II. DUMNEZEU MINTUITORUL

Inapoi la Cuprins

 

1. Scoala lui Dumnezeu cu Israelul

Scriptura ne spune ca Domnul si-a pastrat o ramasita de la Adam si pina la Avraam prin care a pastrat in lume cunoasterea de Dumnezeu. Dupa uciderea lui Abel de catre Cain, Adam l-a nascut pe Set si prin descendentii lui, Numele Domnului a fost vestit in lume. Acum aproximativ 4.000 de ani, Dumnezeu l-a chemat pe Avraam si pe familia lui pentru a-i pune deoparte pentru Sine si pentru a raspindi prin ei cunostinta mintuitoare. Descendentii lui Avraam au devenit astfel purtatorii “oracolelor lui Dumnezeu” (Rom. 3:2).

Prin poporul ales, Dumnezeu le-a vorbit oamenilor despre sfintenia, dragostea, atotputernicia si unicitatea Sa. In acelasi timp insa, Dumnezeu i-a trecut pe evrei printr-o veritabila scoala in care au trebuit sa invete despre pacatosenia firii umane, despre inclinarea periculoasa a omului spre apostazie si idolatrie, despre neputinta lor de a se mintui singuri si despre nevoia lor dupa harul si indurarile Domnului.

Toate aceste lectii au fost invatate de evrei in decursul dureroasei si tulburatoarei lor istorii. Punctul central al lectiilor date de Dumnezeu evreilor a fost nadejdea mesianica: faptul ca intr-o buna zi Mesia, trimisul Domnului va cobori El insusi pe pamint, ii va mintui pe oameni si-si va instaura imparatia Lui neprihanita.

Profesorul A. H. Strong a aratat in scrierile sale cum Dumnezeu si-a educat poporul prin trei metode: legea, profetiile si pedepsele (A.H. Strong, Systematic Theology (Philadelphia: The Judson Press, 1907), pp. 667, 668). Perioadele patriarhala si mozaica au cunoscut o sumedenie de teofanii (aparitii dumnezeiesti) si miracole, al caror scop a fost fara nici o indoiala sa pastreze treaz in mintea oamenilor sentimentul prezentei divine.

O exemplificare a acestor interventii dumnezeiesti a fost focul trimis de Dumnezeu asupra altarului de pe Carmel, atunci cind poporul era la un ceas de rascruce intre inchinaciunea fata de Domnul sau fata de Baali si Astartee. Prin aceasta lucrare supranaturala, Dumnezeu a confirmat autoritatea spuselor profetului Ilie (1 Imp. 18).

Legea morala si legea ceremoniala au fost date evreilor pentru a le trezi sentimentul vinovatiei si pentru a-i invata ca sfintenia trebuie sa se manifeste in toate compartimentele vietii. Orinduielile preotiei si ale jertfelor trebuiau sa conduca poporul catre credinta in posibilitatea iertarii divine si intr-un mijlocitor care sa le inlesneasca accesul la Dumnezeu. Orice fel de incalcare a legii, fie ca era facuta prin ignoranta sau cu buna stiinta, avea prevazuta in legea data de Dumnezeu lui Moise o anumita cale de ispasire care trebuie urmata, iar pentru cel ce asculta in totul de aceste prevederi exista minunata promisiune a harului: “... si i se va ierta” (Lev. 4, 5).

In fenomenul profetic, Dumnezeu i-a pus de o parte pe anumiti oameni pentru a-i transforma in purtatorii Sai de cuvint:

(1) ca sa cheme poporul inapoi la lege;
(2) ca sa calauzeasca poporul in circumstante speciale;
(3) ca sa cheme la pocainta si credinta;
(4) ca sa tina treaza nadejdea mesianica.

De-a lungul istoriei poporului ales, Dumnezeu a mai folosit si altfel de pedepse incluzind seceta, pustiirile, molimile, razboaiele, iar in final minia Lui s-a manifestat prin ducerea evreilor in chinuitoarea robie intr-o tara straina. Acest exil dureros a fost creuzetul in care Dumnezeu si-a curatit cu desavirsire poporul de idolatrie si a intiparit in ei sentimentul durabil si profund ca sint si trebuie sa ramina mereu un popor al Domnului. Niciodata dupa robie, evreii nu s-au mai inchinat altor dumnezei. In habotnicia lor religioasa, nici chiar pe Domnul Isus nu au mai vrut ca sa-L primeasca.