IV. DUMNEZEU SFINTITORUL

Inapoi la Cuprins

 

 12. Crestinul in societate

Biblia ne spune ca Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa ajunga sa cunoasca adevarul, sa-L primeasca pe Domnul Isus, sa fie integrati in Biserica Sa si sa instaureze Imparatia Sa pe pamint. Voia lui Dumnezeu pentru societate este asadar convertirea ei, intoarcerea ei la Dumnezeu si incadrarea ei in ascultarea de standardele sfinteniei divine. Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa fie mintuiti si sa triasca in dragoste; dragoste fata de Dumnezeu si fata de aproapele lor.

Realitatea este insa ca oamenii, in majoritatea lor nu vor sa accepte aceasta voie a lui Dumnezeu, nu vor sa intre in Biserica si refuza sa accepte standardele lui Dumnezeu in vietile lor. Rezultatul este o viata de neascultare. Aceasta atitudine a produs impartirea omenirii in ceea ce am putea numi doua imparatii: imparatia lui Dumnezeu si a lui Hristos si imparatia lumii sau a lui Satan. Cea dintii este alcatuita din cei care au fost botezati de Duhul Sfint si integrati in trupul spiritual al Bisericii lui Hristos, iar cea de a doua este compusa din toti aceia care L-au refuzat pe Hristos si nu i-au primit mintuirea, preferind sa traiasca in pacat. Care este relatia dintre aceste doua imparatii?

In primul rind, datorita faptului ca nu L-au primit pe Hristos ca Domn si Mintuitor, cei din imparatia lumii se vor impotrivi si celor care vor sa li-L ofere. Cu alte cuvinte, imparatia lumii nu va privi cu simpatie catre cei din imparatia lui Hristos. Pe alocuri, aceasta lipsa de simpatie se poate transforma intr-o veritabila persecutie. Oricine se comporta asemenea lui Hristos, isi va atrage intr-o masura mai mica sau mai mare “ura” din partea “lumii”. In ciuda acestei situatii, de multe ori de-a lungul istoriei Biserica a fost destul de puternica pentru a influenta societatea sa adopte multe principii extrase din Cuvintul lui Dumnezeu si din sfintenia Sa. Asta a facut ca tensiunile dintre cele doua imparatii sa se atenueze. Mai mult, au existat situatii in care Biserica a fost mai puternica decit Statul, si a dat mina cu puterea lumeasca pentru impunerea si prezervarea unor rinduieli care o avantajau. Oficial, Statul a pus la dispozitia Bisericii forta si mijloacele de constringere pentru “pastrarea credintei adevarate” si pentru pedepsirea ereticilor. Acesta este sistemul sub care a aparut si functionat Inchizitia. Mii si mii de liberi cugetatori si-au pierdut atunci viata si impreuna cu ei, mii si mii de crestini care nu s-au conformat religiei “oficiale”. Slava Domnului, zilele persecutiilor religioase dezlantuite de Biserica cu ajutorul Statului, cel putin in majoritatea tarilor lumii, apartin unor vremuri trecute.

Care este pozitia unui credincios intr-o societate mixta, compusa in parte din credinciosi si in parte din necredinciosi? Intr-un sens spiritual, fiecare crestin este chemat “afara” din societate si asezat in Biserica. Dumnezeu “ne-a izbavit de sub puterea intunericului si ne-a stramutat in Imparatia Fiului dragostei Lui” (Col. 1:13).

 Cea dintii relatie a crestinului cu societatea este deci una de separare, de izbavire. Apostolul Pavel afirma ca Domnul Isus “S-a dat pe Sine insusi pentru pacatele noastre, ca sa ne smulga din acest veac rau, dupa voia Dumnezeului nostru si Tatal” (Gal. 1:4). Aceasta separare de lume nu este in nici un fel fizica, ci spirituala.

Nici din punct de vedere fizic si nici din punct de vedere cultural, crestinul nu trebuie sa se retraga din lume ca sa traiasca pe o insula pustie sau intr-un turn de fildes.

 Dimpotriva, fiecare credincios in Isus trebuie sa fie o parte activa in societatea din jur, stind mereu in legatura cu prietenii si vecinii lui, si cautind sa raspindeasca pretutindeni mireasma marturiei lui crestine. De fapt, cum s-ar putea separa un crestin de lume cind chemarea lui de capatii este tocmai aceea de a ramine in lume si a cauta sa o evanghelizeze?! Domnul Isus ne-a dat porunca : “Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mintuit; dar cine nu va crede va fi osindit” (Marcu 16:16). Din nefericire, Biserica a ingaduit prea adesea membrilor sai sa cada in doua extreme sterile in atitudinea lor fata de societatea din jur: ba le-a permis sa fie asemenea lumii si marturia lor a devenit inexistenta, ba le-a pretins sa se izoleze complet de societate si marturia lor a devenit absenta. Dumnezeu vrea ca fiii si fiicele Lui sa straluceasca in lume, raspindind in jur cunoasterea mintuitoare despre Hristos si despre voia lui Dumnezeu. Intr-un sens global, Biserica este destinata sa fie asemena unei cetati asezate pe un munte: vizibila si imposibil de ascuns. Ea trebuie sa le arate celor din jur cum este Dumnezeu si ce fel de viata se poate trai atunci cind oamenii uita de egoism si traiesc in dragoste si slujire unii fata de ceilalti.

Luati fiecare in parte, crestinii trebuie sa actioneze ca niste veritabili agenti de sanatate pentru societatea cuprinsa de suferintele produse de pacat si de egoismul general. Crestinul individual actioneaza ca un antibiotic spiritual care combate prin exemplul personal si prin Evanghelie toate relele produse in societate de pacat.

Cei mai multi lideri crestini sint de parere ca spre deosebire de Biserica, crestinul individual are o arie de influenta mai mare asupra societatii. Biserica nu este chemata sa intre in politica lumii, dar credinciosul, ca cetatean este chemat sa fie lumina si sare si sa militeze pentru binele celor din jur.

Fiecare crestin este mai mult decit se poate manifesta in viata colectiva a Bisericii. De exemplu, el trebuie sa se ingrijeasca din punct de vedere material pentru bunastarea familiei sale. Prin aceasta el este implicat si responsabil in dimensiunea economica a lumii. Ca cetatean, el este militant in domeniul sigurantei publice. Ca om, el trebuie sa fie preocupat de ceea ce se intimpla in lume, combatind raul in toate manifestarile lui si lucrind pentru modelarea unei societati mai bune. Fiecare crestin trebuie sa lupte impotriva saraciei celor din jur, impotriva criminalitatii, impotriva necinstei, a betiei, a prostitutiei si a altor rele asemanatoare. Fiecare crestin trebuie sa activeze pentru imbunatatirea sitemului de invatamint scolar. In rezumat, fiecare cetatean al Imparatiei lui Hristos poate si trebuie sa se comporte ca un cetatean de onoare a societatii in care traieste. Credinciosul Nou Testamental nu are voie sa treaca prin viata intr-o atitudine dispretuitoare si iresponsabila fata de societatea din jur.

Toate cele spuse mai sus nu neaga in nici un fel faptul ca responsabilitatea principala a oricarui crestin este raspindirea Evangheliei. Biserica trebuie sa stie cum sa imbine activitatile spirituale cu activitatile sociale astfel incit “pe acelea sa le facem, iar pe celelalte sa nu le lasam nefacute”. Aceasta inseamna ca toti crestinii, si cei ordinati ca lucratori ai Bisericii si ceilalti, se vor angaja din toate puterile lor in suportul dat lucrarii misionare, in Cursuri de vara cu copiii care nu vin la Biserica, in tabere si campuri crestine si in vizite in localitati unde nu exista adevarati crestini. Dar dupa ce toate acestea au fost facute, aceiasi crestini se vor incadra in comitetele scolare, vor vizita spitale, vor scrie articole in presa si vor face tot ceea ce le este in putinta pentru ca societatea din jur sa fie mentinuta la un standard cit mai apropiat de morala si etica crestina. Mai este inca loc pentru multi “samariteni milostivi”. “Du-te si fa si tu la fel!” mai este inca porunca pe care ne-o da tuturor Domnul.