IV. DUMNEZEU SFINTITORUL

Inapoi la Cuprins

 

2. Caracterul universal al Evangheliei

Teologii vorbesc uneori despre un anumit “legamint al rascumpararii”, prin care Dumnezeu si Domnul Isus au hotarit “intruparea” Fiului pentru rascumpararea omenirii. Acest plan dumnezeiesc a fost alcatuit “inainte de intemeierea lumii” (1 Petru 1:20).


Legamintul harului
Pe de alta parte, “legamintul harului” sau “Noul Legamint” este definit ca o hotarire pornita din Dumnezeu insusi conform careia El se angajeaza fata de omenire sa-i mintuiasca pe toti aceia care-si pun credinta si nadejdea in El. Promisiunea legata de acest legamint este accesul in familia lui Dumnezeu, posibilitatea de a deveni un copil al Domnului si toate binecuvintarile care deriva din aceasta noua pozitie (Ier. 31:31-34). Singura conditie care trebuie indeplinita de om pentru intrarea in legamintul harului este credinta sincera care rezulta intr-o totala ascultare fata de Dumnezeu (Rom. 4; Gal. 3:6- 18). Desi a fost aratat in totala lui frumusete abia in Noul Testament, acest “Legamint al harului” a fost prefatat de alte actiuni pe care le-a intreprins Dumnezeu de-a lungul istoriei. Astfel, legamintul incheiat cu Noe, al carui semn este curcubeul asezat in nor, a fost tot o actiune a harului (Gen. 6:18; 9:1-17). La fel si legamintele incheiate cu Avraam (simbolizat prin taierea imprejur) (Gen. 12:2, 3; 15:18; 17:2, 9-14), Isaac si Iacov (Exod 3:6). Tot harul a facut ca Dumnezeu sa se hotarasca sa aleaga dintre toate popoarele un neam care sa fie “al Lui” (Exod 24:7, 8). Semnul legamintului dintre Dumnezeu si Israel este Sabatul (Exod 31:12-17).

Spre deosebire de toate legamintele anterioare, “legamintul cel nou” a fost pecetluit cu insusi singele Domnului Isus si se adreseaza fara deosebire tuturor oamenilor. El se ofera sa-i faca pe cei credinciosi dintre evrei si pe cei credinciosi dintre Neamuri un popor nou, “al credintei”. Faptul ca Iudeii si Neamurile vor alcatui in vremea noastra Biserica a fost tinut ascuns de Dumnezeu in celelalte veacuri (Efes. 3:4). Aceast mesaj a fost numit de Pavel “taina tinuta ascunsa de veacuri” si descoperita acum in Noul Testament. Proorocii Vechiului Testament, desi au vorbit uneori despre mintuirea unora dintre Neamuri, n-au putut pricepe ce vremuri avea in vedere Dumnezeu atunci cind vorbea prin ei despre astfel de lucruri (1 Petru 1:10-12).

Legamintul cel nou a fost intrucitva profetit in Vechiul Testament (Ier. 31:31), a fost inaugurat de Hristos (Evrei 8:6-13; 10:14-23; 12:24; 1 Ioan 2:27) si are caracter vesnic (Evrei 13:20).

O mintuire pentru toti
Scriptura ne invata ca Hristos a murit pentru toata lumea, “pentru toti”, si ca Dumnezeu porunceste astazi oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca si sa creada in Evanghelie ca sa fie mintuiti. Biblia declara ca toti oamenii sint pierduti, nu din cauza lui Dumnezeu, ci din cauza ca fiecare dintre ei a ales varianta pacatului si a impotrivirii fata de Creator.

Este adevarat ca in Biblie exista si pasaje care, luate separat, ar parea ca indica faptul ca , pe unii, Dumnezeu i-a predestinat pentru pedeapsa, ca in cazul lui Iuda despre care ni se spune ca “s-a dus la locul lui” (Fapte 1:25) fiind “fiul pierzarii” “ca sa se implineasca Scriptura” (Ioan 17:12). Tot asfel in 1 Petru gasim scris despre cei rai ca ei “n-au crezut Cuvintul si la aceasta sint rinduiti” (1 Petru 2:8). In Berkeley Version of the New Testament, dr. Gerrit Verkuyl adauga textului citat mai sus un scurt comentariu: “Cei necredinciosi se vor poticni intotdeauna; aceasta este o lege eterna” (p. 596). Cu alte cuvinte, Dumnezeu a rinduit caderea tuturor celor care refuza Evanghelia Domnului Isus Hristos. Cazurile obscure din anumite pasaje ale Bibliei trebuiesc judecate intotdeauna in lumina mesajului general al Bibliei. Chiar si Vechiul Testament declara ca Dumnezeu nu vrea pieirea nimanui:

“Doresc Eu moartea pacatosului? zice Domnul, Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degraba ca el sa se intoarca de pe caile lui si sa traiasca?” (Ezec. 18:23)

“Caci Eu nu doresc moartea celui ce moare, zice Domnul Dumnezeu. Intoarceti-va dar la Dumnezeu si veti trai” (Ezec. 18:32).

“Spune-le: “Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca de la calea lui si sa traiasca. Intoarceti-va, intoarceti-va de la calea voastra cea rea! Pentru ce vreti sa muriti voi, casa lui Israel?” (Ezec. 33:11).

In Noul Testament, Pavel afirma ca Dumnezeu “voieste ca toti oamenii sa fie mintuiti si sa vina la cunostinta adevarului” (1 Tim. 2:4). Iar Petru ne asigura ca Dumnezeu este plin de rabdare fata de oameni “si doreste ca niciunul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta” (2 Petru 3:9).

Ca o expresie a acestei dorinte a lui Dumnezeu ca toti oamenii sa fie mintuiti, mesajul predicilor Domnului Isus a fost:

“S-a implinit vremea, si Imparatia lui Dumnezeu este aproape. Pocaiti- va si credeti in Evanghelie” (Marcu 1:15).

Fagaduinta pe care o face Domnul prin Evanghelie este ca “oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca apa, pe care i-o voi da Eu, se va preface in el intr-un izvor de apa, care va tisni in viata vesnica” (Ioan 4:14).

Iata ce le declara Pavel celor din Atena:

“Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta, ci porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca; pentru ca a rinduit o zi in care va judeca lumea dupa dreptate, prin Omul pe care L-a rinduit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita prin faptul ca L-a inviat din morti ...” (Fapte 17:30- 31).

Chemarea Domnului Isus este indreptata catre toti:

“Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine, caci Eu sint blind si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. Caci jugul Meu este bun si sarcina Mea este usoara” (Mat. 11:28-30).

Noul Testament ii proclama pe crestini drept “ambasadori” ai lui Hristos:

“Noi dar, sintem trimisi imputerniciti ai lui Hristos; si ca si cum Dumnezeu ar indemna prin noi, va rugam fierbinte, in Numele lui Hristos: “Impacati-va cu Dumnezeu!” (2 Cor. 5:20)

Unul dintre ultimele mesaje ale Scripturii spune:

“Duhul si Mireasa zic: “Vino!” Si cine aude, sa zica: “Vino!” Si celui ce ii este sete sa vina; cine vrea sa ia apa vietii fara plata!” (Apoc. 22:17)

Una dintre cele mai frumoase exprimari ale iubirii lui Dumnezeu pentru toti oamenii se gaseste in cea de a patra Evanghelie:

“Fiindca atit de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Dumnezeu, in adevar, n-a trimis pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca lumea sa fie mintuita prin El. Oricine crede in El, nu este judecat; dar cine nu crede, a si fost judecat, pentru ca n-a crezut in Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu” (Ioan 3:16-18).

“Adevarat, adevarat va spun , ca cine asculta cuvintele Mele si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica, si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata” (Ioam 5:24).