu Gug, responsabil cu misiunea noastra in afara Americii, am facut o scurta vizita fratilor nostri din Nuremberg, Germania. Din discutia avuta cu ei a rezultat un tabel cu date despre grupurile de romani baptisti ajunsi prin tarile Europei si o ideie despre o eventuala colaborare intre noi, cei stabiliti in America si ei, bisericile romanesti cu vechime in Europa. Scopul acestei colaborari ai fi ajutarea noilor puncte de misiune din localitatile europene in care au ajuns credinciosi baptisti romani.

Exista in Noul Testament un repros pentru cei care nu cunosc “semnele vremurilor” (Matei 16:3). Cred ca noi, cei din bisericile deja stabilite in continentul american suntem in pericolul de a ne afla in aceasta situatie.

Dati-mi voie sa fac o afirmatie “profetica”: in urmatoarele decade, numarul romanilor emigrati temporar sau definitiv in Europa occidentala va depasi numarul romanilor emigrati in continentul american.

Indiferent de vointa sau de hotararile autoritatilor din Europa unita, romanii si-au pus in cap ca este mai bine pentru ei la ora actuala sa lucreze in occident si, cand romanii si-au pus ceva in minte, legal sau ilegal, ei il vor duce pana la capat.

In aceasta noua realitate, cred ca este de datoria mea sa va provoc la luarea unei noi atitudini in strategia noastra misionara.

1. Grupurile de romani din Europa de vest se afla in situatia in care ne-am aflat noi acum cateva decenii. Noi ii putem intelege mai bine si ii putem ajuta mai mult decat baptistii din Romania. Conditia de emigrant este asemanatoare pe toata fata pamaintului, iar asta ne face mai competenti decat cei ramasi in tara in lucrarea de ajutorare a romanilor din Europa de vest.

2. Grupurile de romani din Europa de vest nu pot conta prea mult pe sprijinul unor asociatii sau conventii baptiste nationale din tarile in care au ajuns. Miscarea neoprotestanta este foarte subtire in Europa de vest.

3. Grupurile de romani din Europa de vest nu pot conta prea mult pe ajutorul baptistilor din Romania. Acestia nu au posibilitati financiare de calatorie in vest, iar atunci cand reusesc totusi sa se deplaseze, dupa cele aflate de mine de la cei vizitati in Germania, vin mai mult la “secerat” decat la “insemanat”. Aceasta nu este o critica, ci semnalarea unei situatii de fapt. Probabil ca si noi am face la fel daca am fi in Romania si am avea sansa sa calatorim in “vest”.

4. Cred ca daca venirea Domnului nu va fi in curand, grupurile de romani se vor transforma in veritabile biserici, se vor constitui in asociatii si vor ajunge la maturizare sa ajute ei la lucrarea din Romania si poate si din …. America.

5. Pana atunci, cred ca este de datoria noastra sa citim “semnele vremurilor” si sa dezvoltam o strategie misionara comuna pentru sprijinirea si consolidarea acestor grupe de baptist romani.
Iata cateva cai pe care le putem urma:

A.     Organizatoric

In timpul vizitei mele, m-am intalnit cu frati din Germania si din Austria. Din partea Asociatiei Romane din America si Canada, eu le-am prezentat trei alternative pentru colaborarea noastra viitoare:

A1. Constituirea celor trei biserici romanesti cu vechime si stabilitate (Nurmberg, Paris, Viena) intr-o Asociatie Baptista Romana Europeana de sine statatoare.

A2. Constituirea celor trei biserici intr-o asociatie (uniune, conventie) afiliate cu Asociatia Bisericilor Baptiste din America si Canada (cum au fost timp de decenii cei din Australia).

A3. Afilierea individuala a bisericilor romane din Europa la Asociatia Bisericilor Baptiste din America si Canada.

Asociatia Baptista din America doreste sa se implice in ajutorarea grupelor de romani veniti de curand la lucru in Italia, Portugalia si Spania, dar nu vrea sa treaca peste existenta bisericilor romanesti deja constituite in Europa de vest. Solutia ar fi o implicare a bisericilor deja existente si cu o oarecare stabilitate materiala intr-o asociere care sa dezvolte o strategie de misiune in Italia, Elvetia si Olanda (bisericile din Germania si Austria), Spania, Portugalia, Belgia (biserica din Franta). Aceste biserici ar urma sa aseze pe hartie o serie de actiuni de suport si misiune necesare si sa trimita o copie la sectia misionara a Asociatiei din America, iar aceasta va aduce la cunostinta bisericilor si pastorilor din Asociatie oportunitatile de misiune in Europa occidentala.

Noi nu putem sta decat cateva zile, eventual cateva saptamani in vizitele noastre europene. Ne-ar fi mult mai usor sa ne alaturam unor eforturi misionare coordonate de romanii care sunt tot timpul in Europa. In plus, aceasta colaborare ar aduce un castig si bisericilor deja formate in Nuremberg, Paris si Viena.

B.     Practic

Judecand dupa experienta noastra, grupurile de romani au nevoie de:

-         locuri in care sa se adune. Asta presupune bani pentru inchiriere sau cumparare. O alta posibilitate ar fi castigarea bunavointei unor biserici neoprotestante locale. Asociatia ar putea colabora cu Alianta modiala in aceasta privinta.

-         Pastori si evanghelisti. Oricare pastor din America este binevenit sa viziteze si sa ajute duhovniceste grupurile nou formate in Europa.

-         Material crestin tiparit: revista Asociatiei, manualul Scolilor Duminicale, etc.

-         Un coordonator european al lucrarii. Asociatia ar putea ordina si salariza un astfel de coordonator care sa calatoreasca si sa slujeasca grupurile locale.

Asa cum am spus deja, acest mesaj este o scrisoare de dragoste adresata si celor de aproape si celor de departe. Cred ca traim o schimbare a directiei de emigrare a romanilor baptisti si, impreuna, suntem chemati sa ne schimbam si atitudinea.

Cred ca fiecare pastor si biserica din America si Canada poate si trebuie sa se implice in aceasta lucrare. La urma urmei, niste vizite misionare ar putea impaca de minune “utilul” cu “placutul”, caci multi dintre noi visam si asa de mult sa putem calatori in Spania, Italia, Franta, Germania, etc. Pastorii si grupurile misionare de tineri ar trebui sa se infrateasca cu corespondentii lor europeni si sa puna la cale, prin credinta, lucrari mari si minunate. Cred ca fiecare biserica din Asociatie ar trebui sa adauge la bugetul lor si o rubrica pentru “Europa”.

 In asteptarea unor raspunsuri necesare. 01-09-02

Datele statistice sunt aproximative si necesita completari si corectari. Iata-le:

AUSTRIA:

*+) Biserica, Viena 1130, Gemeindebergg. 61
+)   Biserica, Linz, Raimundstrasse 20
*)   Biserica, Salzburg, Schumacherstrasse 18
+)   Biserica, Graz, Idlhofgasse 89-91
*)   Biserica, Grein, Kirchenplatz 1
+ )  Biserica, St. Pölten, Kahlerstrasse 4
*)   Biserica, Bruck(Kapfenberg) 12.Februarstr.8
*+) Biserica  Krems, Schillerstr.8
*)   Biserica,  Kapfenberg, Werk VI Str.23.

Mentionari asupra programelor:

*)   Dumineca dimineata 10.00-12.30
+)   Dumineca dupaamiaza de la 15.00 sau 17.00
*+) Dumineca 10.00-12.30; 18.00-20.00 

 Biserica din Viena s-a creat ca o rampa de lansare spre America si Australia pina in ziua cind au citeva famili care au preferat sa ramina aici.  De atunci, aploximativ 20 de ani, se poate vorbi de un inceput anevoios. In Austria a fost primul centru entuziast al credinciosilor baptisti romani din Europa. Dumnezeu a condus lucrurile ca dupa revolutie si chiar inainte de revolutie au inceput sa-si gaseasca o noua residinta aici in Austria multi romini care au plecat spre vest. Multumidu-I Domnului de frumoasa perspectiva Dumnezeu a facut ca Biserica sa creasca si acum numara 170 de membri. Biserica se roaga Domnului pentru o perspectiva mai aleasa, pentru o pasiune pentru lumea pierduta si pentr-u fondarea unui centru european crestin. Biserica are cor, fanfara, trei grupuri de copiii, studiu biblic, ora surorilor, ora tineretului, local inchiriat permanent, si o gradina uimitoare intr-o metropola, o grupa mare de lucratori, si diverse grupuri de partasie si studiu. www.rbc-vienna.com

Biserica din Linz numara circa 60 de membri care s-au salasluit in acest oras industrial si-au inceput lucrarea, daca nu gresesc, prin fratele Costea Aron, si un al grup de frati statornici si credinciosi care au constituit o biserica frumoasa pentru slava Domnului. Biserica se aduna in localul fratilor austrieci. Dispun de cor, lucratori, tineret si cred ca si copii. De acolo s-a constituit Biserica din Grein deoarece un grup considerabil de 17 persoane locuiau in aceasta localitate. Ei au gasit ingaduinta la catolicii din localitate care le ofera o sala pentru programele lor.

Biserica din Salzburg a fost o Biserica binecuvintata pina ce un misionar. cred canadian, a produs o mare durere printr-o rupere intre frati. Biserica este situata intr-un oras foarte frumos si asociat mereu cu casa memoriala a lui Motzart. Cei aproximativ 20 de romani se aduna acum impreuna cu biserica austriaca.  

Biserica din Graz este o biserica intr-un oras mare si intr-o biserica austriaca frumoasa numara circa 12-15 membri se bucura de indurarea Domnului si progreseaza in inchinare, partasie, predicare si evanghelizarea celor pierduti. Frati au orcrestra si un grup vocal, la fel este un frate ordinat ca presbiter si un altul ca diacon.

Bruck an der Mur. Prin providenta lui Dumnezeu si coolaborarea cu fosta Biserica 2 din Viena, fratii si-au gasit un alt local in Kapfenberg. Ei  se aduna in localul unei biserici evanghelice care le-a oferit un spatiu pe care pot sa-l foloseasca doar in anumite perioade de timp.  Sunt 18 frati doritori sa cunoasca pe Domnul. Biserica are o frumoasa lucrare cu copii, cor, frate ordinat presbiter, sunt buni organizatori.

Krems. A inceput in aceas perioda cu cei din Bruck an der Mur (Noiembrie 1999). Un frate care calatorea la Viena a considerat ca ar fi o eficenta mai mare daca s-ar reorienta spre Krems. Cu sprijinul fostei bisericii 2 din Viena a mai aparul un far stralucitor in intunericul apusean. Acum sunt in jur de 25 de membri. Biserica are cor un frate ordinat ca presbiter, lucrarea cu copii si au o viziune evanghelistica. Frati au inchiriat un spatiu pe care l-au luat impreuna cu frati adventisti austrici si folosesc de comun acod acest spatiu care l-au amenajat foarte frumos si bine.

St. Polten au plecat cu premiza ca, decit nimic, este bine si ceva mai mic, caci Dumnezeu binecuvinteaza si inceputurile slabe. Biserica  numara circa 11 persoane si un diacon ordinat. Biserica se intruneste in localul inei biserici metodiste, inchiriat numai pentru timpul intrunirilor.

Kapfenberg. Biserica este situata intr-un oras frumos de munte, cu aer curat, aproape de pirtia de sanius si ski. Au inceput in septembrie 2000, cu patru familii, fara sa stie daca vor primi sau nu ajutor din alta parte. Ei au indrasnit lucruri mari cu Domnul si anume au inchiriat un local care l-au amenajat frumos. Este cea mai tinara biserica, dar probabil si cea mai dinamica Biserica din Austria. Biserica se bucura de pastor, comitet, chor, orchestra, fanfara, grupa de copii si acum si adolescenti. O Biserica orientata pe scopurile noului Testament, o biserica unde aproape toti si-au gasit cel putin doua trei sau poate mai multe daruri. Cu toate ca este inca filiala, a avut doua botezuri cu cite un suflet la fiecare botez. Biserica numara azi  20 de membri si intre 35-45 de persone prezente la serviciul divin.

 BELGIA:

Un grup de 100-110 se aduna o data la doua saptamani.

ELVETIA:

Zurich 60 cu pentecostalii
Berna

FRANTA:

Paris Biserica numara aproximativ 80-100 persoane. Pastor este Cocis de la Oradea ordinat de Paul Negrut.

GERMANIA:

Nurmberg
la biserica Germana – 60
la noua biserica Romana – 43, pastor Claudiu Barlea ordinat de Vasile Talpos si Beniamin Poplacean.

Guntzenhausen45 amestecati
Breathren, baptisti la o biserica baptista. Doua familii sunt membrii la germani, altii sunt doar la serviciile romanesti si altii sunt crestini dupa evanghelie.

Munchen – a fost si nu mai este organizat la baptisti. Grupul pentecostal functioneaza.
Exista cam 60 de baptisti. (Gligor Mihai a condus grupul si a dispersat grupul).

Ingolstadtcu pentecostalii
Manheim cu pentecostalii, mai multi bapsti.
In jur de 30.
Koln –  40
Stuttgard -
Berlin – 60
Freiburg – 30 

GRECIA:

Atena: Cartierul Kalithea pe str. Lascaridu 112 Platia
Kypru Tel 210 9510556 E-mail :biserica_betel_atena@yahoo.com
Biserică de români,cu forţe tinere şi multe capacităţi. Fr.Păstor Alex Cioclea,tel 0030-946-554646

ITALIA:

Torino 60-70 de membri si cu simpatizanti ajungem la 100 de persoane. Avem ca si pastor pe fratele Sami Saviuc, care va veni cu documente in regula in luna iunie-iulie. Pana atunci va veni doar in vizita de 2-3 ori pe o perioada de o luna sau doua. Acum il asteptam in luna ianuarie 2002, spre sfarsitul lunii.
Milano 10 persoane si se aduna intr-o biserica italiana, duminica dupa amiaza de la ora 12-14
Roma 50-60 de membri si cu simpatizanti ajung la 80 de persoane

OLANDA:

60 persoane de pe o raza de 60 km. majoritatea baptisti, dar si pentecostali, se aduna o data pe luna, Duminica dupa amiaza.

PORTUGALIA:

Faro: lucrator Maran Nicu din Lucaceni, (Carei) jud. Satu Mare, 0035-19-67-68-6237

SPANIA:

Castelion de la Plana: 60, Samuel Craiovan (diacon ordinat de la IV Timisoara (Istoc)este venit la munca si vrea sa se stabileasca aici (0034-600-345-626).  Au un  comitet.
Valencia:
Madrid:

Barcelona:
Castelldefels, se aduna intr-o biserica spaniola, dupa masa, din data de 4 august 2001. Sunt in jur de 30 de membri, dar se aduna in jur de 50-60. Cel ce se ocupa de bisrica se cheama Emil Luca. Adresa dansului este ,e-luca@terra.es

SUEDIA: