Preluata de la:
http://holytrinity-la.org/rom/pages/bltn499/artcl11.html

Felicitari preotului Alexe pentru munca depusa, statisticile publicate si pentru atitudinea intotdeauna principiala fata de romanii de alte confesiuni.

 

Românii din Sudul Californiei

de Preot Constantin Alecse, Los Angeles, California

 

Note Introductive

California, statul însorit, Statul Aurului (golden state), este al treilea stat american ca întindere geografica, cu o topografie si un climat diversificat.

Colonizarea Californiei a fost foarte înceata pâna în secolul 19, singura colonie cunoscuta fiind cea a spaniolilor de la San Diego, stabilita în 1769, de Gaspar de Portola.

Abia în perioada "goanei dupa aur", valuri de colonisti din statele nord-estice ale Statelor Unite, din Canada si din Europa, invadeaza California.

Zvonurile descoperirii aurului în California ajung si în România. În 1848, un grup de 15 aventurieri români se îmbarca, la Constanta, pe o corabie cu pânze, cu destinatia California. Din pacate, naufragiaza pe coasta Mexicului, unde se si stabilesc.

Un asa-zis val al emigratiei în California de sud începe în 1853, ca urmare a autorizarii de catre Congres a construirii caii ferate ce va lega California de statele nord-estice ale Statelor Unite.

Primul Val al Imigratiei Românesti

Informatii despre românii stabiliti pâna în 1920 în sudul Californiei sunt foarte putine. În perioada anilor 1912-1920 sunt cunoscute numai vre-o 15-16 familii de români în sudul Californiei. În jurul anului 1936, familiile de români existente în Los Angeles, la acea vreme, s-au organizat într-o societate fraternala numita Viitorul Român, în scopul într-ajutorarii reciproce.

La 25 iunie 1939, un grup de cca 25 de români-fondatori, sub presedentia lui Mike Serban, au pus bazele primei biserici românesti din sudul Californiei, Sfânta Treime", care a fost deservita sporadic de catre parintele Martin Ionescu (1889-+1979).

Între anii 1940-1950, un numar de peste 300 de români-americani se muta dinstatele nord-estice în însorita Californie, unde explozia economica, dupa cel de al doilea razboi mondial, ofera locuri de munca si conditii favorabile de comert.

Al Doilea Val al Imigratiei Românesti

Perioada 1950-1960 este cunoscuta în termeni tehnici de emigrare drept perioada persoanelor expulzate. Multi dintre românii veniti acum în California au parasit România ca urmare a instaurarii regimului. Acest grup de refugiati politici era alcatuit, în general, din intelectuali (gazetari, avocati, profesori, medici, ingineri, etc.), si militari de cariera, la care se adauga un mare numar de fosti elevi ai scolilor militare din Germania, si fosti prizonieri de razboi. Aproximativ 280 de familii, dintre cei mentionati mai sus se stabilesc în Los Angeles.

În perioada 1960-1972, datorita unor presiuni internationale, si a situatiei tot mai grele din România, guvernul comunist român este nevoit sa accepte o usoara liberalizare în politica sa (începând mai ales din anul 1962), din care cauza multi detinuti politici au fost eliberati din închisorile si lagarele comuniste, si campurile de munca silnica, de stil sovietic.

Alegerea libertatii, cu destinatia Occident, de catre multi dintre ei, se face fie legal (acordându-se "de ochii lumii" un numar restrâns de pasapoarte), fie ilegal, folosindu-se metode ingenioase de trecere a frontierei. Acesti refugiati politici anti-comunisti au parasit România nu din considerente materiale, economice, sau de frustrari de moment, ci din cauza abuzurilor si presiunilor politico-culturaleexercitate cu asprime de comunisti, asupra lor si a familiilor lor.

Al Treilea Val al Imigratiei Românesti
(1972-1989)

În perioada anilor 1972-1989, un mare grup de români vine în America în cadrul procesului de reîntregire a familiilor. Cei mai multi dintre imigrantii români, în aceasta perioada, sosesc în America în perioada presedentiei dlui Jimmy Carter (1978-1982). Presedintele Carter, de religie "Baptist din Sud" (Southern Baptist), a facilitat venirea, în perioada presedentiei sale, din România, a zeci-de-mii de "Baptisti", pe întregul teritoriu al Statelor Unite, cu precadere în Sudul Californiei. Doamna Angela Popovici, fiica respectabilului pastor baptist Pete Popovici, din Sudul Californiei, a fost un incontestabil instrument sine-qua-non în "relocarea" în Sudul Californiei a unui numar connsiderabil de români, de religie Baptista, în sudul Californiei.

Compozitia noului val de imigranti români este foarte diversificata: printre ei gasim intelectuali, meseriasi calificati sau necalificati, artisti plecati în turnee, oameni de stiinta plecati la conferinte internationale. Motivele imigrarii din aceasta perioada sunt: situatia politica grea din România, nivelul de viata scazut, abuzurile sistemului de securitate în toate domeniile de activitate din România, inclusiv stiintific si intelectual. Acesti factori au creat o criza generala de nervozitate în întreaga Românie si o dorinta de imigrare spre vest, generalizata (fenomen necunoscut pâna atunci în întreaga Românie).

Din statisticile companiei Research Management Corporation (Falls Church, Virginia, 1986), cca 800 de români au emigrat anual în Los Angeles, în aceasta perioada, care - în termeni matematici - îse traduce prin imigrarea a cca 18,000 de imigranti români, din România, în sudul Californiei, în perioada anilor 1972-1989. Imigrantii aprtin diferitelor denominatiuni crestine (cu precadere: baptisti, penticostali, adventisti, evanghelisti, martorii lui Jehova, si alte denominatiuni crestine protestante, si multi ortodocsi).

Marea majoritate a celor peste 20,000 de imigranti, care s-au stabilit în aceasta perioada în sudul Californiei, au "intrat" în America au ajutorul a 11 agentii de sponsorizare, finantate, partial sau total, de guvernul american, dintre care mentionam mai jos: Church World Services, Tolstoy Foundation, International Resque Committee, U.S. Catholic Conference, All-Cultural Friendship Center, St.Anselm's Baptist Church (Orange County), East European-American Friendship, Romanian Baptist Congregation, United Cambodian Community & Southern Baptist Congress.

Cea de a 11-a organizatie de sponsorizare, condusa de preotii Richard Grabowski (1974-1980) si parintele Constantin Alecse (1982-1989), si multi ani dupa aceea, a fost parohia ortodoxa româna Sfânta Treime, din Los Angeels, California, care a sponsorizat, sau co-sponsorizat, fara ajutoare guvernamentale, sau din afara, peste 1500 de familii de imigranti români, în sudul Californiei.

Imigratia Româneasca în Perioada Anilor 1989-2000

În urma "revolutiei" din decembrie 1989, si a înlaturarii dictaturii comuniste din România, procesul de imigrare a românilor în Statele Unite ale Americii în perioada 1989-1993 a cunoscut o perioada de stagnare. Multi dintre imigrantii români din America, în aceasta perioada, 1989-1993, s-au re-patriat, cu gândul de a-si redobândi propietatile, si "drepturile legitime", confiscate de comunisti la data plecarii lor din România, în America, în ultimele 4 decade.

Constatând însa ca procesul de "redobândire" a bunurilor pierdute este anevoios si întârzie peste asteptari, multi dintre "repatriati", fosti rezidenti sau cetateni naturalizati ai Americii au revenit în America, multi aducându-si cu ei rudenii si cunoscutii.

În aceasta perioada guvernul Statelor Unite ale Americii a deliberat acordarea de "vize prin sistemul loteriei", pentru toate tarile, inclusiv România. În ultimii 4 ani, prin acest sistem al "loteriilor" au sosit anual, mai ales în sudul Californiei, un numar de cca 1000-1500 de români. În termeni matematici, aceasta înseamna un numar de cca 5,000-7,000 persoane, de origine Româna, sosite în sudul Californiei, în ultimii 4-5 ani.

Este iarasi avenit a mentiona si faptul ca în aceasta perioada s-a intensificat schimburile de studenti, si candidati la titlul de doctorat în cadrul marilor Universitati, facându-se astfel simtita o crestere a diasporei românesti în sudul Californiei cu cca 20 pâna 35% fata de 1989.

Se poate afirma ca, acum la început de nou mileniu, anul de gratie al Domnului, 2000, numarul românilor, sau Americanilor de origine Româna în California este între de cca 60,000-75,000 aprtinând diferitelor religii si denominatiuni crestine si ne-crestine, cu toate ca, în aceasta ultima perioada la care ne referim, datorita recesiunii economice (1990-1995) o buna parte din românii-americani din California s-au mutat în alte state (Arizona, Texas, Nevada, Oregon si Statul Washington), în cautare de servicii sigure si stabile, si un nivel de trai mai bun.

Este avenit sa mentionam aici si faptul ca, Statul California recunoscut drept "stat seismic", datorita cutremurului din ianuarie 1994 din Northridge, o fractiune de cca 5% din numarul membrilor comunitatii româno-americane din sudul Californiei s-a mutat în alte state.

Cu toate ca, de prezent, nu avem statistici ferme, din partea agentiilor guvernamentale americane, asupra numarului românilor-americani vietuitori în sudul Califiorniei, acum la sfârsit de mileniu, 1999, surse competente de considerat, afirma ca:

1. Numarul Românilor-Americani în California este de cca 60,000 - 75,000.
2. În sudul Californiei, cca 45,000-52,000, dintre care - cca 26,000 traiesc în Marele Los Angeles, municipalitatea Los Angelesului, cca 20,000 în Orange County, si înca vre-o 4,000 în municipalitatile de San Bernanrdino, Riverside, Palm Springs, Ventura si Kern.
3. Cca 25,000 în Nordul Californiei, cei mai multi dintre ei fiind specializati în domeniile computerelor, electronicelor, internet-ului, desenului tehnic computerizat,etc.

Statistici pe Grupe de Vârste

· Persoane peste 60 de ani: cca 30%, cei mai multi fiind pensionari.
· Persoane între 21-60 de ani: cca 53%, reprezentând grupul activ din punct de vedere economic, social si politic.
· Persoane sub 21 de ani: cca 17%, care reprezinta viitorul de mâine al comunitatii românesti: majoritatea tinerilor români, si români-americani studiaza în colegii si universitati de prestigiu în Statele Unite ale Americii.

Statistici pe Profesii si Activitati Sociale

O prima categorie o formeaza meseriasii si cei cu studii medii-tehnice (cca 67%). Calificarea sau recalificarea acestora s-a facut în institutii americane de profil. Pentru profesarea meseriilor au fost sustinute examene pentru obtinerea licentei pentru Statul California. Aprox. 30% dintre acestia sunt contractori individuali, sau proprietari de mici companii si ateliere. Predomina atelierele de matriterie si industrie grea, de reparatii pentru instalatii de aer conditionat si încalzit, ateliere de automecanica, etc.

Pâna în 1990 un avânt nespus îl luase orientarea românilor în constructia caselor, în domeniul agentiilor de vânzari si cumparari de imobile. Din 1990 acest domeniu a stagnat datorita recesiunii economice.

Tot în aceasta prima categorie se includ si saloanele de cosmetice, coafura si manichiura, restaurantele cu specific românesc si american, magazinele alimentare, bijutierii, functionarii contabili cu mari responsabilitati în companii bancare, administratorii de cladiri, etc.

O a doua categorie o formeaza intelectualii (cca 32%), cu studii superioare în Europa sau America. Prin munca si daruire, înfruntând dificultatile limbii engleze si concurenta celor pregatiti în Occident, multi au reusit sa se afirme în domenii diverse: medicina, inginerie, computere, arhitectura, etc. Profesorii universitari, medicii, inginerii de o înalta calificare, artistii plastici sau instrumentisti, scenaristii, cineastii, scriitorii, gazetarii, regizorii, avocatii, doctoranzii, etc., toti fac cinste comunitatii româno-americane din sudul Californiei.

O a treia categorie, un grup restrâns ca numar (cca 1%) este al industriasilor si investitorilor, ale caror companii angajeaza un numar substantial de lucratori, si au investitii de multi-milioane.

Statistici pe Tema Apartenentei Religioase

Datorita numarului mare de imigranti români, stabiliti în ultimii 50 de ani în Sudul Californiei, apartinând diferitelor denominatiuni crestine si ne-crestine, precum si a distantelor geografice imense, a fost necesara înfiintarea multor biserici si case de rugaciune, în mai multe zone geografice.

Biserici ortodoxe în sudul Californiei: 8, dupa cum urmeaza: (1). Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Torrance (1970), de sub jurisdictia IPS Arhiepiscop Victorin; (2). Capela Sf. Cuv. Parascheva din Alpine Village (1996) sub omoforul IPS Arhiepiscop Kyrill; (3). Sf. Ioan Botezatorul (1982) din aria Hollywood/Olympic, Los Angeles, sub omoforul IPS Arhiepiscop Kyrill; (4). Sfânta Treime, cea mai veche biserica româneasca din sudul Californiei (1939), sub omoforul PSSale Nathaniel, aria Los Angeles, Glendale & San Fernando Valley; (5). Adormirea Maicii Domnului (1984), Anaheim, municipalitatile Orange si San Diego, sub jurisdictia PSSale Nathaniel; (6). Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Palm Springs si municipalitatea San Bernardino (1988), sub jurisdictia PSSale Nathaniel; (7). Capelanatul din cadrul colegiului Claremont (1985), sub jurisdictia PSSale Nathaniel; (8). Sfântul Ioan Evanghelistul din Pomona Valley (1987), sub jurisdictia PSSale Nathaniel.

Biserici baptiste în sudul Californiei: 3, Bethel Baptist Church din Anaheim, biserica baptista din aria Los Angele din Bellflower (peste 500 de familii), si biserica baptista Calea Crucii din Colton, San Bernardino.

Biserici penticostale în sudul Californiei: 3, biserica penticostala Emanuel din Anaheim, si bisericile penticostale din orasele Roseville si Modesto.

Biserica catolica de rit bizantin (biserica greco-catolica) în sudul Californiei: 1, cu servicii religioase în capela mânastirii catolice din Hollywood, de pe Wilton Street.

Biserica adventista în sudul Californiei: 1, cu centrul în Loma Linda, municipalitatea San Bernardino.

Biserica evanghelica (pocaita) în sudul Californiei: 1, cu servicii religioase în municipalitatea Orange, Orange County.

Cifre si Procentaje Aproximative de Apartenenta Religioasa

Asa cum s-a mentionat mai sus, în sudul Californiei locuiesc cca 50,000 de români-americani, dintre care - cca 26,000 traiesc în Marele Los Angeles, municipalitatea Los Angelesului, cca 20,000 în Orange County, si înca vre-o 4,000 în municipalitatile de San Bernanrdino, Riverside, Palm Springs, Ventura si Kern.

Procente Numar de persoane

Cca 58% Ortodocsi cca 29,000
Cca 16% Baptisti cca 8,000
Cca 12% Penticostali cca 6,000
Cca 4% Adventisti cca 2,000
Cca 3% Greco-Catolici cca 1,500
Cca 2% Evanghelisti/Pocaiti cca 1,000
Cca 5% Nedeclarati cca 2,500

Procentaj Pentru Municipalitatea Los Angelesului
(Pentru Credinciosii Ortodocsi):

(locatia geografica)
29% - Bazinul Los Angeles, Hollywood, West Los Angeles, Beverly Hills
51% - Valea San Fernando si municipalitatile Ventura, Kern.
20% - Pasadena, Valea San Gabriel, Long Beach, San Pedro, Districtul Maritim Bay area.